Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

TTK 27. Dönem toplu iş sözleşmesi arabulucu sürecinde

Zonguldak Yayın: 25.05.2017 07:10
Yazar:
TTK 27. Dönem toplu iş sözleşmesi arabulucu sürecinde

ZONGULDAK Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan işçileri ilgilendiren, 01 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasını kapsayacak ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında süren 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde görüşmeler sürecinde 60 günlük yasal sürenin dolması nedeniyle arabulucu süreci başladı. Arabulucu, görevini tebliğ ettikten sonra 15 gün içinde tarafları uzlaştırmaya çalışacak. Bu süre 6 iş günü daha uzatılabilecek. 11 madde üzerinde anlaşma sağlanamadı Toplam 83 maddeden oluşan TTK 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde GMİS ile Kamu-İş arasında 72 maddede anlaşma sağlanmış, 11 madde üzerinde ise anlaşmaya varılamamıştı. Anlaşma sağlanamayan maddeler şöyle; Sözleşmede yer alan 33: Çalışmakta oluğu işini yapamaz raporu alan işçiler, 44: Ücretli mazeret izinleri, 50: Ücretler, 51: Giriş ücretleri, 58: Pirimler ve muhtelif ücretler, 62: Sosyal ödemeler, 75: Hasar ve zarar rücu, 80: Konut Kira Bedeli, 81: Sözleşmenin ekleri, 82: Denge ödeneği, 83: Sözleşmenin yürürlük süresi maddelerinde anlaşma sağlanamadı. GMİS ile Kamu-İş arasında sürdürülen TİS görüşmelerinde 11 madde üzerinde uzlaşmanın sağlanamaması nedeniyle, arabulucu süreci başlarken, 15 günlük süre içerisinde arabulucu tarafların uzlaşması için çalışma yapacak. Taraflar bu süreler içinde de anlaşmaya varamazsa uyuşmazlık tutanağı tutulacak. 6 gün içindeki bu sürecin tamamlanmasının ardından 60 günlük süre içinde sendika grev kararını almak zorunda. Sendika, 6 gün önceden tebliğ etmek kaydıyla grev tarihini belirleyebilecek.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Orman zararlılarına karşı biyoteknik mücadele

Dünya Yayın: 18.04.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
Orman zararlılarına karşı biyoteknik mücadele

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü çam ağaçlarına zarar veren böceklere karşı biyoteknik mücadele yapıyor.

Biyoteknik mücadele kapsamında Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü Narlısaray İşletme Şefliği ile Gölköy İşletme Şefliğince çam ağaçlarının verimin düşmesine sebebiyet veren böceklere karşı “feromon tuzakları” kuruyor. İşletme müdürü Cengiz Koçak “Ağaçlardaki verim kaybının önlenerek geleceğe daha verimli orman sahaları kazandırmak amacıyla zararlı böceklere karşı biyoteknik yöntemle geliştirilen ve ’aşk tuzağı’ olarak nitelendirilen ’feromon tuzağı’ yerleştiriliyor. Feromon tuzağı bir huni içerisine böceğin karşı cinsinin kokusunu içeren bir ilaç sıkılıyor. Bu ilacı hisseden böcek ağaç yerine huniye yönelip tuzak içerisindeki kavanoza girerek hapsoluyor ve bir daha çıkamıyor” dedi.

Paylaş: