Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Dünya Süt Günü Paneli

Çankırı Yayın: 17.05.2017 07:17
Yazar:
Dünya Süt Günü Paneli

ÇANKIRI Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, besin açısından mükemmel bir gıda olan sütün insan sağlığı bakımından çok büyük önem arz ettiğini söyledi. “21 Mayıs Dünya Süt Günü Paneli” Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluyazı Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programda konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı sütün önemine değinerek, “Süt varlığın yoktan yaratıcısı ve ikram edicisi Allah’ın çocuğa olan bir bahşi ve insan için bir can suyu, insanoğlu için çok önemli bir besin kaynağıdır. Süt Türk mitolojisinde hayat kaynağı şeklinde ele alınmış destanlarda, masallarda, efsanelerde, halk hikâyelerinde ve fıkralarında süt sembolü oldukça çok kullanılmıştır. Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de tadı değişmeyen bir cennet ırmağı olarak tanımlanmıştır. Besin açısından ise mükemmel bir gıda olarak görüyoruz sütü insan sağlığı bakımından şüphesiz çok büyük önem arz ediyor. Ülkemiz nüfusunun büyük bir çoğunluğunun çocuk olduğunu düşünürsek bizim için süt üretimi ve kullanımının ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlarız” İfadelerini kullandı. “Süt insan için gerekli olan tüm mineral ve vitaminleri içeren komple bir besin maddesi” Daha sonra kürsüye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok da sütün hayatımızda önemli bir besin maddesi olduğunun altını çizerek, “Tarihi kaynaklara baktığımızda süt ile ilgili verilerin M.Ö 5000’li yıllara kadar dayanıyor. Yani insanlığın başlamasıyla beraber neredeyse süt insan için önemini korumaya devam etmiştir. Süt deyince hemen aklımıza tarım geliyor, tarımda zor bir zanaattır. Süt insan için gerekli olan tüm mineral ve vitaminleri içeren komple bir besin maddesidir” diye konuştu. Demirok, sütün işlendikçe besin değerinin düştüğü gibi toplumda yanlış bir algı olduğunu, bunun doğru olmadığını ve bakanlık olarak endüstriyel süt üretimi ve tüketimini desteklediklerini söyledi. Açılış konuşmalarının ardından Panel Et ve Süt Kurumu Piyasa İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Ferda Yıldırım ve Et ve Süt Kurumu Sektörel İşbirliği ve Koordinasyon Şube Müdürü Fatih Kılıç’ın “Süt ve Beslenme”, “Türkiye’de Süt Sektörü Analizi”, “Süt Sektörüne Yönelik Destekler ve Teşviklerini anlattıkları sunumları ve katılımcılara süt dağıtılması ile sona erdi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karadeniz Ereğli’de ilk çilek hasadı yapıldı

Ekonomi Yayın: 26.04.2024 12:24
İhlas Haber Ajansı
Karadeniz Ereğli’de ilk çilek hasadı yapıldı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ilk çilek hasadı yapıldı. Tarladan pazara inen çileğin üretiminin az olması nedeniyle kilogramı 150 TL’den satılmaya başladı.

Kdz. Ereğli ilçesinde demir-çelik fabrikasından emekli olan İsmet Koç eşi Ayşe Koç ile tarlasında bu yılın ilk çilek hasadını yaptı. Geçtiğimiz yıl aşırı yağışlar nedeniyle az üretilen çileğin bu yıl da kuraklık nedeniyle veriminin düşük olduğunu anlatan İsmet Koç, Osmanlı Çileğinin de çok azaldığını söyledi. Koç, “2024 çilek sezonu Kdz. Ereğlimize hayırlı olsun. Bu gün ilk hasadımızı topladık gördüğünüz gibi. Burası Kışla Mahallesi İnallı Sokak. Bu çilek Osmanlı Çileğinin kardeşi alo çileği. Allah nasip ederse 15-20 gün içinde de Osmanlı Çileği çıkar. Geçtiğimiz sene havalar hep yağmurlu gitti, böcekler yedi. Bu senede havalar kurak gidiyor. Hava yağarsa çilek bollaşır” dedi.

“Bir baba çalışıp 5 kişi yiyorsa olmaz”

Kendilerinin maddi olarak hiçbir ihtiyaçları olmadığı halde üretmeye devam ettiklerini ve insanlara örnek olmaya çalıştıklarını belirten Koç, “Benim maddi olarak bir şeye ihtiyacım yok. Kendim demir-çelik fabrikalarından emekliyim. İnsanları teşvik etmek için üretim yapıyoruz. Şu anda biber, patlıcan, domates dikme zamanı. İnsanlar diksin ki herkes kazansın. Devlet nereye kadar verecek. Bir baba çalışıp 5 kişi yiyorsa olmaz. Sonra çıkıp ‘o pahalı, bu pahalı’ diye bağırıyoruz. Köyde kokuyor diye ineğe bakmazsın, elinde burada köpek gezdiriyorsun. Bu nasıl olacak? Tarlanız yoksa evde mantı yapın, makarna kesin, el işi yapın” dedi.

“Asıl terapi tarlada çalışıp, üretmek”

İsmet Koç’un eşi Ayşe Koç da 15 yaşından beri üretim yaptığını belirtti. Ayşe Koç, üreterek elde ettiği gelirlerle iki çocuğunu da üniversitede okutup iş ve meslek sahibi olmalarını sağladığını söyledi. Koç konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Ben bunu ihtiyacım olduğu için yapmıyorum. Eşim emekli, evim var, kira vermiyorum. Çocuklarımın ikisi de evli ve çalışıyorlar. Bu ürettiklerim sayesinde iki çocuğumu da okuttum, mühendis oldular, kendi işlerini ellerine aldılar. Evde akşama kadar televizyona bakıp bir şey öğrenmiyorum. Akşama kadar ‘O onu demiş, bu bunu demiş.’ Aslında bu bana bir terapi gibi geliyor. Geçenlerde bir düğüne gittim, ara verildi; 7’den 70’e herkesin elinde telefon. Kimse bir biriyle konuşmuyor, telefona bakıyorlar. Asıl terapi gerçekten bu. Ben bu çileği her sene ekiyorum. Gençler bunu her sene ekmez. Çünkü yağmur yağmadığında bu her sene kuruyor. Kuruduğu için Ekim aylarında biz bunu tekrar ekiyoruz. Kdz. Ereğli’de benim çocukluğumdan bu yana yetişen tek çilek Osmanlı Çileğiydi. Sonradan sepetler çabuk doluyor diye alo çileği ortaya çıktı. Osmanlı Çileği üretmeyi çok istiyorum. Fidesi kaç TL’de olsa alacağım ama kimse vermiyor yada bulamıyorum.”