Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Sağlık Bilimlerde Devir Teslim Törenleri Yapıldı

Gündem Yayın: 13.07.2017 14:39
Yazar:
Sağlık Bilimlerde Devir Teslim Törenleri Yapıldı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri’nde devir teslim törenleri yapıldı.

Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevini Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde düzenlenen tören ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kubilay Tekin’e devretti.

Doç. Dr. İlyas Söğütlü ise, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevini Sosyal Bilimler Enstitüsünde düzenlenen tören ile Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Yılmaz’a devretti.

Törenlere, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş, Prof. Dr. İbrahim Kürtül ve enstitü görevlileri katıldı.

Törenlerde konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kürtül; “Devlet kurumlarında makamlar gelip geçicidir. İdari görevler verilir, belli bir süre sonra bir başka kişiye bu işler devredilir. Bu bir bayrak yarışıdır. Kurumsallık adına bu devir teslim törenlerinin yapılması güzel bir olay. Üniversitemizdeki bu değişimi bir teşekkür muhabbetiyle taçlandıralım istedik. Ayrıca haftaya da Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü devir teslim törenini gerçekleştireceğiz “diye konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. İbrahim Kürtül, enstitülere verdikleri katkılardan dolayı, Doç. Dr. İlyas Söğütlü ve Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan’a teşekkür ederek, Doç. Dr. Sinan Yılmaz ve Doç. Dr. Kubilay Tekin’e yeni görevlerinde başarılar diledi.

Tören, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. İbrahim Kürtül’ün çiçek takdimi ile sona erdi.

Doç. Dr. Sinan Yılmaz Kimdir?

Karbük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Sinan Yılmaz, 1973 yılında İstanbul’da doğdu. 1996 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2002 yılında “İslam Hukuku’nda Müteselsil Borçluluk” adlı tezi ile yüksek lisansını, 2008 yılında “Türk Ailesinin Dönüşümü ve Din” başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. 2011 yılında Yrd. Doç. olarak Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde çalışmaya başladı. 2011-2014 yılları arasında Sosyoloji Bölüm Başkan Yardımcılığı görevini yapmış, 2014 yılından itibaren Sosyoloji Bölüm Başkanı olarak görevini yürütmektedir. 2014 yılında aynı zamanda Tarih, Kültür ve Sanat Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne atandı. 2016 yılında Thomson Reuters Web of Science’da taranmaya başlayan dergide yayımlanan ve yaklaşık yarısını yabancı makalelerin oluşturduğu 600’den fazla bilimsel makalenin editörlüğünü yapmıştır. Kitap çalışmaları dışında çok sayıda bilimsel makale tercümesi, özgün makale, kitap bölümü, sempozyum ve konferans bildirisi, editörlük vb. çalışmaları bulunmaktadır. İyi derecede İngilizce ve Arapça bilmektedir.

Doç. Dr. Kubilay Tekin Kimdir?

Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Kubilay Tekin, 1982 yılında Ankara’da doğdu. Doktora eğitimini Hacettepe Üniversitesi Kimya bölümünde tamamladı. Tübitak bursu ile Post-doc çalışmalarını, İngiltere’de Queen Mary University of London’da yaptı. Dr. Tekin Yenilenebilir kaynaklardan değerli kimyasalların üretimi, çevre ve enerji konularında önemli çalışmalar yapmıştır. Uluslararası prestijli dergilerde 2017 yılı itibari ile yayınlanmış 21 adet (SCI ve SCI-expanded) makalesi, 1 adet kitap bölümü, 10 adet bildirisi ve 1 patenti bulunmaktadır. 2017 yılı itibari atıf sayısı 414 olup h-indexi 10’dur.

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tarım ilaçsız çekirdeksiz üzümler geliyor

Ekonomi Yayın: 20.04.2024 12:24
İhlas Haber Ajansı
Tarım ilaçsız çekirdeksiz üzümler geliyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse tarafından yürütülen proje ile hastalıklara dayanıklı, üzerinde tarım ilacı kalıntısı olmayan, çekirdeksiz üzümler geliştirilecek. Karadeniz’e özgü ‘kokulu üzüm’ de çekirdeksiz üzüm haline getirilerek ticarileştirilecek.

