Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Türkiye’nin ilk Risk Yöneticileri KBÜ’de Yetiştiriliyor

Gündem Yayın: 07.06.2014 17:16
Yazar:

Yaptıkları ile farkındalık yaratan Karabük Üniversitesi bir ilke daha imza attı. Türkiye’de ilklerin adresi olan Karabük Üniversitesi bir ilki daha gerçekleştirerek Türkiye’nin ilk ve tekAktüerya veRisk Yönetimi Bölümü’nü İşletme Fakültesi bünyesinde açtı.

Konuyla ilgili  açıklama yapan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal şunları söyledi:

“Ülkemiz bundan böyle Geleceğin Stratejik Mesleklerinden Olan Risk Yöneticilerini kendi üniversitesinde yani Karabük Üniversitesi’nde yetiştirecek. Geçtiğimiz yıllarda, bazı uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Ülkemizin notuyla ilgili açıklamaları iktidar ve ekonomi çevrelerinde eleştiri konusu olmuştu. Eleştirilerin odağında ise, bazı akredite derecelendirme kuruluşlarının objektif davranmadıkları, verileri yanlış analiz edip, yorumladıkları ve ülkenin gerçekte var olan yatırım potansiyelini gölgelemeye çalıştıkları bulunmaktaydı.

Ülkemizin kalkınmasına her alanda katkı ve katılım sağlayan bir Üniversite olarak yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda, yakın zamana kadar üniversitelerimizin hiçbirinde lisans ve lisansüstü seviyede risk değerlendirme eğitimi veren bölüm olmadığını gördük. Bu eksikliği gidermek ve yetişmiş uzman ihtiyacını karşılamak için, birçok ilklerin gerçekleştirildiği Karabük Üniversitesi’nde, İşletme Fakültesi bünyesinde Türkiye’nin ilk ve tek Risk Yönetimi Bölümü açtık.

TM 1’den öğrenci aldığımız, eğitim ve ekonomi otoritelerince geleceğin meslekleri arasında sayılan Risk Yöneticiliği Bölümü’ne 2013-2014 Eğitim-Öğretim döneminde ek kontenjanla 31 öğrenci alınarak zorunlu İngilizce hazırlık eğitimine başladık. Önümüzdeki 2014-2015 eğitim döneminde 2014 LYS sonuçlarına göre az sayıdaki öğrenci de bu şansı yakalayacak.

Risk değerlendirmelerini en çok ihtiyaç duyanlar Sigorta şirketleri, finans kurumları, fon yönetimi şirketleri, devlet kuruluşları, uluslararası sosyal güvenlik örgütleri, üniversiteler, araştırma ve danışmanlık şirketleridir. Hepimizin bildiği gibi küresel rekabetin arttığı ortamda riskleri öngörüp çözümler üretebilecek uzmanlara olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu alana dönük uzman yetiştirecek Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümü geleceğin önemli mesleklerinden birisi olarak görülüyor.

Globalleşen dünyada rakiplerinize yetişip fark atabilmeniz için dünya ile entegre olmanız şarttır. Bunu yapabilmemiz içinde dünyada ortak konuşulan dili yani İngilizceyi ana diliniz gibi bilmeniz gerekir. Biz de Karabük Üniversitesi olarak hemen hemen tüm bölümlerimizde zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi veriyoruz. Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümümüzde de, matematik ve istatistik ağırlıklı derslerin yanı sıra tüm öğrencilere bir yıllık zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi veriliyor. Geniş seçmeli ders havuzuyla öğrenciler alan içinde istedikleri alt branşlarda uzmanlaşarak sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada çalışabilme fırsatını yakalayabilecekler. Bu yönüyle de mezunlarımız için işsizlik riski de bulunmamaktadır.

Careercast.com tarafından 2013 yılında, Amerika Birleşik Devletlerinde birinci meslek olarak Aktuerya (actuary) seçilmiştir.

Kamuoyunda “sigortacılık” olarak bilinen aktüerlik, geleceği düşünerek olası riskleri değerlendiren ve buna yönelik stratejik kararlar alınmasını sağlayan uzmanlık alanıdır. Risk yönetimi neden önemli? Geleceğe ait risk ve maliyetlerin ölçülmesi şirketler için büyük önem taşıyor. Hem borsa, yatırımcılar nezdindeki itibar hem de kredi temin etme aşamasında risk haritaları stratejik bir konumda bulunuyor. Aktuer ve Risk Yönetimi Uzmanları,  bir şirketinin taşıdığı riskleri tespit eder ve devamında da bu riskin nasıl yöneltileceği konusunda stratejiler geliştirir.

Peki Aktüerya uzmanlığı nasıl elde ediliyor? Dört yıllık aktüerya ve risk yönetimi mezunları, sigortacılık dairesinin açtığı Aktüerlik sınavını başardıkları takdirde aktüerlik belgesi sahibi oluyor. Uluslararası alanda tanınırlığı olan The Casualty Actuarial Society (CAS) sınavını geçmek ise dünyanın her yerinde çalışma imkanı sağlıyor.

