Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çeber: “Safran üretimi için yeniden hareket başlattık”

Safranbolu Yayın: 16.10.2018 13:58
Yazar:
Çeber: “Safran üretimi için yeniden hareket başlattık”

Kırmızı Altın Safran için hasat etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Vali Kemal Çeber, “Kente ismini vermiş olan ve mücevher olarak sunduğumuz bitkinin elimizden gitme noktasına kadar gelmişiz. Buna hep beraber sahip çıkacağız. Safran hasadının, üretiminin tekniklerini geliştirip sahip çıkmamız lazım” dedi.

Safranbolu Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Dünya Miras Kentinin Kırmızı Altını Safran” projesi kapsamında safran hasadı etkinliği düzenlendi.
2018 Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Safranbolu Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünce projelendirilen “Dünya Miras Kenti’nin Kırmızı Altını Safran” projesi kapsamında Yukarı Çiftlik köyü Keten Mahallesi’nde İsmail Yılmaz’a ait Safran tarlasında etkinlik düzenlendi.
Etkinlikte konuşan Karabük Valisi Kemal Çeber, şehirlerin önemli değerleri olduğunu, Karabük’ün de değerinin Safranbolu olduğunu belirterek, 2000’li yıllarda Safran üretiminin bitme noktasına gelmiş olması son derece beni üzüyor. Yeniden hareket başlattık diyebiliriz. Burada rakamları vermeyeceğim ama ne kadar Safran ekiyoruz, ne kadar hasat ediyoruz. Bunları rakamsal anlamda bilsek bunlar bizi üzer. Kente ismini vermiş olan ve mücevher olarak sunduğumuz bitkinin elimizden gitme noktasına kadar gelmişiz. Buna hep beraber sahip çıkacağız. Safran hasadının, üretiminin tekniklerini geliştirip sahip çıkmamız lazım” dedi.
Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, Safran’ın Safranbolu’ya ismini, rengini her şeyini verdiğini ifade ederek, “Safrandaki bu ekimindeki dikimindeki bu meşakkat Safranbolu’nun değerli insanlarının mücadelesini de yansıtıyor” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Vali Çeber, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer ile diğer protokol üyelerine Safran ekim ve söküm makinesi tanıtıldı.
Saraçoğlu ve protokol üyeleri Safran tarlasında incelemelerde bulunurken, öğrencilerle ve vatandaşlarla bol bol fotoğraf çektirdi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da 200 bin çiçek üretildi

Manşet Yayın: 26.04.2024 10:36
İhlas Haber Ajansı
Safranbolu’da 200 bin çiçek üretildi

Safranbolu Belediyesi tarafından şehirde çevre düzenlemesinde kullanılmak üzere seralarda 200 bin adetten fazla çiçek üretimi gerçekleştirildi.

Safranbolu Belediyesinden yapılan açıklamada, Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde yer alan uygulama ve üretim birimlerinin, modern tarım teknikleri ve uzman ekip desteğiyle, çeşitli çiçek türlerinin üretimini başarıyla tamamladığı belirtildi. Üretilen çiçekler arasında kadife çiçeği, gül, çuha, sardunya, petunya ve begonya gibi popüler ve yerel çiçek türleri bulunduğu belirtilen açıklamada, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse öncülüğünde başlatılan bu büyük çiçek üretim projesinin, Safranbolu’nun sokaklarına, parklarına ve kamusal alanlarına renk kattığı kaydedildi.

AW190598 01 jpg
Aynı zamanda, doğal yaşamın korunması ve şehir estetiğinin artırılması açısından da önemli bir adım olarak değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, “Safranbolu’nun tarihi ve kültürel dokusunu koruma gayreti, çiçek üretimiyle sınırlı kalmayıp, şehirdeki peyzaj düzenlemeleri ve yeşil alanların artırılması gibi çalışmalarla da devam ediyor. Bu çabalar, yerel halkın ve ziyaretçilerin daha yaşanabilir bir şehirde vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor. Üretilen çiçeklerin bir kısmı şehrin park ve bahçelerinde kullanılacakken, bir kısmı da satışı yapılarak gelir elde ediliyor. Bu şekilde, şehrin her köşesinde doğal güzelliklerin ve renklerin daha fazla hissedilmesi amaçlanırken bölgede önemli bir konuma sahip olundu” denildi.

AW190598 02 jpg