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştiriciliği ve Islahı Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse’den alınan bilgilere göre; ’mildiyö’ ve ’külleme’ bağcılıkta ekonomik kayıplara yol açan en önemli iki hastalık olarak ön plana çıkıyor. Bu hastalıklar Türkiye’nin hemen her bağ bölgesinde sıklıkla görülüyor. Bu hastalıklarla mücadelede en yaygın yöntem ilaçlama olarak gösteriliyor. İlaçlama sıklığının artması beraberinde kalıntı problemlerini ve ilerleyen dönemlerde kanser vakalarında artışı getiriyor. Tarım ilaçlarının kullanımı insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor. İlaç masraflarının yüksek olması, üreticinin maliyet yükünü artıyor. Zaman zaman yurtdışına ihraç edilen tarım ürünlerinde kabul edilebilir seviyenin üzerinde tarımsal ilaç kalıntısı çıkması durumunda Türkiye’nin imajı kötü etkilendiği gibi, o ülke pazarına uzun süre ürün gönderilememe tehlikesi yaşanıyor. Bu tip sorunların yaşanmaması için proje yürüten Doç. Dr. Bülent Köse, TÜBİTAK destekli projesinde hem ilaç kalıntıları olmayan hem de hastalığa dayanıklı çekirdeksiz üzümler geliştirecek.

“Çocuklarımızın severek tükettiği bu ürünlerde zirai ilaç kalıntısı olmasını istemiyoruz”

“Külleme ve Mildiyö Hastalıklarına Dayanıklı, Çekirdeksiz Üzüm Geliştirme Projesi” hakkında bilgi veren Doç. Dr. Bülent Köse, “Projemizin asıl amacı özellikle külleme, mildiyö hastalıklarına dayanıklı ve çekirdeksiz özellikli üzüm çeşitlerinin geliştirme projesidir. Bu bağlamda biz Karadeniz Bölgesinde yetişen ve yöre halkınca sevilen, kokulu üzümlerden daha önceden tescil ettirdiğimiz 2 çeşidi ana ebeveyn olarak kullanıyoruz. Kokulu üzümler yapısı gereği mantari hastalıklara son derece dayanıklı. Bu yüzden Karadeniz Bölgesi sahil kuşağında ilaçlamaya gerek kalmadan rahatça yetişiyor. Ancak sofralık üzümlere göre yeme kalitesi oldukça düşük. Biz bu kokulu üzümleri ülkemizin milli çekirdeksiz çeşidi olan ‘sultani çekirdeksiz’, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan ‘Tekirdağ çekirdeksizi’ ve uluslararası kaliteli bir çeşit olan ‘crimson seedless’ çeşitleri ile melezliyoruz. Melezleme ile elde edilen üzüm çekirdekleri çimlendiriliyor. Elde edilen melez bitkilerde daha sonra mantari hastalık gelişimini kontrol ediyoruz. Bitkilere külleme ve mildiyö etmenlerini bulaştırıyoruz. Hastalık gelişmeyen ya da zayıf gelişenleri biz dayanıklı ya da tolerant olarak kabul ediyoruz. Hassas olanları elemine ediyoruz. Hastalıklara dayanıklı olarak tespit edilen genotiplerde DNA izolasyonu yapılarak, biyoteknolojik yöntemlerle markörle tarayarak henüz daha meyvelerini görmeden yaprağından bunların çekirdekli ya da çekirdeksiz olma durumuna belirleyebiliyoruz. Sonraki aşamada da bunların meyve özellikleri incelenecek ve ticari değer taşıyan adaylarda tescil çalışması başlatılacak. Hepimiz malumu üzerine tarım sektöründe tarım ilacı kullanımı çok yaygındır. Kullanmadığımız takdirde ürün alma şansı oldukça zordur. Külleme ve mildiyö hastalığı, bağcılıkta 2 önemli hastalık söz konusudur. Bu hastalıklara karşı biz ilaçlama yapmadığımız takdirde ürün almamız çok zordur. Özellikle gelişim yaşındaki çocuklar ve insan sağlığı yönünden daha az riskli olan ve sağlıklı üzümler elde edebilmek için bu projeyi önerdik” dedi.

‘Kokulu üzüm’ çekirdeksiz olacak

Proje kapsamında kokulu üzümleri çekirdeksiz üzüm haline getireceklerini belirten Doç. Dr. Bülent Köse, “Projenin ana ürünü olan ‘kokulu üzüm’ Karadeniz Bölgesi sahil kesiminde yaygın olarak yetişmektedir. Nemli ve yüksek iklim şartlarına bağlı olmasına rağmen bu bölge mantar hastalıklarına karşı oldukça dayanıklıdır. Bu sebeple biz kokulu üzümleri çekirdeksiz üzüm çeşitleriyle melezleyerek daha iyi tüketilebilir, ticari değeri yüksek çeşit elde etmek istiyoruz. Çocuklar çekirdeksiz çeşitleri çok seviyor. Onların severek tükettiği bu ürünlerde biz zirai ilaç kalıntısı olmasını istemiyoruz” diye konuştu.