Risk yönetimi farklı sektörlerde farklı görevlere ve niteliklere sahip olmayı gerektiriyor. İnşaat sektörü için farklı, iş sağlığı ve güvenliği için farklı, finans ve bankacılık sektörü için farklı niteliklere sahip olunması gerekiyor. İşletme Fakültesi bünyesinde hizmet veren risk yönetimi bölümü, sermaye piyasaları (borsa ve aracı kurumlar, fon yönetimi, portföy yönetimi firmaları), bankacılık sektörü ( yatırım bankaları, faktöring, leasing,  tüketici finansman firmaları, kredi derecelendirme firmaları…) enerji firmaları, türev piyasaları, kurumsal firmaların risk yönetim bölümleri risk yönetimi bölümü uzmanlarına fırsatlar sunuyor.

Aktuerya ve Risk Yönetimi Bölümünde kazanılan yetenekler ve beceriler mezunlara, başka sektörlerde de mesleğini icra etme imkanı sağlamakta. Özellikle risk yönetimi ve modellemenin önemli olduğu finans sektörü (bankacılık, yatırım bankacılığı, fon yönetimi), ulaşım sektörü (havacılık ve gemi taşımacılığı ), enerji sektörü, sigortacılık gibi güçlü sektörlerde;  kamuda ise sağlık bakanlığı, SGK, hazine müsteşarlığı sigortacılık dairesi, devlet istatistik enstitüsü ve sendikalarda yoğun olarak risk yöneticilerine ihtiyaç duyuluyor.

Aktuerya ve Risk Yönetimi Bölümü, ülkeleri değerlendiren, derecelendiren kuruluşlara ve şirketlerin risk değerlendirmesini yapan kuruluşlara eleman yetiştirecek olan bölümümüz alanında Türkiye’nin İlk ve Tek bölümüdür. Sevgili Gençler, sizleri bu bölümün ilk mezunları olup fırsatları yakalamaya davet ediyoruz.”

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

Eğitim Yayın: 24.04.2024 13:26
Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

KARES Alışveriş Merkezinde bulunan Mescid’in Kubbesine Arapça “Allah” yazısı yerine Arapça “Leyla” yazıldığı görüldü. Bugüne kadar fark edilmeyen yazının bilerek mi ya da bilmeyerek mi yazıldığı merak konusu oldu.

Karabük KARES Alışveriş Merkezi’ndeki caminin kubbesinin ortasına Arapça “Allah” yazısı yerine “Leyli/Leyla” kelimesinin yazıldığı görülürken, bunun yanlışlıkla mı yazıldığı ya da başka bir amaç için mi yazıldığı merak konusu oldu. Daha önce fark edilmeyen bu yazı ile ilgili gazetemiz tarafından yapılan araştırmalarda Arapça’da “Leyli” kelimesinin gece, geceye dair ve geceye ait anlamlarında kullanıldığı, Kuran’ı Kerim’de de yer alan kelimenin gece ibadeti için camide yer aldığı düşünülüyor; ancak bu kelimenin tekkelerde kullanıldığı belirtilirken, bu yazının Karabük’te Kavurmacı Camiinin kubbesinin ortasında da yer aldığı öğrenildi.

Yaptığımız araştırmalarda, uzman isimler, “Leyli kelimesi, gece anlamına gelir ve Allah’ın kudretini, geceleyin ibadet etmenin önemini simgeler. Ancak tekke gibi yerlerde tasavvufta yer alan Leyla sevgiliyi, onun şahsında ilahi aşkı temsil eder. Malum Leyla ve Mecnun hikâyesinde anlatılan durumdur. Arapçada “Leyla” ismi gecedir. Her ayın sonuna da “Leyla” denir. Çünkü ayın sonunda ay tamamen kaybolur. Karanlık, bilinmezlik ve sır barındırır. Tekkeler tasavvuf ehlinin ibadet amaçlı kullandıkları yerlerdir. Tekkede bu yazı olsa bile, Kavurmacı Camiinde neden yazıldığını sormak gerekiyor? Bir de ebcet hesabıyla “İlah” kelimesi “Leyla” kelimesi ile sayısal olarak aynı toplamdadır. Tabi bu camiyi yaptıranlara sormak lazım. Neden kubbesine Leyla yazıldı? Kim bu Leyla?” diye sordular.

Cami ziyaretçileri ise bu detayın dikkat çekici olduğunu, ancak ibadetlerini yerine getirirken bu yazıyı fark etmenin çok zor olduğunu dile getirdiler ve böyle bir hata varsa giderilmesini istediler.

2016 yılında 86 bin caminin kıblesi hatalı çıkmıştı. Yaşanan bu skandalın ardından Diyanet, kıble tespiti konusunda daha dikkatli olmak ve uzman astronomlardan eğitim almak adına çalışmalara başlamıştı. Ancak, camilerdeki yazıların ve süslemelerin gerçekten orijinaline sadık kalınıp kalınmadığı, restorasyonlarda ne tür önlemler alındığı ve yeni camilerdeki yazı süsleme programlarının izin kontrolü konusunda soru işaretleri bulunuyor.

Bu konular hakkında daha fazla bilgi edinmek ve halkın merakını gidermek adına ilgili kurumların açıklama yapması bekleniyor. Karabük’teki KARES Alışveriş Merkezi camisinde yer alan Arapça “Leyli/Leyla” kelimesinin doğru mu yoksa yanlışlıkla mı yazıldığı merak konusu olmaya devam ediyor. (Kaynak: Bölgenin Sesi Gazetesi)