Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Su Sporları Kulübü Öğrencilerinden Rektör Uysal’a Ziyaret

Gündem Yayın: 07.05.2014 13:06
Yazar:

Türkiye Kano Federasyonu tarafından 3-4 Mayıs 2014 tarihleri arasında Bodrum Gümüşlük’te yapılan Deniz Kanosu Bahar Kupası Yarışları’nda Üniversiteyi temsil ederek, Bireysel 2000 metre K2 mix’te 3.cü olan ve Grup Kategorisinde ise 14 Kulüp arasından 4. olan Su Sporları Kulübü öğrencilerinden Tolga Serinsöz ve Pınar Büyük Rektör Prof. Dr. Burahanettin Uysal’ı ziyaret ederek başarılarını paylaştılar. Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette, Deniz Kanosu Bahar Kupası Yarışları’nda Bireysel 2000 metre K2 mix’te 3. olup madalya alan Su Sporları Kulübü öğrencileri Tolga Serinsöz Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a yarışma hakkında ve elde edilen başarılar hakkında bilgiler verdi.Başarılarından dolayı öğrencileri tebrik eden Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Denizi olmayan bir şehir olan Karabük’te Kano sporu gerçekten büyük bir ilgi gördü. Kısa bir süre içerisinde hem takımızı kurduk, hem müsabakalara hem de bugüne kadar katıldığımız müsabakalarda dereceler altık. Hafta sonu yapacağımız ‘Durgun Su Kano Hız Yarışları’na farklı illerden katılan sporcularımızı Üniversitemizde ve şehrimizde ağırlama fırsatı bulacağız. Biz Karabük Üniversitesi olarak bütün spor dallarında müsabaka merkezi olmak istiyoruz ve bu konudaki alt yapıya çok fazla yatırım yapıyoruz. Sizlerin de yakinen takip ettiği üzeri 25 bin kişilik bir stadyum inşa ettik. Açık kapalı spor tesislerimizle birlikte Üniversitemiz içerisinden geçen Araç Çayı’nı da spor aktivitelerimizde değerlendirerek ülkemizde bulunan üniversitelerimizde eğitim gören 5 milyonu aşkın öğrencilerimizin bir birleri ile müsabaka yapmalarını, tanışmalarını, arkadaşlıklarını ve dostluklarını arttırmak amacıyla Karabük Üniversitesi olarak bütün müsabakalara ev sahipliği yapmak istiyoruz. Bu günden itibaren hem şehrimiz hem de Üniversitemiz spor müsabakalarında çok daha tanınır hale gelecektir. Ben göstermiş olduğunuz başarılardan dolayı sizleri kutluyor ve başarılarınızın devamını diliyorum. Ve inanıyorum ki sizlerin başarısı sizlerden sonra gelen arkadaşlarınıza örnek teşkil edecektir.” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Kültür Sanat Yayın: 19.04.2024 12:48
İhlas Haber Ajansı
Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Osmanlı’da ‘Köprülüler Devri’ olarak bir döneme adını veren Vezirköprülü sadrazamlar, Samsun Müzesi’nde yaşatılıyor.

Köprülü ailesinin kurucusu Köprülü Mehmed Paşa aslen Arnavutluk asıllı. Devşirme olarak Enderun’a yerleştirilen paşa, Samsun’un Köprü ilçesinden bir hanımla evlendi ve burayı ikinci memleketi olarak gördü. Sadrazamın Osmanlı’da daha önceden görülmemiş yetkileri elinde toplamasının ardından ilçenin Köprü olan adı, Vezirköprü olarak adlandırılmaya başlandı.

17’nci yüzyılda Osmanlı’da Kösem Sultan’ın etkin olduğu ve 4. Mehmet’in 6 yaşında tahta çıktığı dönemde devletin başına getirilen Köprülüler, Osmanlı’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan çıkartıp, tekrar şaşalı günlerine geri döndürmüştü. Osmanlı’da bir döneme adını verecek kadar hizmetlerde bulunan Vezirköprülü sadrazamlar Köprülü Mehmed Paşa, Oğlu Fazıl Ahmet Paşa ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın 27 yıl boyunca devlet yönetiminin elinde bulundurması Samsun Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor. Müzede, 3 sadrazamın balmumu heykellerinin yanı sıra bilgilendirme yazıları, Osmanlı dönemine ait savaş malzemeleri ve araç gereçleri de sergileniyor.

Samsun Müzesi’nde kendilerine ayrılan köşede Köprülü ailesi hakkında, “17. yüzyıl ortalarından itibaren saltanata önemli vezir ve sadrazamlar yetiştirmişti. Köprülü ailesinin kurucusu olan Köprülü Mehmed Paşa’nın 1656 tarihinden itibaren kesintisiz olarak oğlu Fazıl Ahmet Paşa, damadı Kara Mustafa Paşa ile birlikte 27 yıl boyunca devlet yönetimini elinde bulundurmuştu. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana yenilgisi adeta Köprülü ailesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Aile bu tarihten itibaren hiçbir zaman eski gücünü elde edememiş olsa da Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Köprülüzade Numan Paşa ve Abdullah Paşa da sadrazamlık makamına yükselen aile üyeleridir. Kars ve İstanbul milletvekillikleri, dışişleri, devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı da yapan edebiyatçı, edebiyat tarihçisi ve Türkolog olan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) de bu aileden gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzede ayrıca Köprülü ailesi ile ilgili olarak, “17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı’da değişim ve dönüşüm faaliyetleri kısa süreli çalkantılar yaşanmasına yol açmıştır. 17. yüzyıl ortalarından itibaren mutlak otoriteyi ele geçiren Köprülü Mehmed Paşa saray içerisindeki konumunu güçlendirirken Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’da büyük imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu şekilde hem kendinden sonraki aile fertlerine zengin vakıflar bırakmış, hem de halk nazarında devlet otoritesinin gücünü yansıtmayı amaçlamış olmalıdır. Köprülü Mehmed Paşa’nın ilk olarak imar faaliyetinde bulunduğu yer Vezirköprü’dür. Burada önce bir konak, han, arasta, namazgah ile Kedeğre/ Köpri kasabasının su yollarının tamiri, çeşmeler yaptırmıştı. Gümüşhacıköy, Turhal, Hekimhan, Safranbolu, Bilecik, Bozcaada, İstanbul ve Balkanlarda cami, mescit, namazgah, medrese, han, hamam, mektep, sebil ve çeşmeler yaptırdığı kitabe, vakfiye ve arşiv belgelerinden öğrenilmektedir” bilgileri yer alıyor.

Köprülüler Devri

Kaynaklar, ’Köprülüler Devri’ veya ’Köprülüler Dönemi’ni, Osmanlı’da 15 Eylül 1656 ile 15 Aralık 1683 tarihlerini kapsayan ve Köprülü ailesinden sadrazamların görev yaptığı ve imparatorluğun toparlanması ve istikrarı için bir fırsat yaşanan tarihi döneme verilen isim olarak nitelendiriyor.

Ayrıca, Samsun’un batısında bulunan ve hala Vezirköprü adını kullanan ilçede 90 bin 388 kişi yaşamını sürdürüyor. Köprülülerin kentte bıraktığı izler ve eserler de geçmişten bugüne köprü vazifesi görmeye devam ediyor.