Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Maden İşçileri Çalışmama Hakkını Kullandı

Zonguldak Yayın: 17.06.2014 08:56
Yazar:

ZONGULDAK ’ta yerin metrelerce altında çalışan maden işçileri, taşeron uygulamaları nedeniyle iki saat çalışmama hakkını kullandı. Taşeron uygulamaları, özelleştirilmeler ve Soma faciasının sorumlularının cezalandırılmasını isteyen Türk-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikaların üyelerinin iş yerlerinde sabah saatlerinde iki saat çalışmama hakkı kullanıldı. Zonguldak’ta da yerin metrelerce altında çalışarak kömür çıkaran maden işçileri de iki saat çalışmama hakkını kullandı. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı işyerlerinde çalışan maden işçileri ile sendika yönetimi sabah saatlerinde bir araya geldi. GMİS Kozlu Şubesi Başkanı Şaban Kaptan, TTK Kozlu Müessesesi’ndeki kuyu başında işçilere seslendi. Kaptan, taşeron uygulamalarına son verilmesini istedi. Türk-İş’in kararını okuyan Kaptan, şöyle dedi: “Hükümet bu politikalarda ısrar ederse Türk-İş başkanlar kurulu yeniden toplanarak yeni eylem kararları alacak. Madenler için yasal düzenlemeler yapıyoruz diyerek yaklaşık bir yıldır gizli çalıştıkları taşeron yasalarını gündeme getirdi. Yasa tasarısı geçen hafta TBMM komisyonunda görüşüldü. Tasarıda taşeron şirketlerin çalışma alanlarını genişleten düzenlemeler, Türk-İş, DİSK, Hak-İş’in ortak girişimleriyle alt komisyonda engellendi. Ancak bizim talebimiz olan yer altında taşeron uygulamasına son verilmesi ve aynı işyerlerinde aynı işi yapan işçilere eşit işe eşit ücret verilmesi teklifimiz kabul edilmedi.” İşçiler, iki saatlik çalışmama hakkını kullandıktan sonra kömür çıkarmak için tekrar yerin metrelerce altına indi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gümüşhane’de son 10 günde kene vakalarında artış yaşanıyor

Sağlık Yayın: 27.04.2024 08:00
İhlas Haber Ajansı
Gümüşhane’de son 10 günde kene vakalarında artış yaşanıyor

Gümüşhane’de ilkbaharın gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakalarında artış başladı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Furkan Kurt, Gümüşhane’nin de içinde bulunduğu Kelkit Vadisinin en riskli bölge olduğunu belirterek son 10 günde vaka artışları yaşandığını söyledi.

Türkiye’de ilkbahar mevsiminin etkisini göstermesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakaları görülmeye başladı. Yılın ilk vakasının görüldüğü Gümüşhane’de ise vakalar artmaya devam ediyor. Son olarak kentte A.S. ve H.S. isimli karı koca da KKKA hastalığı teşhisiyle tedavi altına alındı. Son günlerdeki vaka artışları ile ilgili açıklamalarda bulunan Gümüşhane Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Furkan Kurt, Gümüşhane’nin de içinde yer aldığı Kelkit Vadisinin en riskli bölge olduğunu belirterek bu bölgede yaşayan insanların daha dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

“Şu anda 3 hastaya kesin tanı koyduk”

İlkbaharın gelmesiyle birlikte son 10 günde vakalarda büyük artış olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Kurt, “Hastanemize çok fazla kene sonrası başvuru olmakta ama şu ana kadar tanısını koyduğumuz 3 tane vakamız oldu. 1 tane hastamız tedavisini olup taburcu edildi, 1 hastamız hala yatıyor, 1 hastamızı da Trabzon’a sevk ettik ve durumunun iyi olduğunu öğrendik. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı keneler yoluyla bulaşmakta ve bu keneler daha çok Kelkit vadisi yani Kelkit Çayı’nın aktığı 256 kilometrelik bir hat üzerinde yoğun. Bu hat üzerinde Tokat, Sivas, Erzincan, Giresun ve Gümüşhane bulunuyor. Kenelerin aktifleştiği dönemler ilkbahar ve yaz ayları olduğu için son 10 gündür vakalarda resmen patlama var. Çok fazla başvuru oluyor hastanemize ama şu an 3 tane hastaya kesin tanı koyduk. Hastalar genellikle ateş, baş, kas ve eklem ağrısı şikâyetleri yani sanki bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bulantı, kusma ve ishal şikâyetleriyle başvuruyorlar. Hastalar daha geç başvurursa bu şikâyetler kanamalarla seyredip, hastalar kaybedilebiliyor” dedi.

“Gümüşhane en riskli noktalardan birisi, vatandaşlar daha çok dikkat etmeli”

KKKA hastalığının kanıtlanmış bir tedavisi olmadığının altını çizen Dr. Kurt, “Bu hastalığın kanıtlanmış bir tedavisi yok. Biz destek tedavileri yapıyoruz. En önemli yol ise korunma yöntemleri. Bölgemiz de bu noktada yoğun olduğu için vatandaşların bilinçli olması gerekiyor. Riskli bölgelerde vatandaşlarımızın pantolon paçalarını çoraplarının içine koymalılar, açık renkli giyişiler giymeleri gerekiyor keneyi fark edebilmek için. Bu riskli yerlerden ayrılma durumunda hem kendilerini hem de çocuklarını kene var mı diye kontrol etmeleri gerekiyor. Kene ile karşılaşma durumunda ise eğer sağlık kuruluşuna başvurma zaman alacaksa bunun çıkarılması lazım. Çıplak elle dokunmamak kaydıyla, bir bez, bir eldiven, naylon bir poşetle kenenin vücuda tutunduğu en yakın yerden tutulup çıkarılması lazım. Kene çıkarıldıktan sonra da 10 gün boyunca hastalık belirtilerini takip ederek bunun gerçekleşmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Kenenin üzerinde sigara söndürmek, kolonya dökmek, deterjan dökmek, yakmak kenenin kusup taşıdığı mikrobu daha fazla boşaltmasını sağlayacağından yapılmaması gereken şeyler. Keneyi hafife almadan tedbirli olmamız gerekiyor. Gümüşhane bu hastalık için en riskli bölgelerden birisi olduğu için burada yaşayan vatandaşların ilkbahar ve yaz mevsimlerinde çok dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.