Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranbolu “Çavuş Üzümü” hasadı başladı

Gündem Yayın: 08.09.2022 11:35
Yazar:
Safranbolu “Çavuş Üzümü” hasadı başladı

Safranbolu ilçesinin yerel ürünlerinden olan ve coğrafi işaret için başvuru yapıldıktan sonra tescillenmesi beklenen Çavuş Üzümünün hasadı başladı.
“Çoban çavuşu”, “pembe çavuş” ve “misket çavuşu” gibi çeşitleri de bulunan Çavuş Üzümü, ince kabuğu, az çekirdek sayısı, salkım şekli orta iri şekliyle dikkat çekiyor. Safranbolu ilçesinde uzun yıllardır yetiştirilen ince kabuklu olması, hoş kokusu ve kalitesiyle tercih edilen “Çavuş Üzümü” hasadı başladı.
Safranbolu Kaymakamlığı öncülüğünde İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü Teknik personellerinin çalışmalarıyla 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi ilçedeki önemli yerel ürünlerden olan Çavuş Üzümü için coğrafi işaret alınması için yapılan başvurunun sonucu bekleniyor.
İlçede 14 yıldır üzüm yetiştiriciliği yapan Emine Özkan, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Çavuş Üzümünün en çok tutulan türlerden biri olduğunu belirterek, “Öncelikle çavuş üzümü daha kaliteli, daha sulu, pekmez ve sirkede de kullanılabildiğinden daha verimli üzüm çeşididir. Onun dışında çeşitli üzümlerimiz var” dedi.
Özkan, üç dönümlük bahçede yapılan yetiştiricilikte ağırlıklı olarak Çavuş Üzümünün yer aldığını ifade ederek, “Burada pazarlarda satışımızı yapıyoruz. Bahçemize gelip alanlar da oluyor. Geçen seneden itibaren bazen vaktim olursa bahçenin dışında ana yol güzergahı olduğundan orada da domates olsun, üzüm olsun satış yapıyorum. Kilogramı ortalama olarak 20 TL. Diğer üzüm çeşitleri ise 15-17 TL aralığında değişiyor” diye konuştu.
Çavuş Üzümünün hasadının 7 Eylül’de başladığını kaydeden Özkan, “Olgunlaşma süresi daha önce olan üzüm çeşitlerimiz olsa da çavuş üzümü genel olarak Eylül’ün ilk haftasından sonra başlar” ifadelerini kullandı.
Bahçenin önceden meyve ağırlıklı olduğunu aktaran Özkan, çocukluğumdan beri bahçe işi ile uğraştığını ve su yetersizliğinden dolayı üzüm yetiştiriciliği yaptıklarını anlattı. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hamsi ihracatında sona doğru

Ekonomi Yayın: 28.03.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Hamsi ihracatında sona doğru

Türkiye genelinde bu yılın Ocak-Şubat döneminde 18 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 577 bin 463 kilogram karşılığı 2 milyon 119 bin 896 dolarlık döviz sağlandı.

En fazla hamsi ihracatı 524 bin 936 dolar ile Belçika’ya, 401 bin 109 dolar ile Amerika Birleşik Devletleri’ne 368 bin 287 dolar ile Fransa’ya yapılırken geçen yılın aynı döneminde ise 19 ülkeye 303 bin 752 dolar karşılığı 1 milyon 569 bin 373 dolarlık ihracat yapılmıştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsiyi ayıklanmışın yanı sıra artık konserve olarak da ihraç edilmeye başlandığını söyledi. Bu sezon hamsi ihracatının önceki sezona göre daha verimli geçtiğini belirten Gürdoğan, 15 Nisanda başlayacak olan av yasağı nedeniyle hamsi ihracatında bundan sonra herhangi bir hareketlilik beklemediklerini kaydetti.

Hamsi ihracatında miktar bazında yüzde 90 artış yaşadıklarını ifade eden Gürdoğan, “2024 yılı Ocak-Şubat döneminde hamsi ihracatından 2 milyon dolar civarında bir gelir söz konusu. Değer bazında yüzde 35, miktar bazına baktığımız zaman ise yüzde 90 arttı. 2023 yılında ise değer bazında 1 milyon 569 bin dolar iken aynı zamanda miktar bazında da 303 bin 752 kilogram olarak gerçekleşmişti. Hamsi ihracatı en fazla Amerika Birleşik Devletleri, AB Almanya, Belçika gibi ülkelere yapılırken verim açısından geçen seneye göre daha iyi. 15 Nisanda av yasağı başlayacak bunun için hamsi ihracatında herhangi bir hareketlilik beklemiyoruz” dedi.

“Balık av sezonu erken başlamasın”

Hamsi sezonunun boy konusu dikkate alınarak daha geç başlamasından yana olduklarını belirten Gürdoğan, “Hamsi avında boy konusu dikkate alınarak sezona erken değil daha geç başlatılmasının altını çizmek istiyoruz. Çünkü gelecek nesillere aktarmak adına var olan hamsi stoklarını korumak gerekirse avlanma tarihleriyle oynamamız gerektiğini belirtmek isterim. Özellikle balıkçılıkla geçinen sektör temsilcilerimiz yeterli balık bulamamalarından dolayı Afrika, Moritanya gibi ülkelere avlanmaya gittiklerini belirtmek isterim. Dolayısıyla elimizdeki stokları çok daha verimli kullanmak adına körfez balıkçılığı dediğimiz ufak balıkların büyütülme konusundaki çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Örneğin istavrit olmak üzere diğer balık çeşitlerini büyütmek için KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesinde uygulamalar neticesinde özellikle Japonya’daki yarım ada, deltalardaki sistemle büyütüp katma değerli ürünler elde etme çalışmalarını başlatmamız lazım. Bunun örneği Japonya, Norveç’te çok yaygın. Biz sadece denizdeki balıkları olduğu gibi avlıyoruz, onları büyütme konusunda çalışmaların başlamasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Hamsinin ayıklanmış olarak ihracının yanı sıra artık konserve olarakta göndermeye başladıklarını kaydeden Gürdoğan, “Hamsiyi ayıklanmış olarak da yolluyoruz. Artık konserve olarak da yollamaya başladık. Dolayısıyla katma değerli ürünler olarak yollandığı için rakamlarda da artış oluyor. Dünyadaki sistemlere entegre olduğumuz zaman uzun vadede yani dayanıklı tüketim malları haline getirilmesi gerekiyor konserve gibi dondurulmuş ürenler gibi. Dolayısıyla hamsiyi taze olarak uzak yerlere yollayamayacağımız yerlere soğuk zincirle göndermemiz çok daha rantabl olduğunu miktarda ve ihracatta artış olmasını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.