Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“Uluslararası Doğal Afetler ve Afet Yönetimi Sempozyumu” Başladı

Gündem Yayın: 02.03.2016 15:33
Yazar:
“Uluslararası Doğal Afetler ve Afet Yönetimi Sempozyumu” Başladı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) işbirliği ile düzenlenen “Doğal Afetler ve Afet Yönetimi Sempozyumu” başladı. 2-4 Mart tarihlerinde devam edecek Sempozyum’un açılışı geniş katılımlı bir protokol ile Hamit Çepni Konferans Salonu’nda yapıldı.
Sempozyuma; Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cihan Ulukaya, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, İl Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever, AFAD Başkanı Dr. Gazanfer Erbay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Sivil Toplum Kuruluş Örgüt Temsilcileri, basın mensupları ile Üniversitenin idari, akademik personeli ve öğrencileri katıldı.
Sempozyum bir dakikalık saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı, daha sonrasında açış konuşmalarına geçildi.
“SEMPOZYUMUN AMACI; DOĞAL OLAYLARIN AFETE DÖNÜŞMESİNİ ENGELLEMEK VE DERS ÇIKARMAK”
Sempozyumun ilk açış konuşmasını yapan KBÜ Mühendislik Fakültesi İmalat Mühendislik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İnan Keskin, “Doğal olayların afete dönüşmesini engellemek ve olan olaylardan ders çıkartmak için Sempozyumu düzenlediklerini belirtti.
Sempozyumda 150’ye yakın sunulacak bildirilerin içerikleri ile ilgili de bilgi veren Keskin “Meslek dallarına bakıldığında oldukça farklı disiplinlerden bildiler bize ulaştı. Sempozyumda depremler ve depreme dayanıklı yapı tasarımı, heyelanlar, kaya düşmeleri, hidromorfolojik afetler, plana dayalı kentleşme gibi başlıklarda bildiriler sunulacak” dedi.
“ZARARLARIN ÖNÜNE GEÇEBİLMEK İÇİN EN İYİ SAVUNMA; BİLİNÇLİ BİREYLER YETİŞTİRMEK”
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Gazanfer Erbay da konuşmasının başında AFAD Başkanı’nın yoğun programından dolayı Sempozyuma katılamadığını belirterek, teşekkürlerini ve selamlarını iletti. Erbay konuşmasında özellikle doğa ve insan kaynaklı afetlerin verdiği zararın önüne geçilebilmesi için en iyi savunmanın bilinçli bireyler yetiştirmek olduğuna vurgu yaptı.
Karabük Üniversitesi ve AFAD işbirliği ile bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla böyle bir adım atıldığını da aktaran Erbay ayrıca “Bizler AFAD olarak devletin şefkat eliyiz, bunlar sadece kendi vatandaşlarımıza değil ülkelerinde zulüm gören, ülkemize sığınan insanlara da uzanmaktadır” dedi.
“AFETİ EN İYİ BİLENLER OLARAK AKILLARA 1999 DEPREMİYLE DÜZCE GELİYOR”
Sempozyumun davetlisi olarak gelen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Afet denilince Düzce ilk olarak 1999 depremleriyle anılıyor. Bizler afeti en yakından bilen olumsuz etkilerini yaşayan şehrin insanlarıyız. Bu sebeple bu Sempozyumu bu şehrin kızı olarak çok daha önemsiyor çok da kayıpları olan biri olarak afet yönetimin ne kadar önemli olduğunu kavramayı ümit ediyorum”
“AFET VE CİNAYETİ AYIRABİLMEMİZ GEREKİYOR”
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat da konuşmasına afetlerin Türkiye’de en çok yaşandığı bölgelerden birisinin Karadeniz olduğunu söyleyerek başladı. Batı Karadeniz’de yer alan bir Üniversite olarak söz konusu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirten Polat “Bu sempozyumları gelenekselleştirmek istiyoruz. Hatta ilimizde her hafta sempozyum düzenlemek istiyoruz” dedi.
Türkiye’de afetlerin önlenebilecekken sorumsuzca davranıldığından önlenemez olaylar haline geldiğine dikkat çeken Rektör Polat “Yurt dışında 9 şiddetinde deprem meydana geldiğinde can kaybı yaşanmazken Türkiye’de 6 şiddetindeki bir depremde can kayıpları meydana geliyor. Ülkemizde afet ve cinayeti ayırabilmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
