Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Toplantıda; Basın özgürlüğüne ve ekonomik sıkıntılara dikkat çekildi

Gündem Yayın: 17.07.2017 14:27
Yazar:
Toplantıda; Basın özgürlüğüne ve ekonomik sıkıntılara dikkat çekildi

Karabük Gazeteciler Cemiyetinin de bağlı olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 12.başkanlar kurulu toplantısı Tokat Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi

 Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 12. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 8 federasyon ve buna bağlı 83 Gazeteciler, Cemiyeti ve basın meslek kuruluşunun temsilcilerinin katılımıyla Tokat’ta yapıldı.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı; “Türkiye’nin dört bir yanından gelerek Tokat’ta toplanan 20 bini aşkın basın mensubunun temsilcileri olarak öncelikle, 15 Temmuz’un yıldönümünde darbeye ve darbecilere karşı olan kararlı tutumumuzu tüm Türkiye’ye bir kez daha duyurmak istiyoruz. Demokrasi adına Türk halkı ve Türk medyası 15 Temmuz 2016 gecesi önemli bir sınav vermişti. Medyamız darbecilerin müdahalelerine rağmen yayınlarını sürdürerek darbeye geçit vermemiş, darbenin önlenmesinde çok önemli rol oynamıştı. Darbe girişiminin birinci yıldönümünde milletimize bir kez daha geçmiş olsun derken, darbe girişimini ve terörü lanetliyor, başta basın şehidimiz olmak üzere bu hain girişimde hayatlarını kaybeden demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyoruz.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunu oluşturan gazeteciler federasyonları ve bu federasyonlara üye gazeteciler cemiyetleri ve basın meslek kuruluşları olarak, medya sektöründe yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 12. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde şu görüşlere yer verildi:
1. Medya sektörü hem ülkemizde hem de birkaç istisna hariç tüm dünya genelinde özgür olma, bağımsız haber yapabilme mücadelesi vermektedir. Ülkemizde özellikle 12 Eylül döneminde medya kurumları üzerinde büyük baskılar yaşanmıştır. Günümüzde de ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasal kısıtlamalar vardır. Gazeteciler yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanmakta, tutuklanmakta, mahkûm olmaktadır. Bu durumun sona erdirilmesi, gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve ülkemizde basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması gerekmektedir.
2. Medya sektöründe yaşanan temel sorunlardan bir diğeri, olumsuz çalışma koşullarıdır. Sendikalaşmanın adeta hiç olmadığı medya sektöründe çalışanlar düşük ücret almakta, uzun çalışma saatlerinde zor koşullar altında görev yapmaktadır. Yıpranma hakkından ise sadece Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartı olanlar yararlanabilmektedir.
3. Ülkemizde medya sektörü, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara ne yazık ki sahip değildir. Eğitimine, birikimine bakılmaksızın Türkiye’de herkes gazeteci/haberci olabilmektedir. Bu nedenle medya sektöründe acil olarak mesleki düzenlemeye gidilmelidir. Aynı kapsamda, sıradan dernek statüsünde olan basın meslek örgütlerinin sektörde söz sahibi olmalarını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
4. Medya sektörünü yakından ilgilendiren devlet kurumları Basın İlan Kurumu ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde, Anadolu basınını söz sahibi yapacak düzenlemeye gidilmelidir. Basın İlan Kurumu’nun oluşumunu içeren 195 sayılı kanun yeniden ele alınmalı, çağımız koşullarına göre güncellenmelidir. BYEGM Basın Kartları yönetmeliğinde de düzenleme yapılmalı, Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Basın Kartları Komisyonunda temsil edilmelidir. Ayrıca, internet haber yayıncılığı da göz önüne alınarak BİK ve BYEGM’de yeniden yapılanmaya gidilmelidir.
5- Yerel gazetelerimiz ekonomik anlamda çok zor bir dönemden geçmektedir. Gazetelerin can suyu olan ve aylık zorunlu giderlerin karşılanmasında önemli rol oynayan resmi ilân fiyat tarifesi son olarak Mart 2016’da ayarlandı. Bunun ardından döviz fiyatlarında yaklaşık yüzde 20’lere ulaşan yıllık artış yaşandı. Bunun sonucu gazetelerimizin dövizle satın aldığı kâğıt, kalıp, film ve boya gibi zorunlu kullanılan malzemelerin fiyatlarında da artış oldu. Bunun üzerine bir de başta SGK olmak üzere çeşitli işçilik giderleri ve vergiler de eklenince, yerel gazetelerimiz ekonomik anlamda zor günler yaşamaya başladı. Yerel gazetelerimiz Ocak ayından bu yana Bakanlar Kurulundan çıkacak kararı bekliyor. Mevzuat gereği, Basın İlan Kurumu Kasım Genel Kurulu’nda yerel gazetelerin resmi ilân fiyat tarifesinin 12 TL’ye arttırılması kararı alındı ve bu karar Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere Ankara’ya iletildi. Yerel basının nefes almasını sağlayacak bu kararı Bakanlar Kurulu’nun bir an önce onaylamasını bekliyoruz.
6-Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, ülkemizde internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir. Bu nedenle İnternet Yasası bir an önce meslek örgütlerinin de katılımıyla ele alınmalı, daha fazla gecikilmeden çıkarılmalıdır. Çünkü; Sektörde yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün artmaktadır. İnternet medyasının gerek yayıncılık, gerekse BİK yardımları konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri, yerel gazeteler gibi desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da, düzenleme yapılarak basın kartı alabilmelidir. Şantajcı ve korsan internet haber siteleri, sadece yasal düzenleme ile önlenebilir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

CHP’de Eski Başkanlardan Karadağ’a Destek

Manşet Yayın: 29.03.2024 12:53
CHP’de Eski Başkanlardan Karadağ’a Destek

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) eski Başkanları dargınlıkları ve küskünlükleri bir kenara bırakarak eski Başkan Av. Erdoğan Dinçel’in organize ettiği İftar programı ile bir araya gelerek Başkan Adayı Bayram Karadağ’a tam destek verdiler.

İftar yemeyi sonrası bir konuşma yapan Erdoğan Dinçel,  Pazar günü Türkiye ve Karabük için çok önemli bir seçime gidileceğini ifade ederek, “Genelde, ekonomik politikalar nedeniyle ülkemizin büyük sıkıntılar içinde olduğu, yerelde ise 15 yıldır boşa geçirilen bir dönemi geride bırakarak, bir yerel seçime gidiyoruz. Bizim için önemli olduğu gibi, ülkemizin bundan sonraki siyasi şekillenmesi açısından da son derece önemli bir seçim olacak. Sadece bir yerel yönetim seçimi olmaktan ziyade, önümüzdeki dönemde Cumhuriyet değerlerinin yerle bir edileceği bir anayasa değişikliğine yol açabilecek sonuçlar doğurması açısından ve bunun engellenmesi açısından son derece önemli bir seçime gidiyoruz. Bizler eski il ve ilçe başkanları olarak, 70’li yıllardan sonra belki de ilk defa Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir bütünlük içinde seçime girmesini sağlamak ve bu seçimden zaferle çıkabilmek için, güç birliği yapmaya ve adaylarımıza tam destek vermeye karar verdik. Baştan beri bu düşünce içindeydik ama bunu siz basın mensuplarının önünde kamuoyuna bir kez daha açıklamak istedik” dedi.

“KARABÜK  OLUMSUZ GELİŞMELERLE ANILMAKTA”

Karabük’ün  son yıllarda önemli icraatlarla ve olumlu gelişmelerle anılmaktan ziyade, ne yazık ki Türkiye’de çok olumsuz gelişmelerle gündeme oturduğunu belirten Dinçel; ” Sayın Belediye Başkanın göreve başladığı günlerde kendi yaptığı alt geçitte yağan yağmurlarda mahsur kalmasıyla Türkiye gündemine oturan Karabük, geçtiğimiz aylarda bir üniversite öğrencisinin cinayetiyle tekrar Türkiye gündemine oturdu. Ve bugünlerde ne yazık ki yine bir üniversite rezaleti ile Türkiye’nin gündeminde. Karabük çok daha güzel şeylerle anılması gerekirken, maalesef çok büyük olumsuzluklarla ülke gündeminde anılmaya başladı. Türkiye Karabük’ü konuşurken, bütün kanallarda Karabük tartışılırken, Karabük’le ilgili doğru yanlış pek çok şey gündeme taşınırken, ne yazık ki Karabük’teki sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, milletvekilleri, tartışmasız hepsi, bunu gündemlerine alarak, gündeme getirerek, bir eleştiri, bir özeleştiri veya bir açıklama, bir kınama yapmadıklarını görmekten son derece üzgünüz. Türkiye Karabük’ü konuşurken, Karabük başka yerlere bakıyor” dedi.

“VERGİLİ REKTÖR POLAT’A TAM DESTEK VERİYORDU”

Karabük Üniversitesi ile ilgili “Karabük Üniversitesini rezil ettiler”  şeklinde açıklama yapan Belediye Başkanı Rafet Vergili’yi hedef alan Dinçel, “Sayın Belediye Başkanımızın geçtiğimiz günlerde bu konu ile ilgili ‘Karabük Üniversitesi’ni rezil ettiler’ şeklinde bir açıklaması var. Karabük Üniversitesini bugünlere taşıyan, şimdi büyük eleştiriler yapılan eski Rektör Sayın Polat tartışılırken, görevden alınacağı konuşulurken Başkanın ‘Ben rektörümüze sonuna kadar kefilim ve ona güveniyorum’ dediği günleri unutmadık. Şimdi bu olumsuzluktan ‘Karabük Üniversitesini rezil ettiler’ diyerek sıyrılamazsınız. Bunda Cumhur İttifakının, ikisinin de sorumluluğu vardır. Hadi sorumlular konuşmuyor da, muhalefet neden konuşmuyor, onu da bilemiyorum. Bundan son derece üzgünüm” diye konuştu.

Erdoğan Dinçel’in konuşmasının ardından, Karabük Belediye Başkan Adayı Bayram Karadağ’da bir konuşma yaparak, desteklerinden dolayı bütün partililere teşekkür etti.

Düzenlenen programa, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, İl Başkanı Vedat Yaşar ve Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz’un katılmaması ise dikkatlerden kaçmadı. (Ramazan Öztürk)