Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KİME SORDUNUZ?

Gündem Yayın: 05.04.2019 14:06 |Güncelleme:06.04.2019 07:49
Yazar:
KİME SORDUNUZ?

29 Ekim  1973 yılında Cumhuriyet Kenti Karabük’e hediye edilen, ardından Karabük Belediyesi eski  Başkanı Hüseyin Erer tarafından eski görüntüsü değiştirilerek farklı olarak dizayn edilen  Yenişehir Atatürk Anıtı şimdi  tamamen yok ediliyor.  Atatürk Anıtına Valilik binası yapmak için sondaj çalışmaları yapılırken, Halka sormadan yapılan bu çalışmaya tepkiler gittikçe büyüyor

Karabük’ün geçmişle gelecek arasında bağları yavaş yavaş kayboluyor. Demir Çelik Fabrikaları ile büyüyen Cumhuriyet Kentine 29 Ekim 1973 yılında hediye edilen Atatürk Anıtı da  artık sadece resimlerde ve anılarda kalacak.

Hatırlanacağı gibi Yenişehir Atatürk Anıtında ilk değişiklik Karabük  Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Erer tarafından yapılmış, bu değişiklik o tarihlerde Mimar Yavuz İnce tarafından üzüntüyle karşılanmış, üzüntüsünü bir mektupla dile getirmişti.

Yavuz İnce tarafından tasarlanan projede; Devletin üç temel unsuru olan YASAMA , YÜRÜTME ve YARGI’nın simgeleştirildiği  üç direğe oturan Atatürk devrimlerini ifade eden yarım daire şeklindeki çelik panonun ortasında 2 metre yüksekliğinde bir Atatürk maskı bulunmaktaydı. Şimdiler ise bu alana Valilik hizmet binası yapılması için günlerdir sondaj çalışmaları yapılıyor. Çalışmalar bittikten sonra ise hazırlanan plan ve proje kapsamında kazma vurulacak. Halka sorulmadan yapılan bu çalışmaya vatandaşlar tarafından çok büyük tepki gösterildi. Karabük’ün nezih güzel alanlarından biri de göz göre göre yok edilecek.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Drakula’nın hapishanesi Tokat Kalesi’nde 15 yıldır restorasyon sürüyor

Kültür Sanat Yayın: 02.05.2024 00:36
İhlas Haber Ajansı

Tokat Kalesi, film ve romanlara konu olan Drakula olarak bilinen Romanya Prensi ve Eflak Voyvodası’nın 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkıyor. 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle kale kapılarına zincir vurulduğunu söyleyen tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Fatih’in elinde Drakula’nın kellesinin bulunduğu heykel ile restorasyonun
tamamlanarak bu kalenin yeniden açılmasını bekliyoruz” dedi.
Drakula olarak bilinen ve film ile romanlara konu olan Romanya Prensi ve Eflak Voyvodası 3’üncü Vlad Dracul’un 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkan Tokat Kalesi’nde, 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaretçilerine kapılarını kapattı. Aradan geçen 15 yıla rağmen restorasyon çalışmalarında bir ilerleme olmayınca tarihi kale açılacağı günü bekliyor.
“Drakula’nın esir tutulduğu yer Tokat Kalesi’dir”
Eflak Voyvodası Vlad Tepeş’in Tokat Kalesi’nde esir tutulduğunu ve Drakula efsanesinin kaynağının buradan geldiğini vurgulayan tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Eflak vilayetinin beyinin oğlu Vilad Tepeş’in bulunduğu Tokat Kalesi’ndeyiz. Namı değer Kazıklı Voyvodadır. Biliyorsunuz Fatih Sultan Mehmet Han ile aynı sarayda büyümüştür. Ve ihanet sonucunda bu zindanlarda tutulmuştur. Bu zindanların altında geçitler mevcuttur. Fatih Sultan Mehmet Han o dönemde Kazıklı Voyvoda Vilad Tepeş’i buraya getirdiğinde şehri doğrudan götürmüyor. Buradaki mağara ve geçitleri kullanarak şehrin içinde gezdiği de söyleniyor. Yurt içi ve yurt dışında insanlar Tepeş ile alakalı Romanya’da doğdu büyüdü ve oraları mekânı olarak göstermeye çalışıyorlar. Vilad Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Bu adam vampir film, hikâye ve romanlarına esin kaynağı olmuştur. Bu esin kaynağının sebebi de o dönemde yaşayan Türk atalarını kazığa germiştir ve kanlarını içmiştir. Bu durum neticesinde de Fatih Sultan Mehmet Han onun kellesini alarak İstanbul’da gezdirmiştir. Bizim dileğimiz de buraya bir heykel yapılmasıdır. Fakat bu heykelin de Fatih’in heykeli olması yönündedir. Fatih’in elinde Tepeş’in kellesinin bulunduğu bir heykel olabilir. Böyle bir heykel ile Tokat kalesi turizme açılabilir. Tokat Kalesinde 8 yıldır süren restorasyon çalışmasından ötürü kaleye bir türlü gelemiyoruz. Geldiğimiz neticede kapıları da görüyorsunuz zincirli buluyoruz. Restorasyonun bir an önce başlayarak başlayıp bitmesi için mücadele ediyoruz. Biz Türk halkı olarak Tokat Kalesinde bir heykel yapılmasını talep ediyoruz. Buradan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı ve bu alanda görevli olan mercilere sesleniyorum. Bizim tarihimiz Fatih’tir, Osmanlı’dır. Biz bu tarihimizin yaşatılmasını istiyoruz. Kont Drakula Tokat Kalesi’nde esir tutulmuştur. Biz de Fatih’in heykelinin yapılmasını istiyoruz. Heykel de istediğimiz özellikler de şunlardır. Heykelde Fatih Sultan Mehmet Han’ın elinde Drakula’nın başının bulunduğu şekliyle bir heykel talep ediyoruz. Biz tarihimize sahip çıkıyoruz ve biz tarihimizle güçlü bir milletiz ve güçlü olmaya da devam edeceğiz” dedi.
Gazioğlu, Tokat Kalesi’nin dünya çapında bir özelliği olduğunu belirterek, Drakula’nın burada esir tutulduğunun ve atalarına verdiği zararın bedelinin ödenmesi gerektiğini vurguluyor. Restorasyonun bir an önce tamamlanmasını isteyen vatandaşlar, bu tarihi yapıya dünya genelinde daha fazla dikkat çekilmesi için heykel talebinde bulunuyor.