Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

SGK Müdürü’nden 2015 Değerlendirmesi

Gündem Yayın: 01.02.2016 15:28
Yazar:
SGK Müdürü’nden  2015 Değerlendirmesi

Karabük Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nuri Akçay, 2015 yılı faaliyetleri ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Akçay, Karabük’teki sigortalı çalışan sayısından prim tahsilatına, emekli sayısından muvazaalı boşanma sayısına kadar bir çok konuda açıklamalarda bulunurken, emekli aylıklarını bağlamada ise 2014 yılında olduğu gibi, 2015 yılında da 81 İl arasında birinci olduklarını, ayrıca sigortalı sayısının da emekli sayısını geçtiğini söyledi
Karabük Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nuri Akçay, Müdürlük olarak 2015 yılında yaptıkları çalışmalarla ilgili değerlendirme toplantısı düzenledi. Müdürlüğün toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen SGK İl Müdürü Nuri Akça; “Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, Sigortalı ve işverenlerimize, doğumdan ölüme, ölümden sonrada hak sahiplerine Kaliteli, Adil, Müşteri memnuniyetli hızlı bir şekilde hizmet vermeye gayret ediyoruz” dedi.
İl Müdürü Nuri Akçay; Karabük ilinde 2015 yılı çalışmalarını şu şekilde sıraladı.
“2014 yılında sigortalı sayımız; 57.393 iken % 12.5 artışla 2015 yılında 62.362’ye yükselmiştir.
2015 yılında Emekli sayımız ise 51.050’ye yükselmiş, 81 il arasında il nüfusuna oranı %22,00 ile Zonguldak, Sinop, Bartın dan sonra ilk 4. Sırada yer almaktadır.
2015 yılında; 277.470.350,00 TL Sigorta Prim tahakkuku olmuş, 258.903.177,00 TL Prim tahsilatı yapılmış, Prim tahsilatımız %93,32 olarak gerçekleşmiştir.
2015 yılında toplam 1453 sigortalımızın emekli aylığı bağlanmış, 2141 emeklimizin de intibak ve 2. Karar işlemleri yapılmıştır.
Emekli aylıklarını hiç bekletmeden bağlamada 2014 yılında 81 il arasında birinci olmuştuk, 2015 yılında da 8,67 gün sayısı ile yine 81 il arasında birinci olduk.
2015 yılında Kurumlardan KADİM (Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele) Servisimize gelen belgelerin tetkiki ile, Kuruma ALO 170 Şikayet ve İhbar hattından gelen şikayetlerin denetiminde 25 adet kayıtsız işyeri tespiti yapılarak kayıt altına alınmış, 310 kişi kayıtsızçalışan tespit edilmiş, sigortalı olarak kayıt altına alınmıştır.
Şikayet ve denetim sonunda İşverenlerimizin yanında; bir tek sigortalı tespit edilmesi halinde bürüt asgari ücretin 4 kati 6.580,00 TL Ceza tahakkuk edeceğini ve ayrıca kanuni teşviklerinin de kesileceğinin burandan tüm işverenlerimize duyurmak istiyorum. Bu nedenle işverenlerimizin ağır para cezasıyla karşılaşmamaları için sigortasız işçi çalıştırmamalarını önemli rica ediyorum.
İl Müdürlüğümüz de 2013 yılından sonra Muvazaalı boşanma şikayetleri azalmış, 2014-2015 yılında toplam 67 adet ihbar ve şikayet alınmış, bunlardan 38’inin denetimi yapılarak 5 adet Muvazaalı boşanma tespit edilerek aylıkları kesilmiş, denetimi yapılacak 29 adet ihbar ve şikayet kalmıştır.
2015 yılında İşveren Sigortalı ve hak sahiplerine 79.237 adet Hasta Sevk yolluk ödemesi, Hastalık ve İş Kazası rapor ödemesi, Ortez,Protez ve Tıbbı cihaz ve Optik ödemeleri yapılarak, toplam 7.279.525,00 TL Sağlık ödemesi yapılmıştır.
Karabük ilimiz ve Safranbolu Merkezimizde 87 Kurum, 27 Şirket olmak üzere toplam 114 personelimizle Kardeşlik Duygusu ve Kurum Kültürü oluşturarak müşteri memnuniyetli hizmet vermeye devam ediyoruz”
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nuri Akçay’ın konuşmasının ardından Müdürlüğe 29.01.2016 günü müracaat eden sigortalılardan aynı gün hiç bekletmeden aylıkları bağlanan 5 sigortalıya emeklilik belgeleri takdim edildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kadınların günyüzüne çıkardığı motiflerle hazırlanan el emeği ürünler görücüye çıktı

