Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Rektör Polat, Eğitim Merkezi programında KBÜ’yü anlattı

Gündem Yayın: 02.08.2021 13:13
Yazar:
Rektör Polat, Eğitim Merkezi programında KBÜ’yü anlattı

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Bloomberg HT televizyonunda yayınlanan “Eğitim Merkezi” programının konuğu oldu. Yaklaşık 15 dakika süren programda Rektör Polat bu yıl üniversite tercihi yapacak öğrencilere Karabük Üniversitesini anlattı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Turgut Özay’ın hazırlayıp sunduğu Bloomberg HT kanalında yayınlanan “Eğitim Merkezi” programına katıldı. Programda, Karabük Üniversitesi tercih döneminde bulunan öğrencilere Rektör Polat tarafından anlatıldı.

Prof. Dr. Refik Polat “Bu yıl tercih yapacak öğrencilerimiz Karabük Üniversitesinin kampüsünü ve imkanlarının yerinde gelip görürlerse tercihlerini ona göre yapabilirler. Nüfusuna oranla Türkiye’de yüzde olarak bünyesinde en fazla öğrenci bulunduran üniversiteyiz. 50 bin öğrencinin 10 binden fazlası uluslararası öğrenci.  93 farklı ülkeden öğrenciyle Türkiye’deki en fazla uluslararası öğrenciye sahip üniversiteyiz. Biz dünyanın en zeki çocuklarının peşinde koştuk. Ülkeleri gezerek oranın en iyi öğrencilerini seçerek almaya çalışıyoruz. Mesela bu yıl düzenlenecek TEKNOFEST yarışmalarına uluslararası öğrencilerimizle katılacağız. Örneğin tamamı Çadlı öğrencilerden oluşan drone takımı kurduk. Bu yıl TEKNOFEST yarışmalarına böyle bir katılım sağlayacağız. Oraya da çok güzel bir renk katacağını düşünüyorum. Onların ülkelerine faydalı bir şekilde daha güzel şeyler öğrenerek dönmelerini sağlıyoruz.”

“İKİ YILDIR DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ ARASINDAYIZ”

Rektör Prof. Dr. Refik Polat KBÜ’yü tercih edecek öğrencilerin çok kültürlü bir ortamda eğitim alacaklarını ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Üniversitemizde çok kültürlü bir eğitim ortamımız var. Öğrencilerimiz; Afrika’dan, Balkanlardan, Türk Cumhuriyetlerinden çok güzel dostluklar edinmişler, dil öğrenmişler. Tek hedefimiz bu değildi tabi. Dünyanın en iyi üniversiteleri arasına nasıl gireriz diye düşündük. Kendimize bir hedef koyduk. Son iki senedir dünyanın en iyi ilk bin üniversitesi arasına giriyoruz. Güzel başarılar sağladık. Türkiye’den dünyanın en iyi üniversiteleri arasına giren 11 üniversite var. 6’sı devlet üniversitesi. Karabük Üniversitesi, Ankara ve İstanbul’daki bu 6 üniversiteden hariç listeye giren Anadolu’dan tek üniversite. Ayrıca dünya üzerinden 350’den fazla üniversiteyle iş birliğimiz bulunmakta.”

“MEZUNLARIMIZA İŞ ARAMIYORUZ, KENDİLERİ BULUYORLAR”

“Karabük Üniversitesi, mezunları en hızlı iş bulabilen üniversiteler arasında. Kaliteli eğitim verdiğiniz zaman bu kendiliğinden gelen bir süreç. Siz öğrencilere iş aramıyorsunuz, onlar kendileri buluyorlar. TÜSİAD’ın “Bu gençlikte iş var” programında girişimcilik bayrağını kazanmış üniversiteyiz. Üç yıl üst üste ilk üçte yer aldık. En fazla proje gönderen üniversiteyiz. Öğrencilerimizi proje yapmaya yönlendirerek onları sürekli teşvik ediyoruz. Bu da eğitimi tamamladıklarında onlara büyük bir katkı sağlıyor. Biz öğrencilerimizi yetiştirerek mezun ediyoruz.  Eylül ayında inşallah öğrencilerimize buluşmayı diliyorum. Uzaktan eğitim de bin 200 akademisyenle bir buçuk yılda, bir milyon saate yakın ders işlendi. Fakat biz bu dönem öğrencilerimizi yerleşkemizde yüz yüze görmek istiyoruz. Hem kredi yurtlar kurumunun hem de özel teşebbüslerin sayesinde Karabük’te barınma sorunu da bulunmamakta.”

