Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Yılmaz Vural’dan Bilindik Açıklamalar

Spor Yayın: 09.04.2015 08:15
Yazar:
Yılmaz Vural’dan Bilindik Açıklamalar

Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural; Ligde kalma umutlarının olduğunu belirterek, “Matematiksel şansımız devam ettiği müddetçe motivasyonumuz bozulmayacak” dedi
Spor Toto Süper Lig’de 14 haftadır galibiyet hasreti çeken Kardemir Karabükspor’un Teknik Direktörü Yılmaz Vural, ligde kalma adına umutlarını yitirmediklerini söyledi.
Hikmet Ferudun Tankut Tesisleri’nde basın toplantısı düzenleyen Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, “Matematiksel şansımız devam ettiği müddetçe motivasyonumuz bozulmayacak. Bu takımın hala ligde kalma umudu var” dedi.
Ligde 16. sırada yer alan Kardemir Karabükspor, Gençlerbirliği maçının hazırlıklarına başladı.
Antrenman öncesi basın toplantısı düzenleyen Karabükspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, Galatasaray mağlubiyetinin ligde kalma adına motivasyonlarını bozmadığını söyleyerek, “Matematiksel şansımız devam ettiği müddetçe motivasyonumuz bozulmayacak. Kalan maçlarımızı kazanmak adına takım olarak elimizden geleni yapacağız. İnşallah şanssız giden durumumuz bir yerde döner. İyi oynuyoruz, ancak bunu sonuca yansıtamıyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta oynayacağımız Gençlerbirliği maçı bizim için kazanarak bitireceğimiz maç olur. Gençlerbirliği iyi ve moralli bir takım. Çok kritik durumdayken iyi çıkış yakaladılar. Bizden daha şanslı gittiler. Maalesef biz onlar kadar bu işi beceremedik. Ama umarım bu hafta sonucu kendi lehimize çeviririz. Biz hesap yapabilmek istiyorsak Gençlerbirliği’ni yenmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“DAHA SON DÜDÜK ÖTMEDİ”
Her geçen hafta daha da iyi oynadıklarını belirten Vural, “Bu takımın hala ligde kalma umudu var. Bu şans şiddetle devam ediyor. Üstümüzdeki takımların maçlarına ve durumlarına bakınca bu açıkça görünüyor. 30 puanlı takımların hep kazanacak diye bir durumu yok. O nedenle 1 gol ve 1 puan bile çok önemli. Bunu futbolcularımıza hep söylüyorum. Bitmeden ‘bitti’ denilemez. Daha son düdük ötmedi. Bu durum futbolcularımı da beni de etkiliyor. Bu şanssızlık. Onların da kaybı var, hem maddi hem manevi. Bu durum benim ve takımın başına ilk defa geliyor. Bu takımın kazanma potansiyeli var. Şansın dönmesi beklentisi var. Bunun için çaba sarf ediyoruz. İnşallah Gençlerbirliği maçında bu olur. Umudumuzu yitirmedik kimse de yitirmesin. Matematiksel olarak bitmedikçe bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Kültür Sanat Yayın: 19.04.2024 12:48
İhlas Haber Ajansı
Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Osmanlı’da ‘Köprülüler Devri’ olarak bir döneme adını veren Vezirköprülü sadrazamlar, Samsun Müzesi’nde yaşatılıyor.

Köprülü ailesinin kurucusu Köprülü Mehmed Paşa aslen Arnavutluk asıllı. Devşirme olarak Enderun’a yerleştirilen paşa, Samsun’un Köprü ilçesinden bir hanımla evlendi ve burayı ikinci memleketi olarak gördü. Sadrazamın Osmanlı’da daha önceden görülmemiş yetkileri elinde toplamasının ardından ilçenin Köprü olan adı, Vezirköprü olarak adlandırılmaya başlandı.

17’nci yüzyılda Osmanlı’da Kösem Sultan’ın etkin olduğu ve 4. Mehmet’in 6 yaşında tahta çıktığı dönemde devletin başına getirilen Köprülüler, Osmanlı’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan çıkartıp, tekrar şaşalı günlerine geri döndürmüştü. Osmanlı’da bir döneme adını verecek kadar hizmetlerde bulunan Vezirköprülü sadrazamlar Köprülü Mehmed Paşa, Oğlu Fazıl Ahmet Paşa ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın 27 yıl boyunca devlet yönetiminin elinde bulundurması Samsun Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor. Müzede, 3 sadrazamın balmumu heykellerinin yanı sıra bilgilendirme yazıları, Osmanlı dönemine ait savaş malzemeleri ve araç gereçleri de sergileniyor.

Samsun Müzesi’nde kendilerine ayrılan köşede Köprülü ailesi hakkında, “17. yüzyıl ortalarından itibaren saltanata önemli vezir ve sadrazamlar yetiştirmişti. Köprülü ailesinin kurucusu olan Köprülü Mehmed Paşa’nın 1656 tarihinden itibaren kesintisiz olarak oğlu Fazıl Ahmet Paşa, damadı Kara Mustafa Paşa ile birlikte 27 yıl boyunca devlet yönetimini elinde bulundurmuştu. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana yenilgisi adeta Köprülü ailesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Aile bu tarihten itibaren hiçbir zaman eski gücünü elde edememiş olsa da Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Köprülüzade Numan Paşa ve Abdullah Paşa da sadrazamlık makamına yükselen aile üyeleridir. Kars ve İstanbul milletvekillikleri, dışişleri, devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı da yapan edebiyatçı, edebiyat tarihçisi ve Türkolog olan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) de bu aileden gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzede ayrıca Köprülü ailesi ile ilgili olarak, “17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı’da değişim ve dönüşüm faaliyetleri kısa süreli çalkantılar yaşanmasına yol açmıştır. 17. yüzyıl ortalarından itibaren mutlak otoriteyi ele geçiren Köprülü Mehmed Paşa saray içerisindeki konumunu güçlendirirken Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’da büyük imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu şekilde hem kendinden sonraki aile fertlerine zengin vakıflar bırakmış, hem de halk nazarında devlet otoritesinin gücünü yansıtmayı amaçlamış olmalıdır. Köprülü Mehmed Paşa’nın ilk olarak imar faaliyetinde bulunduğu yer Vezirköprü’dür. Burada önce bir konak, han, arasta, namazgah ile Kedeğre/ Köpri kasabasının su yollarının tamiri, çeşmeler yaptırmıştı. Gümüşhacıköy, Turhal, Hekimhan, Safranbolu, Bilecik, Bozcaada, İstanbul ve Balkanlarda cami, mescit, namazgah, medrese, han, hamam, mektep, sebil ve çeşmeler yaptırdığı kitabe, vakfiye ve arşiv belgelerinden öğrenilmektedir” bilgileri yer alıyor.

Köprülüler Devri

Kaynaklar, ’Köprülüler Devri’ veya ’Köprülüler Dönemi’ni, Osmanlı’da 15 Eylül 1656 ile 15 Aralık 1683 tarihlerini kapsayan ve Köprülü ailesinden sadrazamların görev yaptığı ve imparatorluğun toparlanması ve istikrarı için bir fırsat yaşanan tarihi döneme verilen isim olarak nitelendiriyor.

Ayrıca, Samsun’un batısında bulunan ve hala Vezirköprü adını kullanan ilçede 90 bin 388 kişi yaşamını sürdürüyor. Köprülülerin kentte bıraktığı izler ve eserler de geçmişten bugüne köprü vazifesi görmeye devam ediyor.