Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KBÜ İlkleri Yapmaya Devam Ediyor

Gündem Yayın: 09.05.2014 14:44
Yazar:

“2023 Kan Bağışı Kampanyası” 2023 ünite kan bağışın yapılması ile sona erdi. Kam Bağışının sona ermesinin ardından bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal¸ “Bu başarı hepimizin, bu başarı ülkemizin başarısıdır. Sizlerin bu cesareti oldukça bu ülke sonsuza kadar var olacaktır. Bugün ülkesi için kanını veren bu gençler yarında bu ülke için alın terini vereceklerdir” dedi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın önderliğinde Türk Kızılayı Genel Başkanlığı,  Karabük Türk Kızılayı Şubesi ve Karabük Üniversitesi işbirliği ile Cumhuriyetimizin 100. Yılı özlemine istinaden Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen “2023 Kan Bağışı Kampanyası”  2023 ünite kan bağışın yapılması ile sona erdi.

İlklerin Üniversitesi kendine yakışanı yaparak, 8 Mayıs 2014 tarihinde bir günde tek noktadan toplanan en yüksek kan bağışına sahne olan ‘2023 Kan Bağışı Kampanyası’ ile toplam 2023 ünite kan ile yeni bir rekora imza atarken Türkiye’de yine bir ilki daha gerçekleştirdi.

Karabük Üniversitesi Kızılay Öğrenci Kulübü başta olmak üzere tüm öğrenci kulüp ve topluluklarının aktif rol aldıkları “2023 Kan Bağışı Kampanyası”  sabah 09:00 itibariyle ilk kanı Rektör Prof.Dr. Burhanettin Uysal’ın vermesi ile başladı ve gece 22:30’da 2023. Üniteyi Aybars Akmanoğlu’nun vermesi ile sona erdi. Fakat hala kan vermek isteyenlerin olması sebebiyle kan vermek isteyenler için ileri tarihte tekrar kan bağışı kampanyası yapılacağı duyuruldu.

Karabük Üniversitesinin kuruluş yılına istinaden 2007. Ünite kanı bağışlayan Samet Çalışkan’a İEEE Kulübünün armağanı Tablet’i Rektör Prof.Dr. Burhanettin Uysal takdim etti.

2023. ünite kanın bağışlanmasıyla kampanyanın yapıldığı Üniversite Gökşen M. Yücel Kapalı Spor Salonu’nda adeta sevinç yumağı oluşturuldu. Ana Mehteran Takımı da marşları ile bağışçıları coşturdu. Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal öğrencilerin arasına karışarak kutlamalara katıldı.

“Başarınızdan dolayı hepinizi tebrik ediyor, gözlerinizden öpüyorum.” diyerek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof.Dr. Burhanettin Uysal; “ Bu başarı hepimizin, bu başarı ülkemizin başarısıdır. Sizlerin bu cesareti oldukça bu ülke sonsuza kadar var olacaktır. Bugün ülkesi için kanını veren bu gençler yarında bu ülke için alın terini, vereceklerdir. Sizler her şeyi hak ediyorsunuz. Bana söylenecek bir söz bırakmadınız. Bu başarılı organizasyonda bizimle birlikte olan, kampanyamıza destek veren Türk Kızılayı Genel Başkanlığı ve Karabük Türk Kızılayı Şubesi’nin tüm yetkililerine yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Bana böyle bir mutluluğu yaşattığınız, Üniversitemizin adını böylesi bir kampanya ile duyurduğunuz için başta siz değerli öğrencilerim olmak üzere herkese şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyorum.” dedi.

Türk Kızılayı Karabük Kan Merkezine, İzmit, Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Muş Kan Bağışı Merkezleri’nden gelen görevlilerinin de yer aldığı ve aynı anda 54 kişinin kan bağışında bulunduğu ‘2023 Kan Bağışı Kampanyası’nda 37 adet flebotemist, 8 doktor ve yaklaşık olarak 250 üniversite öğrencisi ve personeli görev aldı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tavuk karasına kök hücreli çözüm

Sağlık Yayın: 08.05.2024 16:36
İhlas Haber Ajansı
Tavuk karasına kök hücreli çözüm

Halk arasında ‘tavuk karası’ ya da ‘gece körlüğü’ olarak bilenen tıp literatüründe ise ‘Retinitis Pigmentosa’ olarak tanımlanan göz hastalığının kök hücre ile tedavisinin mümkün olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Özel İmperial Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, söz konusu göz hastalığının genç yaşlarda ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Türkyılmaz “ Retinitis Pigmentosa hastalığı, halk arasında tavuk karası ya da gece körlüğü olarak tanımlanan genç yaşlarda bulgu vermeye başlayıp zayıf ışıkta veya gece saatlerinde görmeyi zorlaştıran görme alanında daralma ve neticesinde körlüğe yakın görme kaybıyla ilerleyen kalıtımsal bir göz hastalığıdır. Hastalığın türüne göre ilerleme hızı da farklılık gösterebilir. Yaş ilerledikçe gözün sinir tabakasında hücre ölüm hızıyla orantılı olarak görme keskinliği azalır. İlk aşamalarda geceleri görmekte zorlanan hastalar daha sonra loş ışıklarda görme güçlüğü çekmeye başlar. İlerleyen evrelerde gündüz dahi görmek zorlaşır. Hastalığın bazı nadir türleri ise önce gündüz görme azlığı ile başlayabilir” dedi.

“Hastalarda sanki bir borunun içinden bakıyormuş hissi oluşur” diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz “Günümüzde tedavisi henüz netleşmemiş ve yapılamayan kalıtımsal retina hastalıkları, retinitis pigmentosa (tavuk karası – gece körlüğü) ve sarı nokta hastalığının bazı türlerinde tedavi amaçlı kök hücre kullanılmaktadır. Bu tür hastalıklarda gelişen hücre ölümü ‘kök hücre’ desteğiyle durdurulabilir, zayıf hücrelerin aktif hale geçmesi uyarılabilir. Gece körlüğü gibi hastalığının doğasında gittikçe bozulma olan bu rahatsızlığın tam manasıyla tedavisi bulunmamakla birlikte kök hücre ile en azından hastaların görme derecesinin korunduğu ve hastalığın ilerlemesinin yavaşladığı klinik gözlemlerimizde saptanmış olup dünya genelinde gerçekleştirilen en son bilimsel çalışmalarda da bu ümit vadeden sonuçlar ispatlanmıştır. Bununla birlikte kök hücre uygulamasında her hastadan aynı sonuç almak mümkün görünmemektedir. Tanı ne kadar erken konulur ve uygulama ne kadar erken yapılırsa daha yüz güldürücü sonuçlar alınabilir” şeklinde konuştu.

Kök hücresi tedavisiyle ilgili de bilgi veren Dr. Kemal Tükyılmaz ”Kök hücre vücudumuzda kemik iliği, diş pulpası, plasenta ve amniyon sıvısı, göbek kordonu gibi birçok farklı dokuda bulunmaktadır. Kök hücreler kendi kendine çoğalma ve dokudaki farklı hücrelere dönüşebilme yeteneğine sahiptir. Kök hücreler oldukça sofistike teknikler ve özel laboratuvar ortamında hazırlanıp Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki mevzuatına bağlı kalarak yetkilendirilmiş kliniklerce özel ameliyat teknikleriyle göze uygulanabilir” ifadelerini kullandı.