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Drakula’nın hapishanesi Tokat Kalesi’nde 15 yıldır restorasyon sürüyor

Kültür Sanat Yayın: 02.05.2024 00:36
İhlas Haber Ajansı

Tokat Kalesi, film ve romanlara konu olan Drakula olarak bilinen Romanya Prensi ve Eflak Voyvodası’nın 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkıyor. 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle kale kapılarına zincir vurulduğunu söyleyen tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Fatih’in elinde Drakula’nın kellesinin bulunduğu heykel ile restorasyonun
tamamlanarak bu kalenin yeniden açılmasını bekliyoruz” dedi.
Drakula olarak bilinen ve film ile romanlara konu olan Romanya Prensi ve Eflak Voyvodası 3’üncü Vlad Dracul’un 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkan Tokat Kalesi’nde, 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaretçilerine kapılarını kapattı. Aradan geçen 15 yıla rağmen restorasyon çalışmalarında bir ilerleme olmayınca tarihi kale açılacağı günü bekliyor.
“Drakula’nın esir tutulduğu yer Tokat Kalesi’dir”
Eflak Voyvodası Vlad Tepeş’in Tokat Kalesi’nde esir tutulduğunu ve Drakula efsanesinin kaynağının buradan geldiğini vurgulayan tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Eflak vilayetinin beyinin oğlu Vilad Tepeş’in bulunduğu Tokat Kalesi’ndeyiz. Namı değer Kazıklı Voyvodadır. Biliyorsunuz Fatih Sultan Mehmet Han ile aynı sarayda büyümüştür. Ve ihanet sonucunda bu zindanlarda tutulmuştur. Bu zindanların altında geçitler mevcuttur. Fatih Sultan Mehmet Han o dönemde Kazıklı Voyvoda Vilad Tepeş’i buraya getirdiğinde şehri doğrudan götürmüyor. Buradaki mağara ve geçitleri kullanarak şehrin içinde gezdiği de söyleniyor. Yurt içi ve yurt dışında insanlar Tepeş ile alakalı Romanya’da doğdu büyüdü ve oraları mekânı olarak göstermeye çalışıyorlar. Vilad Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Bu adam vampir film, hikâye ve romanlarına esin kaynağı olmuştur. Bu esin kaynağının sebebi de o dönemde yaşayan Türk atalarını kazığa germiştir ve kanlarını içmiştir. Bu durum neticesinde de Fatih Sultan Mehmet Han onun kellesini alarak İstanbul’da gezdirmiştir. Bizim dileğimiz de buraya bir heykel yapılmasıdır. Fakat bu heykelin de Fatih’in heykeli olması yönündedir. Fatih’in elinde Tepeş’in kellesinin bulunduğu bir heykel olabilir. Böyle bir heykel ile Tokat kalesi turizme açılabilir. Tokat Kalesinde 8 yıldır süren restorasyon çalışmasından ötürü kaleye bir türlü gelemiyoruz. Geldiğimiz neticede kapıları da görüyorsunuz zincirli buluyoruz. Restorasyonun bir an önce başlayarak başlayıp bitmesi için mücadele ediyoruz. Biz Türk halkı olarak Tokat Kalesinde bir heykel yapılmasını talep ediyoruz. Buradan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı ve bu alanda görevli olan mercilere sesleniyorum. Bizim tarihimiz Fatih’tir, Osmanlı’dır. Biz bu tarihimizin yaşatılmasını istiyoruz. Kont Drakula Tokat Kalesi’nde esir tutulmuştur. Biz de Fatih’in heykelinin yapılmasını istiyoruz. Heykel de istediğimiz özellikler de şunlardır. Heykelde Fatih Sultan Mehmet Han’ın elinde Drakula’nın başının bulunduğu şekliyle bir heykel talep ediyoruz. Biz tarihimize sahip çıkıyoruz ve biz tarihimizle güçlü bir milletiz ve güçlü olmaya da devam edeceğiz” dedi.
Gazioğlu, Tokat Kalesi’nin dünya çapında bir özelliği olduğunu belirterek, Drakula’nın burada esir tutulduğunun ve atalarına verdiği zararın bedelinin ödenmesi gerektiğini vurguluyor. Restorasyonun bir an önce tamamlanmasını isteyen vatandaşlar, bu tarihi yapıya dünya genelinde daha fazla dikkat çekilmesi için heykel talebinde bulunuyor.