Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Soğanlı Bitkilerin Envanter Çalışmaları Başladı

Gündem Yayın: 30.05.2017 13:52
Yazar:
Soğanlı Bitkilerin Envanter Çalışmaları Başladı

 

​Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünün odun dışı orman ürünlerinin envanter ve planlama çalışmalarının değerlendirilmesiyle başlayan envanter çalışmaları ile ilgili olarak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, “2016 yılını defne yılı ilan ettik. 4.500 tonu defne olmak üzere 10.000 ton olan toplam odun dışı ürün üretimi programına karşılık, 6.135 ton defne ve 11.535 ton üretimine karşılık, orman köylümüze 12 milyon TL kazanç sağlanmış olup 2017 yılını ise kestane ve ıhlamur yılı ilan ederek satış gelirlerini 15 milyon TL’ye çıkarmayı hedefledik.

2017 yılı odun dışı ürün üretim programımız 13.000 tondur. Yıl sonuna kadar 15.000 ton üretim gerçekleştirerek ekonomiye kazandıracağız ancak yöremizde yayılış gösteren soğanlı bitkilerin özellikle Zonguldak ve Karabük İllerinde yayılış gösteren salep türlerinin ise koruma planları yapılarak biyokaçakçılığın önüne geçilecektir” dedi.

13 türde 45 adet odun dışı ürün faydalanma planı yapıldığını ifade  Bölge Müdürü Beşel; “2017 yılı başından bu yana 35.000 dekar alanda 5.500 ton odun dışı ürün envanter çalışması yapılmış olup çalışmalarımızı artan bir tempo ile devam edecektir. 2017 yılında daha önce etüt yapılarak tespiti yapılan kardelen, süsenler, salepler ve sklamenler ile envanter teknikleri kullanılarak 15.000 dekarlık alanda envanter ve planlama çalışmaları devam etmektedir” dedi.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Sağlık Yayın: 27.04.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı
Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte” dedi.

Bugünlerde havaların değişkenlik göstermesi ile enfeksiyonların da arttırdığını kaydeden Yılmaz, “Hava değişimleri zamanı enfeksiyonların en yoğun olduğu zamanlardır. Şu anda hava değişimi zamanı olduğu için enfeksiyon hastalıkları servisinde yer bulamıyoruz. Bu değişim ile birlikte her türlü enfeksiyon karşımıza çıkıyor. Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte. Yazın inşallah olmayacağını düşünüyoruz. Koronavirüs kışın da vardı ancak Influenza’nın altında kaldı. Influenza daha ön planda karşımıza çıktı. Koronavirüs’ü yine göreceğiz ancak daha az karşılaşacağız diye düşünüyorum. Hijyen kurallarına uyulması gerekiyor, hasta olan kişi ile temasta bulunmamak gerekiyor, hasta olan kişinin maske kullanması gerekiyor. Artık dünya çok küçüldü seyahatlerin kolaylaşması ile birlikte. Hemen her yerde insan olabiliyor. Türkiye’den Çin’e giden de var, Çin’den Türkiye’ye gelenler de. Virüs çok kolaylıkla yayılabiliyor. Dünya genelinde değişik virüsler ile karşı karşıya kalınabiliyor ama toplum içinde belli bir bağışıklık oluştuğu için önceki kadar yayılmıyor, yayılanlar da o seviyede azalıyor ve kayboluyor” diye konuştu.