Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Muhasebeciler Zam İstiyor!..

Gündem Yayın: 09.01.2023 15:26
Yazar:
Muhasebeciler Zam İstiyor!..

 

 

Karabük Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı (SMMMO) Atakan İrken,  Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinde yer alan ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalması, muhasebe bürolarının sürdürülebilirliğini ve hizmet sunmasını olanaksız boyuta getirdiğini söyledi.

Karabük Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı (SMMMO) Atakan İrken,  Muhasebe ve Müşavirlik ücretlerinin yüksek enflasyon karşısında eridiğini ve Mali Müşavirlerin zor durumda olduğunu ifade etti.

Başkan İrken yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

” Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinde yer alan ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalması, muhasebe bürolarının sürdürülebilirliğini ve hizmet sunmasını olanaksız boyuta getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan muhasebe ücretlerindeki yüzde 85 artış, kayıpları dahi telafi etmiyor. 2023 yılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinin 2022 yılı için yayınlanan asgari ücret tarifesindeki tutarların en az yeniden değerleme oranı olan yüzde 122 oranında artırılarak uygulanması gerekmektedir.

Ekonomimizde yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon Mali Müşavirleri zor durumda bıraktı. Fedakarca ve özveriyle görevlerini yapan Mali Müşavirler enflasyonun yaratmış olduğu tahribatın en ağır yükünü bu süreçte omuzlamak zorunda kaldı. Verdikleri hizmetlerle işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayan Mali Müşavirler aynı zamanda kamu finansmanının da en büyük güvencesi.

Mali Müşavirler, işletmelerin varlıklarını koruyabilmelerine, işlemlerini ve faaliyetlerini sağlıklı yürütebilmelerine katkı sunarak işletmeler için değer

yaratmaktadır. Kamu finansmanının temel dayanağı olan vergi gelirleri Mali Müşavirlerin vermiş olduğu hizmetler sonucu toplanmaktadır.

Mali Müşavirlerin ve Yeminli Mali Müşavirlerin bu ve bunun gibi verdikleri daha bir çok hizmetin karşılığı elde ettikleri ücretler, giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Hem işletmeler, hem kamu için hayati önemde görev üstlenen Mali Müşavirlerin hizmetlerinin aksaması tüm kesimler için telafisi güç sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Gelinen aşamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo vb. tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiştir.

Özellikle son yıllarda girdi maliyetlerinde yaşadığımız yüksek artışlara karşın ücret tarifelerimizde bu artışa paralel bir artış olmaması nedeniyle, yaşanan ekonomik kayıpların öncelikle telafi edilmesi gerekmektedir. Yürürlükteki, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi, maalesef günümüz koşullarında verilen hizmetin karşılığı olmaktan tamamen uzaklaşmış bulunmaktadır. Öte yandan, maliyetleri karşılamayan ücretler, hizmet kalitesini de ciddi şekilde tehdit eder seviyeye ulaşmıştır.

Meslek mensuplarının yıllar itibariyle vermekte oldukları hizmetler nedeniyle elde ettikleri ücretlerdeki değişim (artış oranı) ile bu hizmetlerin sunumu için katlanılan maliyetlerdeki değişimin (artış oranının) paralel bir şekilde olması beklenmektedir. Ancak 2017 yılı ile 2022 yılları arasında asgari ücret tarifemiz %95 artmıştır. Buna karşılık aynı yıllar dikkate alındığında;

Asgari ücretlerin işverene olan maliyetlerindeki değişimi yüzde 247, 2023 yılı artışı dahil edildiğinde yüzde 560,

Üretici fiyat endekslerindeki değişim yüzde 296, tüketici fiyat endekslerindeki değişim yüzde 155 ve bu iki endeksin ortalamasındaki değişimler yüzde 224,

Amerikan Doları kurundaki değişimler yüzde 393,

Enerji (elektrik, akaryakıt) fiyatlarındaki değişimler yüzde 745,

Kağıt fiyatlarındaki değişimler yüzde 300,

oranında artmıştır.

Mali Müşavirlik ücret tarifesindeki ücretler, maliyetlerdeki artışlar nedeniyle erimiştir. Yukarıdaki veriler açıkça göstermektedir ki, yıllar içerinde yaşanan kayıpları dahi karşılamaktan uzak olan yüzde 85’lik artış, bu erimeyi derinleştirmektedir.

