Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Üreticilere uygulamalı budama ve aşılama eğitimi

Bartın Yayın: 17.03.2017 07:30
Yazar:
Üreticilere uygulamalı budama ve aşılama eğitimi

BARTIN İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere budama ve aşılama eğitimi verildi. Müdürlüğe ait meyve bahçesinde 55 kadın ve erkek çiftçinin katıldığı eğitimde Bodur-yarı bodur elma, armut, kiraz, ağaçlarında kullanılan budama ve terbiye sistemleri ile meyve ağaçlarında bahar döneminde uygulanabilen kalem aşı yöntemleri Ziraat Mühendisi Mutlu Keleş tarafından uygulamalı olarak anlatıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, meyve bahçesindeki eğitime katılarak, çiftçilerle yaptığı sohbette; bu eğitimlerin meyve yetiştiriciliği yaparak daha fazla verim almak isteyen ve yeni bahçe tesis edecek olan çiftçilere yönelik düzenlendiğini kaydetti. Eğitimlerle bilinçli üretime destek olunduğunu kaydeden Bayram, sayısız üreticiye ulaşarak daha verimli ve kaliteli üretimin yolunun açıldığını ifade etti. Bayram, budamanın meyvecilikte vazgeçilemez unsurlardan biri olduğunu, hem verim ve hem de kalite için budamanın mutlaka yapılması gerektiğini de belirtti. Bayram ayrıca tarımsal desteklemeler, genç projelerinin desteklenmesi, yüzde 50 hibeli tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ve Bartın’ın yeni kapsama alındığı Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından desteklenen projeler hakkında da bilgi verdi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Sağlık Yayın: 27.04.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı
Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte” dedi.

Bugünlerde havaların değişkenlik göstermesi ile enfeksiyonların da arttırdığını kaydeden Yılmaz, “Hava değişimleri zamanı enfeksiyonların en yoğun olduğu zamanlardır. Şu anda hava değişimi zamanı olduğu için enfeksiyon hastalıkları servisinde yer bulamıyoruz. Bu değişim ile birlikte her türlü enfeksiyon karşımıza çıkıyor. Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte. Yazın inşallah olmayacağını düşünüyoruz. Koronavirüs kışın da vardı ancak Influenza’nın altında kaldı. Influenza daha ön planda karşımıza çıktı. Koronavirüs’ü yine göreceğiz ancak daha az karşılaşacağız diye düşünüyorum. Hijyen kurallarına uyulması gerekiyor, hasta olan kişi ile temasta bulunmamak gerekiyor, hasta olan kişinin maske kullanması gerekiyor. Artık dünya çok küçüldü seyahatlerin kolaylaşması ile birlikte. Hemen her yerde insan olabiliyor. Türkiye’den Çin’e giden de var, Çin’den Türkiye’ye gelenler de. Virüs çok kolaylıkla yayılabiliyor. Dünya genelinde değişik virüsler ile karşı karşıya kalınabiliyor ama toplum içinde belli bir bağışıklık oluştuğu için önceki kadar yayılmıyor, yayılanlar da o seviyede azalıyor ve kayboluyor” diye konuştu.