Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Mobil Koyun Banyoluğunda koyunlar ilaçlı su ile yıkanıyor

Gündem Yayın: 03.07.2021 11:47
Yazar:
Mobil Koyun Banyoluğunda koyunlar ilaçlı su ile yıkanıyor

Karabük’te “Mobil Koyun Banyoculuğu ile Dış Parazitlerle Mücadele” proje kapsamında özel hazırlanan ‘Mobil Koyun Banyoculuğu Makinesi’ düzenlenen törenle vatandaşların kullanımına sunuldu.
Finansmanı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Mobil Koyun Banyoluğu ile Dış Parazitlerle Mücadele” proje kapsamında hazırlanan ‘Mobil Koyun Banyoculuğu Makinesi’ törenle vatandaşların hizmetine sunuldu. Eskipazar Arslanlar Köyünde düzenlenen törene Vali Fuat Gürel, Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş, Eskipazar Kaymakamı Emrah Bütün, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, il Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Eskipazar Belediye Başkanı Hüseyin Dönmez, İl Genel Meclis üyeleri, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
AK Parti Karabük milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş törende yaptıkları konuşmalarında mobil makinesinin hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara hayırlı olması dileklerinde bulundular.
Koyunlarını yılda 2 kez ilaçlı suyla yıkayarak hastalıklardan korunmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje ile alımı yapılan makinenin hayırlı olmasını dileyen Vali Fuat Gürel ise “Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin kullanacağı bir makineyi bugün teslim edeceğiz. Son yıllarda ve özellikle pandemi sürecinde şunu gördük ki geçmiş yıllarda tarımdan ve hayvancılıktan biraz uzaklaşmışız, üretimden uzaklaşmışız, bir buçuk senelik pandemi döneminde köylerimize çok yoğun bir geri dönüş olduğunu gördük. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan insanlarımız geri dönerek hem tarımla hem de hayvancılıkla yavaş yavaş uğraşmaya başladılar. Fide dikiminde yaklaşık yüzde 30 artış kaydettik, köylerin içme suyu ihtiyacının artarak devam ettiğini, mevcut içme suyu şebekelerimizin yetmez olduğunu anladık. Nereye giderseniz gidin aslında en önemli şey üretimdir, eğer büyükşehirde yaşıyorsanız, bir köyünüz varsa geri dönüp kendi memleketinizde tarımla uğraşabilirsiniz. Aslına bakılırsa artık büyükşehir hayallerinin kurulmasının bir anlamı kalmadı. Hayvancılıkla, tarımla uğraşmak gelişen çağla birlikte teknikleri ile uğraşmak aslında büyükşehirlerde asgari ücretle çalışmaktan çok daha iyi, devletimiz çok fazla tevşik vermekte, bunların bir kısmı hibe bir kısmı destekleme mahiyetinde. Geçen sene damızlık koç teslimi yaptık bunun dışında fidan, tohum dağıtımları gerçekleştirdik bu ve bunun gibi bir çok destek hem il özel idaremizin hem de tarım bakanlığımızın çok büyük destekleri var. Tarım Müdürlüğümüz bu anlamda oldukça hızlı reaksiyon göstererek hem Tarım Bakanlığından kaynakları projelendirerek ilimize alınması hususunda büyük özveri göstererek çok büyük kaynakların ilimize gelmesinde rol oynadı, hem de il özel idaresi kendi imkanları çerçevesince çiftçilerimize destekler verdi. Tabi burada milletvekillerimizin çok büyük destekleri var, sağ olsunlar hemen hemen her gün bakanlarımızı ziyaret ederek takibi gerektiren konularda gerçekten oldukça önemli çalışmalar gerçekleştiriyorlar” diye konuştu.
Gürel, Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin bu yılsonu itibariyle büyük bir çoğunluğunu kamulaştırılacağını aktararak, “Her şey yolunda giderse 2022 yılının içerisinde alt yapı ihalesini yapıp ilimize ikinci bir organize sanayi bölgesini kazandırmış olacağız. Diğer taraftan Hadrianoupolis Antik Kenti bölgemizin turizm destinasyonlarından biri, yani Safranbolu turizmini düşünürken diğer taraftan bu antik kentimizi bir ören yeri haline getirip ilgili yatırımları hızlı bir şekilde yapıp bölge turizminin önemli bir parçası haline getirmek istiyoruz, bunun için de girişimlerimiz yoğun bir şekilde devam etmekte” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Mobil Koyun Banyoculuğu Makinesi ile koyunlar dezenfekte edildi. (Haber Merkezi)

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hamsi ihracatında sona doğru

Ekonomi Yayın: 28.03.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Hamsi ihracatında sona doğru

Türkiye genelinde bu yılın Ocak-Şubat döneminde 18 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 577 bin 463 kilogram karşılığı 2 milyon 119 bin 896 dolarlık döviz sağlandı.