Mali Müşavirlik ücretlerinde yıllar itibariyle meyadana gelen erime ve bu erimenin nasıl giderileceği tarifenin yayımından önceki 2 aylık süreçte ilgili bürokratlara, siyasilere ve Sayın Hazine ve Maliye Bakanına arz edilmiştir. Ancak, haklılığı istatistiki verilerle ortaya konulan bu talepler maalesef karşılanmamıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete’de açıklanan muhasebe ücretlerindeki yüzde 85’lik artış, bürolarımızın yaşadığı büyük sıkıntıyı telafi etmeyeceğinden, ücretlerin en az yeniden değerleme oranı olan yüzde 122 oranında artırılarak uygulanması gerekmektedir.” (Nurettin Acar)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Osmanlı kenti Safranbolu’yu 9 günde 500 bin kişi ziyaret etti

Kültür Sanat Yayın: 17.04.2024 00:24
İhlas Haber Ajansı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve Cittaslow ağına dahil olan Karabük’ün Safranbolu ilçesi 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 500 bin kişiyi ağırladı.

Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, konak ve köprüleriyle açık hava müzesini andıran tarihi ilçe 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin dolu dolu geçirdi.

“Kendini koruyan kent”, “Osmanlı’nın parmak izi”, “Korumanın başkenti” gibi unvanlarla anılan Safranbolu, Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkardı.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin çalışmalarıyla bu yıl Cittaslow (sakin şehir) ağına dahil olan Safranbolu bu bayramda nüfusunun 10 katı ziyaretçiyi ağırlamayı başardı.

Otellerin yüzde 100 dolduğu ilçede yerli ve yabancı ziyaretçiler Tarihi Çarşı’daki esnafların da yüzünü güldürdü.

İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu, “Biz zaten bayram öncesinde de bir rekor beklediğimizi ifade etmiştik. Kaymakamımızdan da aldığımız rakamlara bakarak işte yaklaşık 120 bin araç girişi konuktan bahsedebiliriz. 110 tur otobüsü. Yine esnaflarımızdan aldığımız bilgiye dayanarak turdan ziyade münferit konuğun yoğun olduğu bir bayram. Dolayısıyla satışların da bu anlamda çok yoğun olduğu bir bayram geçirdik. Tabii ki bunun deniz sezonuna denk gelmemesi biliyorsunuz Nisan ayı yüksek sezon Safranbolu’nun. Ara tatil ve bayram periyodunun dokuz gün birleşmiş olması bu bayramda gerçekten rekor kıran bir Safranbolu yaşamamıza vesile oldu” dedi.

Urgancıoğlu, 9 günlük tatilde yaklaşık 500 bin kişiyi ağırladıklarını belirtti.

Belediye, kaymakamlık ve kuruluşların koordinasyonu ve katkısıyla sorunsuz, keyifli bir dönem geçirdiklerini ifade eden Urgancıoğlu, “Aslında genel olarak ülke çapında beklentilerin, turizm anlamında yüksek olduğu bir sene. Biz de Safranbolu’da bunu paralel olarak yaşayacağımızı öngörüyoruz. Yaz sezonunda oldukça hareketli olacağını düşünüyoruz. Zaten biliyorsunuz civarda Zonguldak’a gelen gurbetçi vatandaşlar geçen yaz da burada önemli bir hareket oluşturmuşlardı” diye konuştu.

“Hedefimiz burada satın alma gücü yüksek konukları ağırlayabilmek” diyen Urgancıoğlu şunları söyledi: “Bu anlamda da kitlenin yavaş yavaş değiştiğini ve çalışmalarımızın meyvelerini topladığımızı görüyoruz. Bayram döneminde esnaflarımızdan öğrendiğimiz ‘Akşam 18.00’de lokantayı kapattım, satacak yemeğim kalmadı. Lokumcular keza öyle, ürün yetiştiremedik’ diyorlar. Yani şuanda çarşıya gitseniz bütün personel ve işletmeler çok yorgun. Çünkü çok güzel, dolu dolu yoğundu. Biz sezondan da iyi beklentiler içindeyiz. Dolayısıyla bundan sonraki periyodun iyi geçeceğine inanıyorum. Yani Aralık ayına kadar yüksek gideceğini artık kışın hareketlendirmeye çalıştığımız için kışın da eski kışlar kadar tenha olmayacağını düşünüyorum.”