Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Lise ve Dengi Okul’da En Genç Karabük Oldu

Gündem Yayın: 16.05.2014 14:59
Yazar:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonucu açıkladığı ‘İstatistiklerle Gençlik 2013’ verilerine göre, Yüksekokul mezunu genç nüfusun en yüksek oranda olduğu il Eskişehir olurken, Lise ve dengi okul mezunu genç nüfus oranının en yüksek olduğu İl ise yüzde 49,5 ile Karabük oldu.  Genç nüfus umudu da, mutluluğu da Türkiye ortalamasının altında kaldı.

TÜİK verilerine göre, 2013 yılında 76 milyon 667 bin 864 olan Türkiye nüfusunun yüzde 16,6’sını genç nüfus oluşturdu. Genç nüfusun yüzde 51,2‘sini erkek nüfus, yüzde 48,8’ini kadın nüfus olarak belirlendi. Avrupa Birliği (AB) üye ve aday ülkelerinde 2013 yılında genç nüfusun toplam nüfus içindeki oranı incelendiğinde; genç nüfus oranının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğu görüldü. AB’nin, 28 üye ülkelerinin genç nüfuslarının toplam nüfus içindeki oranı yüzde 11,5 iken bu oran Türkiye için yüzde 16,6 oldu.

YÜKSEKÖĞRENİMDE NET OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 38,5’E YÜKSELDİ

Yükseköğretimde net okullaşma oranı 2011/2012 öğrenim döneminde yüzde 35,5 iken 2012/2013 öğrenim döneminde yüzde 38,5’e yükseldi. Türkiye’de 2012/2013 öğrenim döneminde yükseköğretim kurumlarından herhangi birine kayıt yaptıran öğrencilerin yüzde 51,1’i genç erkek nüfus iken yüzde 48,9’u genç kadın nüfus oldu.

YÜKSEKOKUL MEZUNU GENÇ NÜFUSUN EN YÜKSEK ORANDA OLDUĞU İL ESKİŞEHİR OLDU

Ulusal Eğitim İstatistikleri veri tabanından elde edilen bilgiye göre 2013 yılında lise ve dengi okul mezunu gençlerin oranı yüzde 31,1 iken yüksekokul ve üzeri okuldan mezun olan gençlerin oranı ise yüzde 7,5 oldu. Lise ve dengi okul mezunu genç nüfus oranının en yüksek olduğu ilin yüzde 49,5 ile Karabük, en düşük olduğu ilin ise yüzde 13,9 ile Şanlıurfa olduğu gözlendi. Yüksekokul ve üzeri okul mezunu genç nüfus oranının en yüksek olduğu ilin yüzde 13,6 ile Eskişehir, en düşük olduğu ilin ise yüzde 3,2 ile Şanlıurfa ve Van olduğu görüldü.

ESKİŞEHİR’DEKİ GENÇ NÜFUS UMUDU DA, MUTLULUĞU DA TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA

Diğer verilere göre, cinsiyete göre genç nüfusun umut düzeyi Türkiye ortalaması yüzde 83,9, Eskişehir 77,5, genç nüfusun mutluluk düzeyi 2013 Türkiye ortalaması yüzde 65,1 iken Eskişehir 63,9, Türkiye’nin olası Avrupa Birliği üyeliğinin gençlerin yaşamına etkisi ortalaması yüzde 43,9, Eskişehir ortalaması ise yüzde 39,3 ve Türkiye’deki Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin genç nüfusun referandum eğilimi ortalaması yüzde 52,3, Eskişehir ortalaması ise yüzde 48,8 olarak belirlendi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Sağlık Yayın: 27.04.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı
Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte” dedi.

Bugünlerde havaların değişkenlik göstermesi ile enfeksiyonların da arttırdığını kaydeden Yılmaz, “Hava değişimleri zamanı enfeksiyonların en yoğun olduğu zamanlardır. Şu anda hava değişimi zamanı olduğu için enfeksiyon hastalıkları servisinde yer bulamıyoruz. Bu değişim ile birlikte her türlü enfeksiyon karşımıza çıkıyor. Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte. Yazın inşallah olmayacağını düşünüyoruz. Koronavirüs kışın da vardı ancak Influenza’nın altında kaldı. Influenza daha ön planda karşımıza çıktı. Koronavirüs’ü yine göreceğiz ancak daha az karşılaşacağız diye düşünüyorum. Hijyen kurallarına uyulması gerekiyor, hasta olan kişi ile temasta bulunmamak gerekiyor, hasta olan kişinin maske kullanması gerekiyor. Artık dünya çok küçüldü seyahatlerin kolaylaşması ile birlikte. Hemen her yerde insan olabiliyor. Türkiye’den Çin’e giden de var, Çin’den Türkiye’ye gelenler de. Virüs çok kolaylıkla yayılabiliyor. Dünya genelinde değişik virüsler ile karşı karşıya kalınabiliyor ama toplum içinde belli bir bağışıklık oluştuğu için önceki kadar yayılmıyor, yayılanlar da o seviyede azalıyor ve kayboluyor” diye konuştu.