En fazla hamsi ihracatı 524 bin 936 dolar ile Belçika’ya, 401 bin 109 dolar ile Amerika Birleşik Devletleri’ne 368 bin 287 dolar ile Fransa’ya yapılırken geçen yılın aynı döneminde ise 19 ülkeye 303 bin 752 dolar karşılığı 1 milyon 569 bin 373 dolarlık ihracat yapılmıştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsiyi ayıklanmışın yanı sıra artık konserve olarak da ihraç edilmeye başlandığını söyledi. Bu sezon hamsi ihracatının önceki sezona göre daha verimli geçtiğini belirten Gürdoğan, 15 Nisanda başlayacak olan av yasağı nedeniyle hamsi ihracatında bundan sonra herhangi bir hareketlilik beklemediklerini kaydetti.

Hamsi ihracatında miktar bazında yüzde 90 artış yaşadıklarını ifade eden Gürdoğan, “2024 yılı Ocak-Şubat döneminde hamsi ihracatından 2 milyon dolar civarında bir gelir söz konusu. Değer bazında yüzde 35, miktar bazına baktığımız zaman ise yüzde 90 arttı. 2023 yılında ise değer bazında 1 milyon 569 bin dolar iken aynı zamanda miktar bazında da 303 bin 752 kilogram olarak gerçekleşmişti. Hamsi ihracatı en fazla Amerika Birleşik Devletleri, AB Almanya, Belçika gibi ülkelere yapılırken verim açısından geçen seneye göre daha iyi. 15 Nisanda av yasağı başlayacak bunun için hamsi ihracatında herhangi bir hareketlilik beklemiyoruz” dedi.

“Balık av sezonu erken başlamasın”

Hamsi sezonunun boy konusu dikkate alınarak daha geç başlamasından yana olduklarını belirten Gürdoğan, “Hamsi avında boy konusu dikkate alınarak sezona erken değil daha geç başlatılmasının altını çizmek istiyoruz. Çünkü gelecek nesillere aktarmak adına var olan hamsi stoklarını korumak gerekirse avlanma tarihleriyle oynamamız gerektiğini belirtmek isterim. Özellikle balıkçılıkla geçinen sektör temsilcilerimiz yeterli balık bulamamalarından dolayı Afrika, Moritanya gibi ülkelere avlanmaya gittiklerini belirtmek isterim. Dolayısıyla elimizdeki stokları çok daha verimli kullanmak adına körfez balıkçılığı dediğimiz ufak balıkların büyütülme konusundaki çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Örneğin istavrit olmak üzere diğer balık çeşitlerini büyütmek için KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesinde uygulamalar neticesinde özellikle Japonya’daki yarım ada, deltalardaki sistemle büyütüp katma değerli ürünler elde etme çalışmalarını başlatmamız lazım. Bunun örneği Japonya, Norveç’te çok yaygın. Biz sadece denizdeki balıkları olduğu gibi avlıyoruz, onları büyütme konusunda çalışmaların başlamasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Hamsinin ayıklanmış olarak ihracının yanı sıra artık konserve olarakta göndermeye başladıklarını kaydeden Gürdoğan, “Hamsiyi ayıklanmış olarak da yolluyoruz. Artık konserve olarak da yollamaya başladık. Dolayısıyla katma değerli ürünler olarak yollandığı için rakamlarda da artış oluyor. Dünyadaki sistemlere entegre olduğumuz zaman uzun vadede yani dayanıklı tüketim malları haline getirilmesi gerekiyor konserve gibi dondurulmuş ürenler gibi. Dolayısıyla hamsiyi taze olarak uzak yerlere yollayamayacağımız yerlere soğuk zincirle göndermemiz çok daha rantabl olduğunu miktarda ve ihracatta artış olmasını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.