Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KARDEMİR’in Yıldızı Parlamaya Devam Ediyor

Gündem Yayın: 19.06.2014 14:45
Yazar:

KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu Başkanvekili Kamil Güleç, Dünyada Ray ve  Tekeri aynı anda üreten tek Demir Çelik Sektörü olacaklarını belirterek, “ Geçmişi unutmadan geleceği ona göre planlıyoruz” dedi.

Genel Müdür Fadıl Demirel de, KARDEMİR’in artık Türkiye’de kaliteli ve farklı çelik kaliteleri üretimi yapar hale geldiğini ifade ederek, Üç Milyon tona Ağustos ayında geçeceklerini söyledi

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş Yönetim Kurulu Başkanvekili Kamil Güleç, KARDEMİR’in sadece Türkiye’de değil dünya ölçeğinde de yıldızı parlayan bir şirket olarak yoluna devam edeceğini söyledi.

Kuruluşundan itibaren çok sayıdaki endüstriyel tesisin proje, imalat ve montajını gerçekleştirerek Türkiye’de “Fabrikalar Yapan Fabrika” olarak bilinen KARDEMİR A.Ş özelleşme sonrası hızla kendisini yenileyerek modern teknolojisi ile kapasitesini, verimlilik ve karlılığını artırarak yoluna emin adımlarla devam ediyor. 2007 yılında devreye alınan Ray ve Profil Haddehanesi ile ürün gamını genişleten KARDEMİR, ray ve ağır profil üretiminde Türkiye ve bölge ülkeler arasında tek kuruluş haline geldi. 2011 yılından itibaren yeni bir vizyonla kapasite artırım yatırımlarına giden şirket bu kapsamda; Yeni Sinter Fabrikası, Kok Fabrikası, Enerji Santrali, Kireç Fabrikası, 3. Hava Ayrıştırma Tesisi ve Sürekli Döküm Tesisleri gibi yatırımları tamamlayarak işletmeye aldı. Yılın ikinci yarısında tamamlanacak olan 5 nolu yüksek fırın ve oksijen konverteri yatırımları ile birlikte ham çelik üretim kapasitesini 3,4 Milyon tona ulaştıracak.

“RAY VE TEKER ÜRETİMİNİ AYNI ANDA YAPAN DÜNYADA TEK FABRİKAYIZ”

Kamil Güleç, ‘Demir Yolu Teker Fabrikası’ ve ‘Çubuk ve Kangal Haddehanesi’ yatırımı için Alman, KFW IPEX Bankasından kullanılan 138.8 milyon avroluk kredi ile dünyada bir ilki gerçekleştirerek Ray ve Demir Yolu Tekerini aynı anda üreten tek demir çelik sektörü olacaklarını belirtti.

Güleç, dünyada ekonominin geldiği bu noktada Türkiye’ye ve KARDEMİR’e yapılan itibarın büyük olmasının kendilerini çok sevindirdiğini ifade ederek, “ Alman KFW IPEX Bankası ile garantör SACE ve HERMES’in üçlü bir koordinasyonla KARDEMİR’e çok büyük bir kredi vermeleri ve bize güven duymaları bizler mutlu ediyor. Bu kredi ile temellerini attığımız demiryolları teker fabrikası kuruyoruz. Aynı zamanda tekerlek fabrikası ile rayı aynı anda yapan dünyada tek fabrika KARDEMİR oluyor ve bu çok önemli. Bazı fabrikalar bunu ayrı ayrı yapıyor. Biz Devlet Demir Yollarına büyük yatırım yaparak dünyada bu ikisini aynı anda yapan tek demir çelik fabrikası konumunda olacağız. Diğer yandan çubuk ve kangal haddehanesi ile gelecekte KARDEMİR’de, Karabük’te ve ülkemizde yan sanayinin daha çok gelişmesini otomotiv’e, makine imalat ve endüstriye kaliteli ürün vererek yedek parça üretiminde katkı sağlayacağız. 2015 yılının ortalarında bu haddehane faaliyete geçtikten sonra ardından Demiryolu Teker fabrikası faaliyete geçecek. Bu iki tesis için kredi rakamı 138.8 milyon avrodur. Bir firmaya tek başına verilen büyük bir kredidir. Yaklaşık 500 milyon liralık bir yatırımdır. KARDEMİR bunun üstesinden gelecek. Bu kredi 10 yılda realize edilecek. Tesis işletmeye alındıktan sonra ödemeler başlayacak 6 ayda bir. Böyle büyük bir yatırımı Karabük’e getirmek ve krediyi elde etmek ülkemiz adına bize gurur veriyor. Ülkemize, şehrimize sektörümüze bu yatırımın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“DÜNYADA YILDIZI PARLAYARAK DEVAM EDECEK”

Bir dönem kömür ve cevher alamayacak konumda iken bugün gerçekleştirdiği yatırım ve modernizasyonlarla adeta kulvarında tek olan KARDEMİR’in geçmişini asla hafızalarından silmediklerini ve buna göre geleceğe dair iyi planlamalar yaptıklarını da anlatan Güleç, şunları söyledi;

“Geçmişi hiç unutmamak lazım. Geleceği iyi planlayabilmek için geçmişi hatırlamak lazım. Çok acı günler yaşadık. Çok özveri ve ciddi bir şekilde KARDEMİR’e sahip çıkarak o sıkıntılı günleri aştık. Bundan sonraki önümüzdeki süreç, KARDEMİR’in sadece Türkiye’de değil dünya ölçeğinde de yıldızı parlayan bir şirket olarak yolumuza devam edeceğiz. O günkü yönetim kurulunun başında bizler vardık ve çok büyük özveride bulunduk. Bunu hiçbir zaman unutmayarak geleceği de buna göre planlıyoruz. Daima temkinli, tedbirli ve dünyadaki gelişime değişime ayak uydurarak hayatiyetini ona göre devam ettiren bir şirket olmaya gayret edeceğiz”

“KARDEMİR ARTIK TÜRKİYE’DE KALİTELİ VE FARKLI ÇELİK KALİTELERİ ÜRETİMİ YAPAR HALE GELDİ”

KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel ise, yapılan kredi anlaşması ile hem KARDEMİR, hem Karabük hem de ülke için önemli bir iş yaptıklarını düşündüklerini söyledi.

Alman KFW IPEX Bank ile 138.8 milyon avroluk bir kredi anlaşması yaptıklarını hatırlatan Demirel, “ 200 bin adetlik Vagon ve hızlı trenlerin tekerlerinin yapımı ile 700 bin tonluk çubuk ve kangal haddehanesi için kredi aldık. Yüklü bir para ve bunun yerli kısmı da var. Onunla beraber yatırım hacim olarak toplam 500 milyon TL’nin üzerinde iki fabrika kuracağız. Bunun doğuracağı neticeler çok önemli. İki yatırımda Türkiye’de şuana kadar olmayan ürünleri üretecek. Bir tanesi demir yolu tekeri ve yurtdışından tedarik ediliyor. Ciddi paralarla tüm demir yollarının da kullanılan vagon ve lokomotiflerin tekerleri. Bunu KARDEMİR’in yapabileceği ve yapması gereken ürünler. Ülkemiz için ilk olacak. Yine Çubuk ve Kangal Haddehanesinde 5.5 mm ile 100 mm arasındaki yuvarlaklar üretecek olan özellikle düşük ve yüksek karbonlu çelikler, öngermeli beton çelikleri, yüksek alaşımlı çelikler, rulman çelikleri, takım çelikleri, otomat çelikleri, yay çelikleri, kaynak telleri, otomotiv çelikleri ve özel çubuk çeliklerin üretilecek. Çok geniş bir seken ve bunlarda Türkiye’ye ithal edilen ürünler. Türkiye’ye 8 milyar dolar’a yakın çelik ihraç ediyor. Özellikle burada kalite nedenleri ile KARDEMİR’in yapması gereken imalatlar. Bunları gerçekleştireceğiz. KARDEMİR artık Türkiye’de kaliteli ve faklı çelik kaliteleri üretimi yapar hale geldi. Ağustos ayında 5. Yüksek fırın bitiyor. Bazı kısımlarında test çalışmaları başladı. Üçüncü konverter bitiyor ve 90 tondan 120 tona çıkıyor. Çelikhanenin kapasitesi senelik 3.4 milyon ton’a çıkmış oluyor. Üçüncü Sinter fabrikası bitiyor. Bunlarla birlikte yıllık 3 milyonluk tempoya Ağustos ayında başlamış olacağız” dedi.

“ULUSLAR ARASI BANKALAR BİZLE ÇALIŞMAK İSTİYOR”

Uluslararası Bankalardan kredi almanın çok zor olduğunu da anlatan Demirel, “ Özellikle bu bankalar uluslar arası alınan krediler siz istediğiniz için krediyi vermiyor. Krediyi vermeden önce uluslararası bir görücüye çıkıyorsunuz. Sizi beğeniyorlar ve beğenirken de bütün finansal dengeleriniz, bütün yapınızı A’dan Z’ye sektörü, ülkeyi bütün parametrelerinizle masaya yatırarak her tarafınızı karıştırıyorlar ve ondan sonra kredi vermeye layık mı? değil mi? noktasına getiriyor. Bunu yaparken de böyle hacimli borcu nasıl yöneteceksiniz ona da bakıyorlar. Ben yaptım ederim noktasında değil kendileri yapar mı edebilir mi noktasını irdeliyorlar. Bu bizim için gurur vesilesi oldu.

8 ülkenin bağlı KFW IPEX Bankasının en tepe noktasında kişi ile konuşurken, yurtdışında 3 banka daha bu konsorsiyuma destek vermek istediklerini ve daha büyük projelerle KARDEMİR’le birlikte Türkiye’de çelik sektöründe yürümek istediklerini söylediler. Sizin için bir mahsuru var mı diye sordular. Bizde daha büyük projelerin içinde olmak istediğimizi ve sizinle birlikte yürümek istiyoruz dedik. Bu işin teknisyeni olarak böyle bir projelerin altına imza atmak bizim için sevindirici. Ülkem, yöre ve fabrika adına çok mutluyum. Böyle bir projelerde rol almak çok onur ve gurur verici durum. Hep beraber Karabük’te bunları realize etmekten onur ve gurur duymak lazım” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karadeniz Ereğli’de ilk çilek hasadı yapıldı

Ekonomi Yayın: 26.04.2024 12:24
İhlas Haber Ajansı
Karadeniz Ereğli’de ilk çilek hasadı yapıldı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ilk çilek hasadı yapıldı. Tarladan pazara inen çileğin üretiminin az olması nedeniyle kilogramı 150 TL’den satılmaya başladı.

Kdz. Ereğli ilçesinde demir-çelik fabrikasından emekli olan İsmet Koç eşi Ayşe Koç ile tarlasında bu yılın ilk çilek hasadını yaptı. Geçtiğimiz yıl aşırı yağışlar nedeniyle az üretilen çileğin bu yıl da kuraklık nedeniyle veriminin düşük olduğunu anlatan İsmet Koç, Osmanlı Çileğinin de çok azaldığını söyledi. Koç, “2024 çilek sezonu Kdz. Ereğlimize hayırlı olsun. Bu gün ilk hasadımızı topladık gördüğünüz gibi. Burası Kışla Mahallesi İnallı Sokak. Bu çilek Osmanlı Çileğinin kardeşi alo çileği. Allah nasip ederse 15-20 gün içinde de Osmanlı Çileği çıkar. Geçtiğimiz sene havalar hep yağmurlu gitti, böcekler yedi. Bu senede havalar kurak gidiyor. Hava yağarsa çilek bollaşır” dedi.

“Bir baba çalışıp 5 kişi yiyorsa olmaz”

Kendilerinin maddi olarak hiçbir ihtiyaçları olmadığı halde üretmeye devam ettiklerini ve insanlara örnek olmaya çalıştıklarını belirten Koç, “Benim maddi olarak bir şeye ihtiyacım yok. Kendim demir-çelik fabrikalarından emekliyim. İnsanları teşvik etmek için üretim yapıyoruz. Şu anda biber, patlıcan, domates dikme zamanı. İnsanlar diksin ki herkes kazansın. Devlet nereye kadar verecek. Bir baba çalışıp 5 kişi yiyorsa olmaz. Sonra çıkıp ‘o pahalı, bu pahalı’ diye bağırıyoruz. Köyde kokuyor diye ineğe bakmazsın, elinde burada köpek gezdiriyorsun. Bu nasıl olacak? Tarlanız yoksa evde mantı yapın, makarna kesin, el işi yapın” dedi.

“Asıl terapi tarlada çalışıp, üretmek”

İsmet Koç’un eşi Ayşe Koç da 15 yaşından beri üretim yaptığını belirtti. Ayşe Koç, üreterek elde ettiği gelirlerle iki çocuğunu da üniversitede okutup iş ve meslek sahibi olmalarını sağladığını söyledi. Koç konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Ben bunu ihtiyacım olduğu için yapmıyorum. Eşim emekli, evim var, kira vermiyorum. Çocuklarımın ikisi de evli ve çalışıyorlar. Bu ürettiklerim sayesinde iki çocuğumu da okuttum, mühendis oldular, kendi işlerini ellerine aldılar. Evde akşama kadar televizyona bakıp bir şey öğrenmiyorum. Akşama kadar ‘O onu demiş, bu bunu demiş.’ Aslında bu bana bir terapi gibi geliyor. Geçenlerde bir düğüne gittim, ara verildi; 7’den 70’e herkesin elinde telefon. Kimse bir biriyle konuşmuyor, telefona bakıyorlar. Asıl terapi gerçekten bu. Ben bu çileği her sene ekiyorum. Gençler bunu her sene ekmez. Çünkü yağmur yağmadığında bu her sene kuruyor. Kuruduğu için Ekim aylarında biz bunu tekrar ekiyoruz. Kdz. Ereğli’de benim çocukluğumdan bu yana yetişen tek çilek Osmanlı Çileğiydi. Sonradan sepetler çabuk doluyor diye alo çileği ortaya çıktı. Osmanlı Çileği üretmeyi çok istiyorum. Fidesi kaç TL’de olsa alacağım ama kimse vermiyor yada bulamıyorum.”