“GÜVENLİ ALANLARIN OLUŞTURULMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”
Sempozyumun açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da batı Karadeniz Bölgesi’nin afet riski altında olduğunu, özellikle deprem ve su taşkınlarının sıklıkla görüldüğünü belirtti.
“Toplumumuzda ve bölgemiz olarak bilinçlendirme adına bu sempozyumun başarılı olacağına inanıyorum.” diyen Bakan Yardımcısı Ceylan, doğal afetlerin kaçınılmaz olduğunu fakat önceden tedbir alınarak hasarı en aza indirgemenin mümkün olduğunu kaydetti.
Mehmet Ceylan konuşmasında ayrıca doğal afetlere ilişkin hükümet icraatlarına da değinerek özellikle güvenli alanların oluşturulmasına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında kentsel dönüşüme vurgu yaptı ve “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile ilgili bilgiler verdi.
“KÂİNATIN YAPISINI ANLAYIP ONA GÖRE KULLANMAYI BECEREBİLSEK AFETLER AZALIR”
Karabük Valisi Orhan Alimoğlu ise konuşmasına “Büyüklerimiz yeryüzünün kendi hesap alemi olduğunu söylerler, yani bir taraftan oluşurken diğer taraftan bozulur. Bu kâinattaki muhteşem ahenkle devam eder.” diyerek başladı. Karabük’ün tabiat olarak çok güzel dağları, tepeleri ve dereleri olduğunu söyleyen Vali Alimoğlu “Hepsi mevcuttur fakat bunların hiçbirinde ahenksizlik göremezsiniz. Bu kâinatın yapısını anlayıp ona göre kullanmayı becerebilsek afet dediğimiz işler hem azalır hem de bunun sonunda bizim göreceğimiz zararlar azalır. Burada bütün iş insanlara dayanıyor, zaten yeryüzünün en üstün varlığı da insandır. İnsan vazifesini iyi kavrayıp yapamadığı zaman sıkıntıların sebebi olmaktadır. Üniversitelerin işi de ‘bütün insanları’ yetiştirmektir, insanlara bunları fark ettirmektir. Bir bütünün parçası olan insan meselesini iyi değerlendirmek gerekir.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi. İlk olarak Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan “İstanbul’da kentsel dönüşüm sorunları” konusunda bildirisini sunarken ardından sırasıyla Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar “Denizli İli Babadağ İlçesi Gündoğdu Mahallesi Uzun Süreli Heyelanın Nedenleri, Mekanizması ve Doğal Afet Açısından Değerlendirilmesi”, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alemdar Bayraktar “Betonarme Ve Yığma Yapıların Depremler Sırasındaki Performanslarının Gözlemsel ve Deneysel Verilere Göre Değerlendirilmesi” ve İstanbul MAG-Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Dr. Oğuz Gündoğdu “İstanbul Çevresinde Tehditler Ve Çözüm Önerileri” konusunda sunumlarını yaptılar ve ilk gün farklı salonlarda gerçekleşen oturumlar ile sona erdi. Sempozyum 3 ve 4 Mart tarihlerinde farklı salon ve oturumlarda sunulacak bildiriler ile devam edecek.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Araçlarında uyuşturucu madde ile yakalanan 2 şahıs tutuklandı

Kastamonu Yayın: 24.04.2024 08:48
İhlas Haber Ajansı
Araçlarında uyuşturucu madde ile yakalanan 2 şahıs tutuklandı

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde jandarma ekipleri tarafından arama yapılan araçta uyuşturucu ile yakalanan 2 şahıs tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince uyuşturucu madde imal ve ticaretinin önlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar neticesinde Tosya ilçesinde 2 şahsa ait ikamet ve araçlarında yapılan aramada, paketler halinde hazırlamış satışa hazır 150 gram metamfetamin, esrar ve 16 bin 800 TL suçtan elde edildiği değerlendirilen para ele geçirildi. Gözaltına alınan şahıslar, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkartılan şahıs tutuklandı.

Paylaş: