Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

STSO Başkanı Acar’dan İşletmelere İş Güvenliği Uyarısı

Safranbolu Yayın: 29.06.2016 14:34
Yazar:
STSO Başkanı Acar’dan İşletmelere İş Güvenliği Uyarısı

 

Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Sami Acar, 1 Temmuz tarihi itibarıyla 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi  bulundurmasının zorunlu hale geldiğini söyledi.

Acar  açıklamasında “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 38’inci maddesinde yapılan düzenleme ile Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2016 tarihinden itibaren iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alınması zorunlu bulunmaktadır. İşverenler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini; işyerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi niteliğine sahip çalışan varsa bu kişilerin görevlendirilmesi suretiyle veya iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini dışarıdan bu hizmeti veren hizmet sağlayıcıları ile anlaşma yaparak alabileceklerdir” dedi.

1  TEMMUZ SON

İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda işverenlerin sıkıntı yaşamaması adına 1 Temmuz’un son tarih olduğunu belirten Acar,  “6331 sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında bulunan tüm işletmelere, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma veya bu hizmeti ortak sağlık güvenlik hizmeti şirketlerinden alma zorunluluğu getirmişti. Şimdi 1 Temmuz 2016’dan itibaren 1 kişi dahi çalıştıran az tehlikeli işyerleri de, örneğin bakkal da manav da, kısacası tüm işyerleri bu kapsama girecek.
Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan bakkal, manav gibi küçük esnaf ya da serbest meslek sahipleri kendi işyerleri için işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecekler.
Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren; Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilirler. İşletme ve işyerlerinizin tehlike sınıfı ve faaliyet alanına göre yasal yükümlülüklerini yerine getirebilmeniz için alanında profesyonel C sınıfı iş güvenliği belgesini haiz uzmanlar: “Az Tehlikeli” olarak sınıflandırılan işyerlerinde; B sınıfı iş güvenliği belgesini haiz uzmanlar:”Az Tehlikeli ve Tehlikeli” olarak sınıflandırılan işyerlerinde; A sınıfı iş güvenliği belgesini haiz uzmanlar: “Bütün Tehlike Sınıflarında” yer alan işyerlerinde görev yapabileceklerdir.
1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle İş güvenliği konusunda yasal zorunlulukları yerine getirmeyen işverenleri bekleyen cezalar şöyle:
Eğer işyeri az tehlikeli sınıftaysa işyeri uzmanı ve hekim çalıştırmamanın aylık cezası 6.511 TL ile 9.766 TL arasında değişiyor.
Tehlikeli sınıfta 6.511 TL ile 13.022 TL,
Çok tehlikeli işyerlerinde ise 9.766 TL ile 19.533 TL arasında değişiyor.
Ayrıca risk değerlendirme, acil durum planı yapılmamışsa, işe girenlerden sağlık raporu alınmamışsa hepsinin ayrı ayrı cezası var.
Bu cezaların muhatabı olmamak için yaklaşan takvim itibariyle işverenlerimizi uyarıyor tedbirlerini almalarını tavsiye ediyorum”dedi.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Orman zararlılarına karşı biyoteknik mücadele

Dünya Yayın: 18.04.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
Orman zararlılarına karşı biyoteknik mücadele

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü çam ağaçlarına zarar veren böceklere karşı biyoteknik mücadele yapıyor.

Biyoteknik mücadele kapsamında Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü Narlısaray İşletme Şefliği ile Gölköy İşletme Şefliğince çam ağaçlarının verimin düşmesine sebebiyet veren böceklere karşı “feromon tuzakları” kuruyor. İşletme müdürü Cengiz Koçak “Ağaçlardaki verim kaybının önlenerek geleceğe daha verimli orman sahaları kazandırmak amacıyla zararlı böceklere karşı biyoteknik yöntemle geliştirilen ve ’aşk tuzağı’ olarak nitelendirilen ’feromon tuzağı’ yerleştiriliyor. Feromon tuzağı bir huni içerisine böceğin karşı cinsinin kokusunu içeren bir ilaç sıkılıyor. Bu ilacı hisseden böcek ağaç yerine huniye yönelip tuzak içerisindeki kavanoza girerek hapsoluyor ve bir daha çıkamıyor” dedi.

Paylaş: