Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“En iyi restore edilen ev” plaketi Asmazlar Bağevi Konağın oldu

Safranbolu Yayın: 12.09.2018 08:24
Yazar:
“En iyi restore edilen ev” plaketi Asmazlar Bağevi Konağın oldu
  1. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali etkinlikleri kapsamında, “En iyi restore edilen ev” plaketi almaya hak kazanan Asmazlar Bağevi Konağına törenle çakıldı.

Bağlar Değirmenbaşı mevkiinde bulunan Asmazlar Bağevi, kalınlığı 90-100 cm’ yi bulan taş duvarlar ve ahşap direkler üzerine kurulmuş üç katlı yapısıyla yaklaşık on yıl önce restore edilerek turizme kazandırılan ve Safranbolu Belediyesi tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında, “En iyi restore edilen ev” seçilen Asmazlar Bağevi Konağı plaket çakma törenine; Vali Kemal Çeber, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Dr. Fatih Ürkmezer, Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, misafirler sanatçılar, konak sahibi Sabiha Yongacı ve davetliler katıldı.

“SAFRANBOLU EVLERİ TARİHİ VE KÜLTÜRÜ İLE BİR BÜTÜN”
Törende konuşan Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Fatih Ürkmezer, Safranbolu’yu Safranbolu yapan, değerlerin en başında Safranbolu Evleri geldiğini ifade ederek “Safranbolulu hemşehrilerimiz yıllarca bu evlerde yaşamışlar, güzel kötü anıları biriktirmişler. Günümüze kadar bu evleri sağlıklı bir şekilde ulaştırmışlar, Safranbolu tarihi ve kültürü ile evleriyle bir bütün. Bizlerde kaymakamlık ve belediye olarak bizden sonraki nesillere bu kültürü en iyi şekilde aktarmakla yükümlü hissediyoruz. Bu seneki festival ana teması olan mahalle kültürünü bu sokaklarda, evlerde, mahallelerde oluşturulmuş, günümüze gelmiş bir kültürü temsil ediyor. Bu evlerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Vali Kemal Çeber ise konuşmasında, kendisinin Safranbolu’yu hiçbir zaman klasik bir şehir, il, ilçe gezer gibi gezmediğini ifade ederek, “Baktığım her duvarda, bastığım her taşta çok derin bir tarih olduğunu bilerek, o dönemin insanlarının burayı, bu kenti ilmek ilmek dokuyarak bizler için bıraktığını düşünerek geziyorum. Herkesin de öyle davranması, düşünmesini istiyorum. Bizlere düşen vahşi kapitalizmden, para hırsından kendimizi arındırarak, bizlere emanet edilmiş bu konaklara mümkün olduğunca iyi bakarak bizden sonraki nesillere en iyi halde buraları teslim etmektir. Bugün yaşadığımız sıkıntıların çoğu vakti zamanında böyle davranmamaktan kaynaklıdır. Koruma bilinci artıyor, koruma hissi ile hareket eden idarecilerin sayısı artıyor ve inşallah bundan sonra çok daha güzel olacak. Bir vatandaş olarak bunu ümit ediyorum, bu kentin Valisi olarak da bunun için gayret ediyorum. Konaklar ve restorasyon meselesini çok önemsiyorum ve emeği geçen başta Sabiha Hanım ve Sadullah Bey olmak üzere onları çok tebrik ediyorum. Safranbolu’da yaklaşık 2 bine yakın tescilli binamız var bu konaklara sahip çıktığımız gibi bu konakları onaracak Kamil Usta gibi ustalarımıza da sahip çıkmamız lazım Allah onlarında eksikliğini vermesin. Restorasyon işinin klasik bir mimarlık ve mühendislik olmadığını ben burada daha da detaylı öğrendim. Bu restorasyon işini yaparken mimarlık, mühendislik bilgisinin, tekniğinin içine duyguları, sanat tarihini katmak lazım, Kamil usta gibi büyük değerleri bulmak lazım onun için hep beraber sahip çıkalım, bizden sonraki nesillere de en güzel şekilde ulaştıralım. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından 19. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali “En iyi restore edilen ev” plaketini çakan Vali Kemal Çeber ve beraberindeki protokol üyeleri daha sonra konağı gezerek konak sahibi Sabiha Yongacı’dan bilgiler aldı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Sağlık Yayın: 27.04.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı
Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte” dedi.

Bugünlerde havaların değişkenlik göstermesi ile enfeksiyonların da arttırdığını kaydeden Yılmaz, “Hava değişimleri zamanı enfeksiyonların en yoğun olduğu zamanlardır. Şu anda hava değişimi zamanı olduğu için enfeksiyon hastalıkları servisinde yer bulamıyoruz. Bu değişim ile birlikte her türlü enfeksiyon karşımıza çıkıyor. Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte. Yazın inşallah olmayacağını düşünüyoruz. Koronavirüs kışın da vardı ancak Influenza’nın altında kaldı. Influenza daha ön planda karşımıza çıktı. Koronavirüs’ü yine göreceğiz ancak daha az karşılaşacağız diye düşünüyorum. Hijyen kurallarına uyulması gerekiyor, hasta olan kişi ile temasta bulunmamak gerekiyor, hasta olan kişinin maske kullanması gerekiyor. Artık dünya çok küçüldü seyahatlerin kolaylaşması ile birlikte. Hemen her yerde insan olabiliyor. Türkiye’den Çin’e giden de var, Çin’den Türkiye’ye gelenler de. Virüs çok kolaylıkla yayılabiliyor. Dünya genelinde değişik virüsler ile karşı karşıya kalınabiliyor ama toplum içinde belli bir bağışıklık oluştuğu için önceki kadar yayılmıyor, yayılanlar da o seviyede azalıyor ve kayboluyor” diye konuştu.