Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

TEDBİRLER UNUTULDU…

Köşe Yazıları Yayın: 25.11.2021 08:53
TEDBİRLER UNUTULDU…

Geçen iki yıllık sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını, insanlığı tehdit etmeye, inanlara bulaşmaya, can almaya devam ediyor…

Salgından korunmanın tek yolu, dünya sağlık sektörünce üretilen aşılar olarak görülüyor şimdilik…

Ülkeler, salgına karşı çeşitli tedbirlerle koronavirüsü ülkelerinden atmak isterken, aşı olmak istemeyenlerin oluşturdukları aşı karşıtı blok ile de uğraşmak zorundalar…

Koronavirüs konusunda ülkeler farklı tedbirlerle vatandaşlarını salgından korumaya çalışırken, bazı ülkeler de halkın toplum bağışıklığını kazanmak için tedbirleri asgari seviyede tutmaya başladı…

Aşı karşıtlarının toplumda bulduğu karşılık ve tedbirler konusunda halkın da duyarsız kalmasıyla vaka ve can kayıpları tehlikeli boyutlara ulaştı…

Tatil sezonu ve ardından yüz yüze eğitime geçilmesi, koronavirüsün artmasında etkili olan faktörler..

Aşılama çalışmalarının hız kesmesiyle, hedeflenen toplum bağışıklığının sağlanması uzun zaman alacak…

Salgının yayılmasına ortam sağlayacak, insanların daha çok kapalı alanda yaşayacağı döneme girilmesiyle, geçmişte alınan kapanma tedbirlerinin gündeme gelmesi kaçınılmaz olacak…

Sağlık ve koronavirüs ile ekonomik tedbirler de kulvar değiştirilmesi, tedbirlerin unutulduğunu göstermekte…

Aşı karşıtları ise stratejilerine siyasi alanda devam etmek üzere kurdukları “Dayatmasız Yaşam Partisi”yle, koronavirüs aşısının insana verdiği zararları açıklamakla meşguller…

Salgın ortaya çıkmasıyla dünya sağlık örgüt ve sistemleri, insanları çaresizlikten kurtarmak ve koronavirüs salgınını önlemek amacıyla aşı çalışmaları başlatıldı…

Aşının bulunmasıyla tüm dünya, ülkeler ve insanlık rahat bir nefes alırken, ülkelerde ortaya çıkan aşı karşıtları ise ülkelerde insanları aşı olmamaya davet ederek, sağlık ordularının salgınla mücadele azim ve kararlılığını sekteye uğratmaya devam ediyor…

Siyasi iradenin de, ekonomi yönetiminin zafiyetiyle bozulan ekonomik krizi salgına bağlayarak sorumluluktan kurtulmak için siyasi çözümler ortaya koymakta…

Son zamanlarda koronavirüs ile mücadele kapsamında yapılan olumlu bir gelişme görülmezken, sadece sağlık bakanlığının rakam ve sayılarla salgın krizini yönetmeye çalışmakta..

Aşılama çalışmaları, toplum bağışıklığı için yeterli sayıya ulaşmaktan uzak görünüyor…

Aşı karşıtlarına, insanları ikna etmek için yeterli alan açılmasını görmezden gelen siyasi irade, tavrını, salgının önlenmesi için mi yoksa aşı karşıtları yönünde mi kullanacağı konusundaki belirsizlik, salgınla mücadeleyi sekteye uğratmakta…

Denetim mekanizmalarının gevşetilmesiyle, insanlar maske ve mesafe kurallarını hiçe sayarak vaka sayılarını artırmaya devam ediyor…

Tedbirler, ortaya çıkan sorunun çözülmesi için alınan yasal düzenlemeler olduğuna göre, günümüzde koronavirüs salgını ve ekonomik sıkıntılar için yapılan düzenlemeler, siyasi irade baskısı olmadan sürdürülerek, ülkenin sosyo-ekonomik refahı göz önünde tutulmalı…

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tıp öğrencileri önlüklerini giydi

İlçe Haberleri Yayın: 23.04.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı
Tıp öğrencileri önlüklerini giydi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tıp Fakültesi birinci sınıfta öğrenim gören 135 öğrenci, düzenlenen törenle beyaz önlüklerini giydi.

KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu’nda gerçekleşen törene; rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan ile akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Rektör Yardımcısı Hasan Solmaz, hekimlik mesleğinin, iyi bir iletişim, mütevazılık ve empatiyle çok başarılı ve faydalı bir meslek olduğunu belirtti. Hekimlik mesleğinin zor bir meslek olduğunu ifade eden Solmaz, “Fedakarlık isteyen, bazen uzun nöbetler tutulması gereken, eğitimi zor bir meslek. Orada da empati kurduğumuz zaman, o gelen hastanın kendiniz, bir yakınınız, komşunuz, arkadaşınız olabileceğini göz önüne alarak davranmanız başarı şansınızı artıracaktır” dedi.

Hekimlik mesleğinin, usta çırak ilişkisi ile gelişen bir meslek olmasından ötürü öğrenmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Solmaz, “Okudukça, yeni gelişmeleri takip ettikçe inşallah çok iyi ve başarılı hekimler olacaksınız ve sizlerin bu iyi hekimler olmanız neticesinde de hem ülkemizdeki hem dünyadaki sağlık sistemi, insanların sağlıklı olması daha iyi olacak. Sizleri ve ailenizi tebrik ediyorum ve eğitim hayatınızda da başarılar diliyorum” diye konuştu.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak da “Bugün burada sizlere önlüklerinizi beyaz olarak teslim ediyoruz. Siz ve önlüğünüz hayat boyunca hep beyaz kalsın. Kirletilmesine müsaade etmeyin. Sorumluluğunuzu hiç unutmayın. Sizler insan canı ile uğraşacaksınız. Bu uğurda yapacağınız fedakarlıklar için hiçbir zaman yakınmayın. Hastalarınız sizlerle en gizlilerini paylaşacak, konuşacaklar. Size duyulan güveni, namusunuz bilin. Unutmayın, tıp eğitimi bir yönüyle usta çırak ilişkisidir” dedi.

KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan ise önlük giyen öğrenciler için bugünden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacağını, çünkü bugün hekimlik mesleğinin simgesi olan beyaz önlükleri giydiklerini belirtti. Doğan, “Giydiğiniz bu önlük 2 sadece iki metrelik beyaz bir kumaş değildir, bu önlüğün anlamını çok iyi bilmek lazım. Önlüğün renginin beyaz olması hem fiziksel hem de vicdani temizliği temsil eder. Beyaz önlük saflıktır, temizliktir, güçtür, kudrettir, sorumluluktur, vebaldir. Üzerindeki lekeler, kanlar, kırışıklıklar ise çalışkanlıktır, gururdur, kutsallığın nişanesidir. En kutsal anlamı ise hastaların duası, yakınlarının minnettarlığıdır. Beyaz önlüğün bize yüklediği sorumluluklar vardır. İnsanlarla iyi iletişim kurmak, onların güvenini kazanmak, dertlerine çare olabilmek, insani ve vicdani davranmak, görevlerimizi yerine getirmek, mesleğimizin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazanarak profesyonelleşmektir” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Tıp Fakültesi öğrencileri, Solmaz ve Karaş, İsmail Ak, İsmail Kara, Doğan ve akademisyenlerin ellerinden beyaz önlüklerini giydi. Free Mover programı ile Karabük Üniversitesine gelerek 15 günlük eğitim alan Özbekistan Alfraganus Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri de hekimliğe ilk adımı atmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadı.