Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“TİP 1 Diyabet” Hastalarına Diyabet Eğitimi Verildi

Gündem Yayın: 20.11.2015 14:50
Yazar:
“TİP 1 Diyabet” Hastalarına Diyabet Eğitimi Verildi

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ülkü Aybüke Tunç ve Diyabet Hemşiresi Fatime Şahin tarafından Dünya Diyabet Günü olması nedeniyle takipleri yapılan “TİP 1 Diyabet” hastalarını bilgilendirmek,bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak için eğitim verildi.
Diyabeti ciddi hastalıklara neden olan bir rahatsızlık olarak niteleyen Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ülkü Aybüke Tunç ve Diyabet Hemşiresi Fatime Şahin gerçekleştirdikleri eğitimlerde, “Diyabet, diğer adıyla şeker hastalığı, sık görülen bir hastalıktır ve ciddi sonuçlara yol açar. Pankreas bezinin ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır. İnsülin olmayınca, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar. Kanda şekerin çok artması, zehir etkisi yaratır ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder. Diyabetin bazı erken belirtileri vardır. Kan şekeri yüksek olan kişilerde yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, sık idrara çıkma, susama, yara ve berelerin uzun zamanda iyileşmesi gibi belirtiler vardır. Eğer ailenizde şeker hastası varsa bu hastalığa yakalanma riskiniz daha fazladır. Bu belirtiler sizde varsa bir İç Hastalıkları Uzmanına başvurmalısınız. Uzmanlarımız yakınmalarınızı değerlendirdikten sonra açlık kan şekerinizin belirlenmesini isteyeceklerdir. Gerekirse şeker yükleme testi de yapılabilir. 45 yaş ve üzeri fazla kilosu olanlar, fiziksel olarak az hareketli kişiler, yaşı genç ancak fazla kilolu kişiler, birinci derece akrabalarında diyabet öyküsü olanlar, ağırlığı 4500 gram üzerinde bebek doğurmuş kadınlar, gebelikte şeker hastalığı olan kadınlar, iyi huylu kolesterolü (HDL kolesterol) 35 mg/dL’nin altında olan kişiler, kan yağlarından Trigliserid düzeyi 250 mg/dL’nin üzerinde olan kişiler, yüksek tansiyon hastalığı olanlar şeker hastalığı kontrolünden geçmelidir” bilgilerini verdiler

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kadınların günyüzüne çıkardığı motiflerle hazırlanan el emeği ürünler görücüye çıktı

Kültür Sanat Yayın: 20.04.2024 00:36
İhlas Haber Ajansı

Kastamonu’da kadınların yenilik katarak tasarladıkları motiflerle yeniden hayat bulan el emeği ürünler, açılan sergide beğeniye sunuldu.

Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi tarafından “Anadolu Kültüründe Gelenekten Geleceğe Kadın Eli” isimli resim sergisi açıldı. Sergide kadınlar tarafından gün yüzüne çıkartılan birçok el emeği ürün beğeniye sunuldu. Saray Hamamı Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen serginin açılışını Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün yaptı. Ardından Ergün, beraberindeki Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç ve diğer kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile sergiyi gezdi. Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut, katılımcılara sergi hakkında bilgiler verdi.

Sergi ile ilgili bilgi veren Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut, “Kastamonu Sanat Kadın Kooperatifi olarak 6 yıla yakın bulunduğumuz Atabey Konağı’nda gelenekselimizi yaşatmaya, yeni inovasyonlar katarak günümüze aktarmaya çalışıyoruz. Turizm Haftası’nda hanımlarla birlikte düşündük, 200 yıl önce kadınlarımızın el emeği göz nuru döktüğü ürünlerle bunlara yenilikler ekleyerek günümüze taşıyıp bir sergi yapalım diye düşündük. Sergimize Valiliğimiz başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile kadınlarımızın ilgisi yoğun oldu. Bu da bizleri çok mutlu etti. Bu sergi, Kültür Müdürlüğümüz ile paydaş olarak yaptığımız bir sergi. Amacımız gelenekseli yeni nesile farklı bir şekilde tanıtarak öldürmemek ve geçmiş dönemlerde kadınlarımızın hissiyatları ile el emekleri ile döktüğü bütün motifleri günümüze aktararak uzun yıllar yaşatabilmeyi amaçlıyoruz. Sergimizde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımız yoğunlukta bulunuyor. Bunun dışında coğrafi işareti alınan taş baskı, tırnak bağı, iğne oyası, sepetçilik, tezgah dokuması gibi ürünleri yeni inovasyonlar katıp geçmişle geleceği birleştirerek sergimizde yeni motiflerimizi tanıtıyoruz. Sergimiz üç gün sürecek ve cuma gününe kadar açık kalacak” dedi.

Sergiye katılan Ergül Küçüksipahioğlu ise, “Devrekani’de 2019 yılında Halk Eğitim Merkezi’nin düzenlediği dokuma kursuna katılarak kendimi geliştirdim ve tezgah almaya karar verdim. Şu anda tasarımlarımı kendi atölyemde yapmaktayım. Çantalarımızın dokumasını ve diğer çeşitli ürünlerin dokumasını kendim yapıyorum. Başardığım için çok mutluyum. Unutulmaya yüz tutmuş dokumalarımızı bugünlere kadar getirebildiğim için çok mutluyum” diye konuştu.

Sergiye katılan Şengül Elbasdı Güder de, “Kastamonu’da unutulmaya yüz tutmuş sepetçilik mesleğini icra ediyorum. 2016 yılında girdim, KOSGEB destekli olarak yola çıktım. Yanımda çalışanlarım var şu anda, onlarla birlikte sepetçilik imalatı yapıyorum. Ağacını da kendimiz yetiştiriyoruz. Her şeyi tamamıyla bizlere ait” şeklinde konuştu.