Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı

Gündem Yayın: 14.12.2015 08:08
Yazar:
Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı

Karabük Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, yanlış kullanım ve ihmal nedeniyle şofben, soba, doğalgaz ve baca kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.
Bulantı, halsizlik, baş dönmesi gibi herhangi bir şikayet hissedildiği anda 112 Acil Servisi aramanın hayat kurtardığını ifade eden Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki; “Karbonmonoksit gazı doğal gaz, gaz, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gaz. Zehirlenme yakıtların eksik yanması ve ortamdaki oksijenin azalmasından kaynaklanıyor. Açığa çıkan karbonmonoksit gazı tatsız, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle fark edilmiyor. Zehirlenme vücutta yer alan oksijenin azalarak karbonmonoksit ile yer değiştirmesi şeklinde gerçekleşiyor. Karbon monoksit zehirlenmesinde, ilk belirtiler genellikle baş ağrısı, sarhoşluk hissi, kulak çınlaması, yorgunluk ve bulantıdır. Diğer belirtiler arasında düşünmede güçlük, göğüs ağrısı, çarpıntı, uyuşma, deride renk değişikliği (kiraz kırmızısı), görme bozuklukları ve karın ağrısı sayılabilir” dedi.
Bu tür durumların yaşanmaması için bacalı olan şofben, soba ve kombilerin bakımlarını düzenli olarak yaptırmanın önemine işaret eden Dr. Sezgin Tiryaki, gece yatmadan önce sobanın mutlaka söndüğünden emin olunmasını istedi.
Banyo ve mutfakta su ısıtmak için kullanılan tüp gazın evin dışında olması gerektiğini belirten Dr. Sezgin Tiryaki, karbonmonoksit gazından korunabilmek için kapı ya da pencerelerin açık bırakılmasının gerekliliği üzerinde durdu. Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin hemen her yıl kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaşabildiğini kaydeden Dr. Tiryaki, lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan olmak üzere karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğine dikkat çekti. Zehirlenen kişilere ilk yardım müdahalesine ilişkinde bilgiler veren Dr. Tiryaki, hastanın bulunduğu yerden temiz havalı yere taşınıp, hemen suni solunum yapılması ve vakit kaybetmeden oksijen verilmesi gerektiğini söyledi. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde 112 Acil Servisi aramanın hayat kurtardığını kaydeden Dr. Tiryaki, “Kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da Dede Korkut hikayeleri sahneleniyor

Kültür Sanat Yayın: 26.04.2024 10:42
İhlas Haber Ajansı
Safranbolu’da Dede Korkut hikayeleri sahneleniyor

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde lise öğrencileri tarafından Dede Korkut hikayeleri sahneleniyor.

Safranbolu Fatih Sultan Mehmet Fen Lisesi öğrencileri ve edebiyat öğretmeni Satiye Dağı rehberliğinde hazırlanan Dede Korkut hikayelerinden 6.’sı olan Kanturalı Hikayesi sahnelendi. Okulun Konferans Salonu’ndaki gösteriye; İlçe Milli Eğitim Müdürü Said Nuri Odabaşoğlu, Şube Müdürü Enver Ayata ve Okul Müdürü Metin Ergün katıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Odabaşoğlu, Dede Korkut hikayelerinin yazılı ve sözlü kültürün en önemli eserlerinden birisi olduğunu belirtti. Odabaşoğlu, “Kültürümüzün kuşaktan kuşağa aktarılmasında ve öğrencilerimize toplumsal değerlerin kazandırılmasında konusunda önem arz etmektedir. Dede Korkut hikayelerinin tiyatro çalışmasıyla öğrenilmesi, sorumluluk alma, grup içinde kendini doğru ifade edebilme, empati kurabilme hususunda öğrencilerimizin kişisel gelişimine önemli ölçülerde katkıda bulunur. Akademik başarıda her zaman ön planda olan Fatih Sultan Mehmet Fen Lisemiz sosyo-kültürel faaliyetlerde de ön plana çıkmaktadır. Öğrencilerimizi kültürel faaliyetlere yönlendiren okul idarecilerimize ve öğretmenlerimize gayretli çalışmalarından ötürü teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.