Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“Türkiye Mimarlık Değerlerinin Korunması – 12 Haziran 1975 Çeşitli Yayınlar” Sergisi Açıldı

Safranbolu Yayın: 13.06.2014 15:22
Yazar:

Gazeteci Yazar Aytekin Kuş’un Safranbolu Belediyesinin katkıları ile düzenlediği sergi yoğun katılımla açıldı. Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, İlçe Emniyet Müdürü Erol Beşe, Safranbolu Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, Safranbolu Eski Belediye Başkanlarından Kızıltan Ulukavak, vatandaşlar ve basın mensuplarının katıldığı açılış töreninde bir konuşma yapan Aytekin Kuş; “ Kentlerin yazgılarında önemli günler, tarihler ve isimlerin olduğunu, 12 Haziran 1975 yılında 22 tane altın kalpli kişinin önce Safranbolu’nun farkına vararak yerel, daha sonrada ulusal kent kültürünü, özellikle sivil mimari kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasında, öncülük yaptılar. Bu anlamda aramızda olanlara sağlıklar, vefat edenlere de Allah’tan rahmet diliyor, sergimizde emeği geçen ve açılışımıza katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, Safranbolu’nun dünya da eşi benzeri olmadığını, bu kentinde yapı taşlarının bulunduğunu söyledi.

Bu yapı taşlarının yerlerine konuluşlarını, tarihini sürekli canlı tutarak bunları hatırlamanın, bu süreçlerde neyin nasıl başladığını ve geleceğe dair nasıl sürdürüleceğini paylaşmanın önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayan Başkan Aksoy şunları söyledi:

“ Bu anlamda Aytekin beye bu güzel ve bir okadar da önemli olan bu sergiyi hazırlamasından dolayı teşekkür ediyorum. Anacağımız yani açılışını yapacağımız bu sergi Safranbolu’nun korumacılığına yönelik ilk çalışmalar.

2010 yılında büyük gayretler sarf ederek, yeni bir koruma imar planı yaptık. Bu koruma imar planı inşallah Safranbolu’yu geleceğe taşıyacak. Yien maddi mirasımızı korumak kadar bir de gayri maddi dediğimiz mirasımızı da geleceğe taşımamız gerekiyor. Mesela örf adetlerimizi, yemek kültürümüzü, geleceğe taşımak adına da çalışmalar yapmamız lazım. İte bu noktada SAKEM’i kurduk.

SAKEM Safranbolu’nun yerel kültürünü geleceğe taşımak için çeşitli çalışmalar yapıyor. Yine geçmişte var olan sanatı, tarihi, kültürü yazılı kaynaklara dönüştürmek içinde Safranbolu Araştırmalar Merkezini kurduk. Bu merkezde bu zamana kadar 9 cilt Safranbolu tarihini anlatan, daha önce Safranbolu’nun hiç ortaya konulmamış, yazılmamış kaynaklarını ortaya koyan eser yayınladık. Bütün bunlar Safranbolu’nun korunması, korumacılığı için yapılan çalışmalar”

Aksoy konuşmasının sonunda, “Safranbolu’da emeği olan ve aramızdan ayrılan büyüklerimize Cenabı Hak’tan rahmet, aramızda olanlara sağlık ve huzur dolu bir hayat diliyor, bu özel sergide emeğe geçen herkesi tebrik ediyorum. Sergimiz hayırlı olsun “ dedi.

Sergi katılımcılar tarafından oldukça beğeni topladı.

 

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

Eğitim Yayın: 24.04.2024 13:26
Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

KARES Alışveriş Merkezinde bulunan Mescid’in Kubbesine Arapça “Allah” yazısı yerine Arapça “Leyla” yazıldığı görüldü. Bugüne kadar fark edilmeyen yazının bilerek mi ya da bilmeyerek mi yazıldığı merak konusu oldu.

Karabük KARES Alışveriş Merkezi’ndeki caminin kubbesinin ortasına Arapça “Allah” yazısı yerine “Leyli/Leyla” kelimesinin yazıldığı görülürken, bunun yanlışlıkla mı yazıldığı ya da başka bir amaç için mi yazıldığı merak konusu oldu. Daha önce fark edilmeyen bu yazı ile ilgili gazetemiz tarafından yapılan araştırmalarda Arapça’da “Leyli” kelimesinin gece, geceye dair ve geceye ait anlamlarında kullanıldığı, Kuran’ı Kerim’de de yer alan kelimenin gece ibadeti için camide yer aldığı düşünülüyor; ancak bu kelimenin tekkelerde kullanıldığı belirtilirken, bu yazının Karabük’te Kavurmacı Camiinin kubbesinin ortasında da yer aldığı öğrenildi.

Yaptığımız araştırmalarda, uzman isimler, “Leyli kelimesi, gece anlamına gelir ve Allah’ın kudretini, geceleyin ibadet etmenin önemini simgeler. Ancak tekke gibi yerlerde tasavvufta yer alan Leyla sevgiliyi, onun şahsında ilahi aşkı temsil eder. Malum Leyla ve Mecnun hikâyesinde anlatılan durumdur. Arapçada “Leyla” ismi gecedir. Her ayın sonuna da “Leyla” denir. Çünkü ayın sonunda ay tamamen kaybolur. Karanlık, bilinmezlik ve sır barındırır. Tekkeler tasavvuf ehlinin ibadet amaçlı kullandıkları yerlerdir. Tekkede bu yazı olsa bile, Kavurmacı Camiinde neden yazıldığını sormak gerekiyor? Bir de ebcet hesabıyla “İlah” kelimesi “Leyla” kelimesi ile sayısal olarak aynı toplamdadır. Tabi bu camiyi yaptıranlara sormak lazım. Neden kubbesine Leyla yazıldı? Kim bu Leyla?” diye sordular.

Cami ziyaretçileri ise bu detayın dikkat çekici olduğunu, ancak ibadetlerini yerine getirirken bu yazıyı fark etmenin çok zor olduğunu dile getirdiler ve böyle bir hata varsa giderilmesini istediler.

2016 yılında 86 bin caminin kıblesi hatalı çıkmıştı. Yaşanan bu skandalın ardından Diyanet, kıble tespiti konusunda daha dikkatli olmak ve uzman astronomlardan eğitim almak adına çalışmalara başlamıştı. Ancak, camilerdeki yazıların ve süslemelerin gerçekten orijinaline sadık kalınıp kalınmadığı, restorasyonlarda ne tür önlemler alındığı ve yeni camilerdeki yazı süsleme programlarının izin kontrolü konusunda soru işaretleri bulunuyor.

Bu konular hakkında daha fazla bilgi edinmek ve halkın merakını gidermek adına ilgili kurumların açıklama yapması bekleniyor. Karabük’teki KARES Alışveriş Merkezi camisinde yer alan Arapça “Leyli/Leyla” kelimesinin doğru mu yoksa yanlışlıkla mı yazıldığı merak konusu olmaya devam ediyor. (Kaynak: Bölgenin Sesi Gazetesi)