Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranbolu Belediyesi Asfalt Sezonuna Hızlı Girdi

Safranbolu Yayın: 13.05.2015 13:13
Yazar:
Safranbolu Belediyesi Asfalt Sezonuna Hızlı Girdi

Safranbolu Belediyesi Asfalt Şantiye Amirliği tarafından sürdürülen asfaltlama çalışmaları ara vermeden devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde asfalt çalışmaları kısa sürede tamamlanan Deretarla Mevkiinin ardından Emek Mahallesinde çeşitli bölgelerde çalışmalara başlayan Şantiye Amirliği ekipleri, bu bölgelerde de çalışmalarını hızla sürdürüyor.
Son olarak Barış Mahallesi Göztepe Caddesi’nde asfalt serme çalışmalarına başlayan ekipler, buradaki yolun da kısa sürede tamamlanıp ihtiyaç duyulan diğer bölgelere geçeceklerini söylediler.
Yolların asfaltlanması kadar, üretilen asfaltın kokusuz ve insan sağlığına zararsız olması vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanırken, “Safranbolu asfaltta kıskanılacak bir konumda. Başkanımız ve ekibi gece gündüz demeden çalışıyor. Çalışmalardan ve asfaltın kokusuz olması, zararsız olması da bizleri ayrıca memnun ediyor. Başkanımızdan Allah Razı Olsun” şeklinde görüşlerini bildirdiler.
Çalışmaları sık sık yerinde inceleyen Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, “Her zaman söylediğimiz gibi önceliğimiz vatandaşlarımızın memnuniyeti ve Safranbolu’nun daha yaşanılır bir kent olması. Safranbolu Belediyesi olarak her birimimizde alanında uzman kadrolar ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte Safranbolu’muzun asfalt ile ilgili hiçbir sorunu kalmayacak. Yani yakın gelecekte Safranbolulu hemşerilerim asfaltı gündemlerinden tamamen kaldıracak” dedi.
Aksoy, ekiplerin çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürdüğünü, Safranbolu’nun geleceğe ve gelecek nesillere daha güzel bir şekilde bırakılabilmesi için gece gündüz demeden çalışmalara devam edileceğini söyledi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Kültür Sanat Yayın: 19.04.2024 12:48
İhlas Haber Ajansı
Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Osmanlı’da ‘Köprülüler Devri’ olarak bir döneme adını veren Vezirköprülü sadrazamlar, Samsun Müzesi’nde yaşatılıyor.

Köprülü ailesinin kurucusu Köprülü Mehmed Paşa aslen Arnavutluk asıllı. Devşirme olarak Enderun’a yerleştirilen paşa, Samsun’un Köprü ilçesinden bir hanımla evlendi ve burayı ikinci memleketi olarak gördü. Sadrazamın Osmanlı’da daha önceden görülmemiş yetkileri elinde toplamasının ardından ilçenin Köprü olan adı, Vezirköprü olarak adlandırılmaya başlandı.

17’nci yüzyılda Osmanlı’da Kösem Sultan’ın etkin olduğu ve 4. Mehmet’in 6 yaşında tahta çıktığı dönemde devletin başına getirilen Köprülüler, Osmanlı’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan çıkartıp, tekrar şaşalı günlerine geri döndürmüştü. Osmanlı’da bir döneme adını verecek kadar hizmetlerde bulunan Vezirköprülü sadrazamlar Köprülü Mehmed Paşa, Oğlu Fazıl Ahmet Paşa ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın 27 yıl boyunca devlet yönetiminin elinde bulundurması Samsun Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor. Müzede, 3 sadrazamın balmumu heykellerinin yanı sıra bilgilendirme yazıları, Osmanlı dönemine ait savaş malzemeleri ve araç gereçleri de sergileniyor.

Samsun Müzesi’nde kendilerine ayrılan köşede Köprülü ailesi hakkında, “17. yüzyıl ortalarından itibaren saltanata önemli vezir ve sadrazamlar yetiştirmişti. Köprülü ailesinin kurucusu olan Köprülü Mehmed Paşa’nın 1656 tarihinden itibaren kesintisiz olarak oğlu Fazıl Ahmet Paşa, damadı Kara Mustafa Paşa ile birlikte 27 yıl boyunca devlet yönetimini elinde bulundurmuştu. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana yenilgisi adeta Köprülü ailesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Aile bu tarihten itibaren hiçbir zaman eski gücünü elde edememiş olsa da Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Köprülüzade Numan Paşa ve Abdullah Paşa da sadrazamlık makamına yükselen aile üyeleridir. Kars ve İstanbul milletvekillikleri, dışişleri, devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı da yapan edebiyatçı, edebiyat tarihçisi ve Türkolog olan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) de bu aileden gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzede ayrıca Köprülü ailesi ile ilgili olarak, “17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı’da değişim ve dönüşüm faaliyetleri kısa süreli çalkantılar yaşanmasına yol açmıştır. 17. yüzyıl ortalarından itibaren mutlak otoriteyi ele geçiren Köprülü Mehmed Paşa saray içerisindeki konumunu güçlendirirken Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’da büyük imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu şekilde hem kendinden sonraki aile fertlerine zengin vakıflar bırakmış, hem de halk nazarında devlet otoritesinin gücünü yansıtmayı amaçlamış olmalıdır. Köprülü Mehmed Paşa’nın ilk olarak imar faaliyetinde bulunduğu yer Vezirköprü’dür. Burada önce bir konak, han, arasta, namazgah ile Kedeğre/ Köpri kasabasının su yollarının tamiri, çeşmeler yaptırmıştı. Gümüşhacıköy, Turhal, Hekimhan, Safranbolu, Bilecik, Bozcaada, İstanbul ve Balkanlarda cami, mescit, namazgah, medrese, han, hamam, mektep, sebil ve çeşmeler yaptırdığı kitabe, vakfiye ve arşiv belgelerinden öğrenilmektedir” bilgileri yer alıyor.

Köprülüler Devri

Kaynaklar, ’Köprülüler Devri’ veya ’Köprülüler Dönemi’ni, Osmanlı’da 15 Eylül 1656 ile 15 Aralık 1683 tarihlerini kapsayan ve Köprülü ailesinden sadrazamların görev yaptığı ve imparatorluğun toparlanması ve istikrarı için bir fırsat yaşanan tarihi döneme verilen isim olarak nitelendiriyor.

Ayrıca, Samsun’un batısında bulunan ve hala Vezirköprü adını kullanan ilçede 90 bin 388 kişi yaşamını sürdürüyor. Köprülülerin kentte bıraktığı izler ve eserler de geçmişten bugüne köprü vazifesi görmeye devam ediyor.