Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Özcan: “Arabuluculuk iş dünyasında yeni bir dönem başlatacak”

Gündem Yayın: 27.12.2017 14:03
Yazar:
Özcan: “Arabuluculuk iş dünyasında yeni bir dönem başlatacak”

KTSO Başkanı Tuncay Özcan, 7036 Sayılı İş Mahkemeleri iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasına olan etkilerini değerlendirdi

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan; İşçi-işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasında yeni bir dönem başlatacağını söyledi.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan 7036 Sayılı İş mahkemeleri Kanunu’nu ile iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasına olan etkilerini değerlendirdi.  Dava Şartı arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldiğini vurgulayan Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan, yeni düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür ederek, camia olarak sistemin başarısı için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini söyledi.

ARABULUCULUKTA ANLAŞILAN KONULAR TEKRAR DAVA KONUSU YAPILAMAYACAK

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan, İş mahkemeleri Kanunu kapsamında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin yaptığı açıklamada;  Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapmasının mümkün olmadığını belirtirek, düzenlemenin iş dünyası için önemli bir zamandan tasarruf sağlayacağını  ifade etti.

Özcan; “İşçi de işveren de ihtiyacını karşılarken bu sorunla uğraşmayı bırakacak, enerjisini, potansiyelini ve zamanını başka işler için kullanabilecektir” dedi.

ARABULUCULUK SÜRECİNDEKİ GİZLİLİK EMSAL KARARLAR OLUŞMASINI ENGELLEYECEK

Başkan Özcan;  “Klasik yargılama usulleri ile iş dünyası için büyük sorun haline gelen emsal kararlar; işçi ve işverenin aralarında yapacağı arabuluculuk anlaşma metni gizli olacağından ve tüm taraflar ve arabulucu bu gizliliğe uymak zorunda olduğundan bir sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluşturmayacaktır. Bu değişikliklerin  iş dünyası tarafından ayrıntılarıyla öğrenilmesi gerekiyor.

Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davaları arabuluculuk ile son bulacak” dedi.

TARAFLAR BİR ÇÖZÜM ÜRETEMEZSE NE OLACAK?

Arabuluculuğun genel avantajlarının yanı sıra iş dünyasına olan büyük etkilerinin bu kadarla da kalmadığını belirten Özcan, Arabuluculuk sürecinde işçi ve işverenin çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucunun bir çözüm önerisi getirebileceğini de sözlerine ekledi.

YENİ DÜZENLEME İLE SİSTEM NASIL İLERLEYECEK?

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özcan. yeni düzenlemeler ışığında sistemi şöyle özetledi;

“İşçi işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talepli iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesi ile birlikte taraflar artık ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler, arabuluculukta anlaşılmaması halinde mahkemeye başvurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk büroları üzerinden işleyecek. Arabulucu yapılan arabuluculuk başvurusunu 3 hafta içinde sonuçlandıracaktır. Tarafların anlaşamaması halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacaktır.”

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da Dede Korkut hikayeleri sahneleniyor

Kültür Sanat Yayın: 26.04.2024 10:42
İhlas Haber Ajansı
Safranbolu’da Dede Korkut hikayeleri sahneleniyor

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde lise öğrencileri tarafından Dede Korkut hikayeleri sahneleniyor.

Safranbolu Fatih Sultan Mehmet Fen Lisesi öğrencileri ve edebiyat öğretmeni Satiye Dağı rehberliğinde hazırlanan Dede Korkut hikayelerinden 6.’sı olan Kanturalı Hikayesi sahnelendi. Okulun Konferans Salonu’ndaki gösteriye; İlçe Milli Eğitim Müdürü Said Nuri Odabaşoğlu, Şube Müdürü Enver Ayata ve Okul Müdürü Metin Ergün katıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Odabaşoğlu, Dede Korkut hikayelerinin yazılı ve sözlü kültürün en önemli eserlerinden birisi olduğunu belirtti. Odabaşoğlu, “Kültürümüzün kuşaktan kuşağa aktarılmasında ve öğrencilerimize toplumsal değerlerin kazandırılmasında konusunda önem arz etmektedir. Dede Korkut hikayelerinin tiyatro çalışmasıyla öğrenilmesi, sorumluluk alma, grup içinde kendini doğru ifade edebilme, empati kurabilme hususunda öğrencilerimizin kişisel gelişimine önemli ölçülerde katkıda bulunur. Akademik başarıda her zaman ön planda olan Fatih Sultan Mehmet Fen Lisemiz sosyo-kültürel faaliyetlerde de ön plana çıkmaktadır. Öğrencilerimizi kültürel faaliyetlere yönlendiren okul idarecilerimize ve öğretmenlerimize gayretli çalışmalarından ötürü teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.