Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Uluslar arası Turizm ve Mimarlık Konferansı başladı

Gündem Yayın: 24.10.2018 14:14
Yazar:
Uluslar arası Turizm ve Mimarlık Konferansı başladı

Karabük Üniversitesi ile Özbekistan Buhara Devlet Üniversitesi ortaklığında düzenlenen 1. Uluslararası Turizm ve Mimarlık Konferansı başladı.

Açılışta konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat “Safranbolu ve Buhara gibi iki tarihi ve turistik kentin başlatmış olduğu bu konferansın bilimin ilerlemesine, iki ülke arasında kardeşliğe, dostluğa ve iş birliğinin gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi tarafından Özbekistan Buhara Devlet Üniversitesi Turizm Fakültesi ortaklığında düzenlenen 1. Uluslararası Turizm ve Mimarlık Konferansı’nın açılışı KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda  yapıldı. 24 – 27 Ekim tarihleri arasında Safranbolu’da düzenlenecek konferansın açılışına Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, bazı dekanlar, öğretim elemanları, öğrenciler ve çeşitli ülkelerden gelen akademisyen, araştırmacı ve mimarlar katıldı.

KONFERANSIN ANA KONUSU: TURİZM VE MİMARLIK DİSİPLİNLERİ İLE MİMARİ ESERLER

Konferansın açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat konferansın ana konusunu turizm ve mimarlık disiplini arasındaki karşılıklı ilişkiler ve turizm destinasyonlarının en önemli çekicilikleri olan mimari eserlerin oluşturduğunu söyledi.

Turizm ve mimarlığın birbirini besleyen disiplinler olduğunu ifade eden Polat, “Turizm ve mimarlık bir yandan ekonomik kalkınmaya diğer yandan kültürümüzün, estetik değerlerimizin bir yansıması olan mimari eserlerin yaratılmasına katkı sağlayan disiplinlerdir. Bu bağlamda özellikle 21. yy’ın başından itibaren şehirlerin kimliği haline gelen modern simgesel yapılar ile geçmişten günümüze korunarak gelen tarihi yapı ve eserler mimari turizmin temel çekiciliklerini oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Safranbolu’muz gibi 2000 yıllık bir tarihe sahip olan ve tarihi İpek yolu üzerinde yer alan Buhara kenti, yarattığı sanatsal ve mimari dokusuyla Asya kültürünün ve turizminin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Camileri ve medreseleri ile İslam mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan ve Orta Asya orta çağına damgasını vuran Buhara kenti sahip olduğu bu özellikler nedeniyle 1993 yılında UNESCO Dünya Miras Kentleri listesinde yer almayı hak etmiştir.

Bu bağlamda iki tarihi ve turistik kentin başlatmış olduğu bu konferansın bilimin ilerlemesine, iki ülke arasında kardeşliğe, dostluğa, karşılıklı anlayışın ve iş birliğinin gelişmesine de katkı sağlayacağına inanıyorum.

Safranbolu’nun katılımcılara sunacağı fiziksel, tarihi ve sosyal çevre konferansımıza konu olan turizm, kültürel miras, planlama, kimlik, marka, imaj ve mimarlık ilişkilerinin tartışılması için ideal bir mekan sağlamaktadır. Bu nedenle, konferansın Safranbolu’da düzenlenmesinin katılımcıların güzel deneyimler elde etmeleri açısından önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

İki üniversitenin başlatmış olduğu bu ortaklığın gelecekte de devam etmesini, konferansımızın başarılı geçmesini temenni ediyor, konferansımıza katkı sağlayan tüm bilim insanlarına ve tüm katılımcılara başarılar diliyorum.”

“BU KONFERANS İÇİN SAFRANBOLU’DAN DAHA İYİ BİR YER OLAMAZ”

Konferans Başkanı, Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Türker de konferans ile ilgili bir konuşma yaptı. Safranbolu’nun Osmanlı İmparatorluğu dönemini yansıtan mimarisinin bu konferansın organize edilmesi için kendilerine ilham olduğunu anlatan Türker devamında şöyle konuştu: “Kanaatimce bu konferansın gerçekleştirilmesi için bir UNESCO Dünya Miras Kenti ve yılda 75 bin turistin ziyaret ettiği bir kültür turizmi destinasyonu olan Safranbolu’dan daha iyi bir yer olamaz.”

Konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Türker ayrıca şunları da söyledi: “Orta Asya’nın en iyi korunmuş şehirlerinden biri olan ve 10. ve 17. yıllar arasında inşa edilen İslami eserlere ev sahipliği yapan Buhara’da faaliyet gösteren kongre ortağımız Buhara Devlet Üniversitesinin de bu organizasyona dahil olması ile kongremiz daha çok güç kazanmıştır”

Açış konuşmalarının ardından davetli konuşmacılar arasında yer alan San Francisco State Üniversitesinden Doç. Dr. Carel Bertram yoğun programı dolayısıyla katılamadığından “Turizmin Gizemli Artıları: Ev, Mahalle ve Sokaklar” başlıklı sunumu video kaydı olarak izletildi. İkinci davetli konuşmacı, Portsmount Üniversitesinden Prof Dr. Yüksel Ekinci de “Kültürün Turizm Pazarlaması Üzerindeki Etkileri” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Son konuşmacı ise, Beykent üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Şengür Öymen Gür “Mekan ve Modern Turizm Arasında Karşılıklı İlişkiler” başlıklı bildirisini sundu.

24 – 27 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek konferansta beş farklı ülkeden, 32 farklı üniversiteden gelen bildiriler arasından seçilen 65 bildiri sunulacak. Konferans oturumları yarın, Karabük Üniversitesi Safranbolu Bilim ve Sanat Akademisinde devam edecek.

MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ PROJELERİNİ SERGİLEDİ

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, konferansın öncesinde 1.Uluslararası Turizm ve Mimarlık Konferansı kapsamında Fakülte’nin fuaye alanında açılan Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Proje ve Maket Sergisini gezildi. Sergide öğrencilerin konut projeleri, cami projesi, modüler ve katlamalı tasarım projesi, adliye binası tasarımı projesi, Kardemir AŞ Yönetim Binası projesi, Valilik binası ve Kent Meydanı tasarımı projesi ile evsizler için sürdürülebilir yaşam merkezi projesi gibi çalışmalar yer aldı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Düzce’de dolandırıcı operasyonu

Gündem Yayın: 27.04.2024 04:36
İhlas Haber Ajansı
Düzce’de dolandırıcı operasyonu

Düzce’de polis ekiplerince yapılan operasyonda dolandırıcılık yaptığı belirlenen 4 kişi gözaltına alındı.

Türkiye genelinde dolandırıcılık suçlarının önlenmesi için eş zamanlı operasyon düzenlendi. Bu çerçevede Düzce’de Siber Suçlarla mücadele büro amirliği ekipleri Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde planlı ve projeli operasyon düzenledi. Operasyonlarda kendilerini kamu görevlisi, banka, sigorta şirketi ve kredi kurumu çalışanı olarak tanıtmak suretiyle dolandırıcılık olaylarına karışan 4 şüpheli gözaltına alındı. Hakim karşısına çıkarılan şüpheli şahıslardan 1’i tutuklanırken, 3’ü adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Paylaş: