Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Felçli Hastalara ‘Robot’ Tedavisi Müjdesi

Kastamonu Yayın: 18.12.2014 08:44
Yazar:
Felçli Hastalara ‘Robot’ Tedavisi Müjdesi

KASTAMONU Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, fizik tedavi bölümünde yürüme güçlüğü çeken ve yatağa bağlı hastaların, ‘robot’ tedavisi yardımıyla yürütülmesi planlanıyor.
Türkiye’de başta felçli hastalar olmak üzere inme, omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı, multiple skleroz, parkinson, kas, kemik hastalıkları gibi yürüme yeteneğini kaybetmiş hastalara umut olacak robotik yürüme cihazı ile tedavi yöntemine, Kastamonu’da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde başlandı. Robotik yürüme cihazı ile felçli ve uzun yıllar tekerlekli sandalyeye mahkum hayatlarını sürdüren hastalar, tekrar yürüyebilecek.
Kastamonu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Uyanık, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin çok eski bir hastane olması nedeniyle çevre illerden yoğun talep gördüğünü belirterek, “Hastanemizin en önemli özelliklerinden biri rehabilitasyon hizmetlerine önem verilmesidir. Robotik yürüme cihazı inme, omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı, multiple skleroz, parkinson, kas, kemik hastalıkları gibi yürüme yeteneğinin kaybolduğu durumlarda kullanılır. Hasta gövde destekli askı sistemiyle ayakta dik duracak şekilde yürüme bandı üzerine alınır. Bacakların iki yanına yerleştirilen robotik kısımlar yardımıyla normal yürüme şekline birebir uyan yürüme hareketi yaptırılmaktadır” dedi.
Uyanık, “Robotik yürüme cihazı, yürüme eğitiminin sağlanmasının yanında kas gücü, eklem hareket açıklığı spastisite dediğimiz kas katılığını sayısal olarak ölçer. Tedavi öncesi ve sonrası iyileşme objektif olarak değerlendirilerek yürümenin hangi aşamasında sorun yaşadığı belirlenir” diye konuştu.
Robotik yürüme cihazının, bacaklarda bir miktar yürüme fonksiyonu olan hastalarda belirgin iyileşme sağladığını vurgulayan Mustafa Uyanık, “Bacaklarında herhangi bir fonksiyonu olmayan omurilik yaralanmalı hastalarda fonksiyonel iyileşme sağlanmakta ancak spastisiteyi azaltmak, metabolizmayı hızlandırmak, dolaşım ve solunum sistemini düzenlemek, osteoporoz riskini azaltmak, yaşam memnuniyetini artırmak gibi olumlu etkileri olmaktadır” şeklinde konuştu.
Hanönü ilçesinde maden ocağında yaşanan göçük sonrası yürüme güçlüğü çeken Mehmet Buluş ise, robotik yürüme cihazı ile yürüyüş tedavilerine başladığını ifade ederek, yıllar sonra kendisine yürüme umudunun doğduğunu ve bu cihaz sayesinde eski sağlığına kavuşacağı için mutlu olduğunu söyledi. Buluş, ayrıca cihazın Kastamonu’ya kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Sağlık Yayın: 27.04.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı
Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte” dedi.

Bugünlerde havaların değişkenlik göstermesi ile enfeksiyonların da arttırdığını kaydeden Yılmaz, “Hava değişimleri zamanı enfeksiyonların en yoğun olduğu zamanlardır. Şu anda hava değişimi zamanı olduğu için enfeksiyon hastalıkları servisinde yer bulamıyoruz. Bu değişim ile birlikte her türlü enfeksiyon karşımıza çıkıyor. Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte. Yazın inşallah olmayacağını düşünüyoruz. Koronavirüs kışın da vardı ancak Influenza’nın altında kaldı. Influenza daha ön planda karşımıza çıktı. Koronavirüs’ü yine göreceğiz ancak daha az karşılaşacağız diye düşünüyorum. Hijyen kurallarına uyulması gerekiyor, hasta olan kişi ile temasta bulunmamak gerekiyor, hasta olan kişinin maske kullanması gerekiyor. Artık dünya çok küçüldü seyahatlerin kolaylaşması ile birlikte. Hemen her yerde insan olabiliyor. Türkiye’den Çin’e giden de var, Çin’den Türkiye’ye gelenler de. Virüs çok kolaylıkla yayılabiliyor. Dünya genelinde değişik virüsler ile karşı karşıya kalınabiliyor ama toplum içinde belli bir bağışıklık oluştuğu için önceki kadar yayılmıyor, yayılanlar da o seviyede azalıyor ve kayboluyor” diye konuştu.