Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Buzağıların Küpelenerek Kayıt Altına Alınma Süreleri 7 Günden 30 Güne Çıkarıldı

Gündem Yayın: 19.07.2014 15:12
Yazar:
Buzağıların Küpelenerek Kayıt Altına Alınma Süreleri 7 Günden 30 Güne Çıkarıldı

Buzağıların doğumdan itibaren küpelenerek kayıt altına alınması için verilen sürenin 20 günden 3 aya, hayvanların doğum, ölüm ve işletmede zorunlu kesim gibi bilgilerin bildirim süresinin ise 7 günden 30 güne çıkarıldığı bildirildi.
Yapılan açıklamada; Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’nin 21 Haziran 2014 tarihli sayısında yayımlandığını, ayrıca yönetmeliğe eklenen ek bir madde ile hayvancılık işletmelerindeki hayvan varlığının Veteriner Bilgi Sistemi’nde güncellenmesi için 31 Aralık 2014 tarihine kadar süre verildiği bildirildi.
Açıklamada; “Yapılan bu değişikler ile il ve ilçe müdürlüklerince buzağıların kayıt altına alınması için yürütülen küpeleme çalışmalarının etkinliği artacak. İşletmelerin hayvan varlığı bilgileri güncellenerek başta hayvan ıslahı olmak üzere hayvancılık desteklemeleri ve hayvancılık istatistiklerinin takibinde veteriner bilgi sisteminden etkin bir şekilde yararlanılacak. Yeni düzenlemenin hayvancılık sektörüne yapacağı katkılar, hayvan yetiştiricilerinin etkin bir katılımı ile mümkündür. İşletme sahiplerinin yeni işletmelerinde doğan, ölen, kesilen ve satılan hayvanlarını 30 gün içinde İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirimde bulunmaları düzenlemelerden beklenen yararın sağlanmasının temel şartıdır. Bugüne kadar hayvan yetiştiricilerinin doğan, ölen, satılan ve kesilen hayvanları süresi içinde bildirmediklerinde dolayı hayvancılık desteklemelerinden yararlanamadıkları gibi 664 TL. idari para cezasına çarptırılıyordu. Bu nedenle işletmelerdeki hayvan varlığının veteriner bilgi sisteminde her hangi para cezası ödemeden güncellemesi için verilen süre içinde 31 Aralık 2014 tarihinde dolacak. Bu tarihe kadar, yetiştiricilerimiz konuya gerekli hasiyeti göstermeleri, ilimiz hayvancılık sektörüne ve ülke ekonomisine katkı olarak yansıyacağı unutulmamalıdır. Bundan dolayı yetiştiricilerden ahırlarında bulunan sığırların kulak küpe numaralarını içeren bir dilekçe ile İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurularını bekliyoruz” denildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Sağlık Yayın: 27.04.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı
Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte” dedi.

Bugünlerde havaların değişkenlik göstermesi ile enfeksiyonların da arttırdığını kaydeden Yılmaz, “Hava değişimleri zamanı enfeksiyonların en yoğun olduğu zamanlardır. Şu anda hava değişimi zamanı olduğu için enfeksiyon hastalıkları servisinde yer bulamıyoruz. Bu değişim ile birlikte her türlü enfeksiyon karşımıza çıkıyor. Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte. Yazın inşallah olmayacağını düşünüyoruz. Koronavirüs kışın da vardı ancak Influenza’nın altında kaldı. Influenza daha ön planda karşımıza çıktı. Koronavirüs’ü yine göreceğiz ancak daha az karşılaşacağız diye düşünüyorum. Hijyen kurallarına uyulması gerekiyor, hasta olan kişi ile temasta bulunmamak gerekiyor, hasta olan kişinin maske kullanması gerekiyor. Artık dünya çok küçüldü seyahatlerin kolaylaşması ile birlikte. Hemen her yerde insan olabiliyor. Türkiye’den Çin’e giden de var, Çin’den Türkiye’ye gelenler de. Virüs çok kolaylıkla yayılabiliyor. Dünya genelinde değişik virüsler ile karşı karşıya kalınabiliyor ama toplum içinde belli bir bağışıklık oluştuğu için önceki kadar yayılmıyor, yayılanlar da o seviyede azalıyor ve kayboluyor” diye konuştu.