Kültür Sanat Yayın: 20.04.2024 00:36
İhlas Haber Ajansı

Kastamonu’da kadınların yenilik katarak tasarladıkları motiflerle yeniden hayat bulan el emeği ürünler, açılan sergide beğeniye sunuldu.

Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi tarafından “Anadolu Kültüründe Gelenekten Geleceğe Kadın Eli” isimli resim sergisi açıldı. Sergide kadınlar tarafından gün yüzüne çıkartılan birçok el emeği ürün beğeniye sunuldu. Saray Hamamı Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen serginin açılışını Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün yaptı. Ardından Ergün, beraberindeki Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç ve diğer kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile sergiyi gezdi. Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut, katılımcılara sergi hakkında bilgiler verdi.

Sergi ile ilgili bilgi veren Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut, “Kastamonu Sanat Kadın Kooperatifi olarak 6 yıla yakın bulunduğumuz Atabey Konağı’nda gelenekselimizi yaşatmaya, yeni inovasyonlar katarak günümüze aktarmaya çalışıyoruz. Turizm Haftası’nda hanımlarla birlikte düşündük, 200 yıl önce kadınlarımızın el emeği göz nuru döktüğü ürünlerle bunlara yenilikler ekleyerek günümüze taşıyıp bir sergi yapalım diye düşündük. Sergimize Valiliğimiz başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile kadınlarımızın ilgisi yoğun oldu. Bu da bizleri çok mutlu etti. Bu sergi, Kültür Müdürlüğümüz ile paydaş olarak yaptığımız bir sergi. Amacımız gelenekseli yeni nesile farklı bir şekilde tanıtarak öldürmemek ve geçmiş dönemlerde kadınlarımızın hissiyatları ile el emekleri ile döktüğü bütün motifleri günümüze aktararak uzun yıllar yaşatabilmeyi amaçlıyoruz. Sergimizde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımız yoğunlukta bulunuyor. Bunun dışında coğrafi işareti alınan taş baskı, tırnak bağı, iğne oyası, sepetçilik, tezgah dokuması gibi ürünleri yeni inovasyonlar katıp geçmişle geleceği birleştirerek sergimizde yeni motiflerimizi tanıtıyoruz. Sergimiz üç gün sürecek ve cuma gününe kadar açık kalacak” dedi.

Sergiye katılan Ergül Küçüksipahioğlu ise, “Devrekani’de 2019 yılında Halk Eğitim Merkezi’nin düzenlediği dokuma kursuna katılarak kendimi geliştirdim ve tezgah almaya karar verdim. Şu anda tasarımlarımı kendi atölyemde yapmaktayım. Çantalarımızın dokumasını ve diğer çeşitli ürünlerin dokumasını kendim yapıyorum. Başardığım için çok mutluyum. Unutulmaya yüz tutmuş dokumalarımızı bugünlere kadar getirebildiğim için çok mutluyum” diye konuştu.

Sergiye katılan Şengül Elbasdı Güder de, “Kastamonu’da unutulmaya yüz tutmuş sepetçilik mesleğini icra ediyorum. 2016 yılında girdim, KOSGEB destekli olarak yola çıktım. Yanımda çalışanlarım var şu anda, onlarla birlikte sepetçilik imalatı yapıyorum. Ağacını da kendimiz yetiştiriyoruz. Her şeyi tamamıyla bizlere ait” şeklinde konuştu.