Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“Kendilerine Demir Var, Bize Yok”

Gündem Yayın: 30.05.2016 14:32
Yazar:
“Kendilerine Demir Var, Bize Yok”

Demir Tüccarlarından KARDEMİR’e Tepki

Karabük’te Demir Tüccarlığı yapan Esnaflar, Kardemir Yöneticilerinin demir konusunda  imtiyaz hakkını kendilerinden yana kullandıklarını ve bunun demir tüccarlığı yapan esnafı mağdur ettiğini söylediler. Kardemir’in kendilerine 100 bin ton inşaat demiri borcunun olduğunu ifade eden Tüccarlar, “Yuvarlak Demir Verilemezse,  Kütük Talep Ediyoruz” dediler.

Geçtiğimiz Cuma günü KARDEMİR’de yuvarlak demir çeken haddehanenin arıza yaptığı şeklinde duyumlar aldıklarını ifade eden Tüccarlar, “KARDEMİR A.Ş 1 ay önce 18 ve 32’lik mamul çekti. Bu mamul çok satılan bir ürün değil. Ancak biz yinede bu mamulden de alarak depomuza koyduk. Şu andan maalesef bu ürüne fazla rağbet olmadığından dolayı mamul depomuzda bekliyor.

Bizim satışımız genelde 12-14-16’lık ürünler üzerinden oluyor. Şu an KARDEMİR tam bu türlerde mamule dönecekken haddehanenin arıza yaptığını ve bir ay süreyle ürün veremeyeceği şeklinde duyumlar alıyoruz. Orada bir kaza olmuşsa öncelikle geçmiş olsun diyoruz. Ancak, bizim hakkımız olan demir yerine bize kütük de verebilirler. Bizim bu yönde de talebimiz var ancak kütük de alamıyoruz. KARDEMİR A.Ş’nin şu an100 bin ton civarında tüccarlara borcu var. Lütfen bizi daha fazla mağdur etmesinler. En azından alacağımız karşılığında kütük versinler ki biz de bu kütükleri mamule çevirelim. Bizimde sorumlu olduğumuz demir alacaklılarımız var. Bizde müşterilerimizi mağdur etmeyelim” dediler,

Öte yandan, Hisse senedi oranında mamul alma konusunda da haksızlık yaşandığını ifade eden  demir tüccarları “Bizler hisse oranında mal alınmasına karşı değiliz ancak o konuda da haksızlık yapıldığına dikkat çekmek istiyoruz. KARDEMİR şirketi bizim gözbebeğimiz. Biran önce sıkıntıların giderilmesini ve konu hakkında bilgilendirilmeği bekliyoruz” diye konuştular

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Mesleğin son ustaları

Kültür Sanat Yayın: 27.04.2024 08:12
İhlas Haber Ajansı

Samsun’un Çarşamba ilçesinde çeyrek asırdır ahşap oymacılık mesleğini sürdüren Atanur Parlak, yaptığı işin son ustalarından birisi olduğunu belirterek, gençlerin farklı mesleklere ilgi duyduğunu söyledi.

Çarşamba ilçesinde babasından öğrendiği ahşap oymacılık mesleğini 25 yıldır sürdüren Atanur Parlak, baba mirası mesleğin son ustalarından birisi olduğunu ifade ederek, el yapımı ürünlerin yerini hazır ürünlerin aldığını belirtti. Ahşap oymacılığı mesleğinde yeni ustaların gelmediğini anlatan Parlak, “25 yıldır bu işle uğraşıyorum. Babam da bu işi yapıyordu, ben de ondan öğrendiklerimle bunca süredir mesleğe devam ediyorum. Ahşap oyma işçiliği ile yapılan ürünlere günümüzde rağbet azalmış durumda. Eskiden her köyde bu mesleği yapan en az 10-15 kişi vardı. Talepte çok olduğu için yetişenler de oluyordu. Ama artık özellikle gençlerimiz bu işi yapmak istemiyor. Getirisi daha çok olan kolay mesleklere yönelmiş durumdalar. Bizim yaptığımız işlerden kazandığımız kendimize yetebilecek kadar. Bu nedenle artık mesleğin son ustalarından biriyim diyebilirim” dedi.

Mesleğin inceliklerinden söz eden Parlak, yaptığı işin çok meşakkatli ve dikkat gerektirdiğini ifade ederek, ağacı tanımanın ve ona göre ağacı işlemenin önemli noktalardan birisi olduğunu ifade etti.

Paylaş: