Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

MHP’de Yüzler Gülüyor

Gündem Yayın: 18.05.2015 07:36
Yazar:
MHP’de Yüzler Gülüyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçtiğimiz hafta düzenlenen mitingine yaklaşık 20 bin kişinin katılması partililerin yüzünü güldürürken, Miting sonrası düzenlenen Halk Konserini ise 35 bin kişinin izlediği bildirildi
Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin en büyük yayalaştırılmış Kent Meydanının açılışını yapmak üzere Karabük’e gelen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin mitingine yoğun ilgi gösterilmesi partililerin ve Milletvekili adaylarının yüzünü güldürürken, Mitingin ardından düzenlenen Halk Konseri de Karabüklülerin yüzünü güldürdü.
Edinilen bilgilere MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin Mitingine yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı ifade edilirken, Miting sonrası ise Ünlü Sanatçılar ZARA ve Ferman Toprak’ın sahne aldığı Halk konserini ise yaklaşık 35 bin kişinin izlediği öğrenildi.
Karabük’ün kent meydanının açılışında tarihi bir gün yaşadığını ifade eden vatandaşlar; Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’ye böyle bir organizasyonu düzenlediği için ederken, halka yönelik olarak düzenlenen bu tip organizasyonların 7 Haziran tarihinde yapılacak olan Milletvekilliği seçimlerine mutla etki edeceğinin altı çizildi.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin mitingini de değerlendiren vatandaşlar, Mitingin adeta bir gövde gösterisine dönüştüğünü belirtirlerken, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin yaptığı konuşmanın Türkiye’nin gerçeği olduğunu, seçim vaadlerinin de gerçekleştirilemeyecek bir vaad olmadığını söylediler.
Hem Mitingin hem de düzenlenen Halk Konserinin 7 Haziran tarihinde yapılacak olan Milletvekilliği seçimlerine mutlaka olumlu yansımalarının olacağına dikkat çeken bir çok kesim yapılan tüm bu işlerde Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ve Milletvekili Adayı Durmuş Yalçın’ın emeklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirttiler.
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili yaptığı kısa değerlendirmede; MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin mitingine ve ünlü sanatçıların katılımıyla düzenlenen halk konserine katılan tüm Karabük halkına teşekkür ederek, “Karabük olarak tarihi günlerimizden birini yaşadık. Sayın Genel Başkanımızın katılımlarıyla Türkiye’nin En Büyük Kent Meydanı’nın açılışını yaptık. Ovacık’tan Eskipazar’a,Eflani’den Yenice’ye,Safranbolu’dan Merkez’e tüm Karabük tek yumruk olduk.Cenab-ı Allah bu meydanda bu gün olduğu gibi hep güzel organizasyonlarda bizleri buluşmayı nasip etsin. Emeği geçen herkese, bizimle yürüyen tüm Karabük’e sonsuz şükranlarımı sunarım” dedi.
Kent Meydanını eleştirenlerin bu meydanda düzenlenen etkinlikleri görünce, böyle bir meydana ne kadar çok ihtiyaç olduğunu bir kez daha gördüğünü belirten Belediye Başkanı Rafet Vergili, Bu meydanın adeta Karabük’ün aynası olduğunu ifade etti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Kültür Sanat Yayın: 19.04.2024 12:48
İhlas Haber Ajansı
Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Osmanlı’da ‘Köprülüler Devri’ olarak bir döneme adını veren Vezirköprülü sadrazamlar, Samsun Müzesi’nde yaşatılıyor.

Köprülü ailesinin kurucusu Köprülü Mehmed Paşa aslen Arnavutluk asıllı. Devşirme olarak Enderun’a yerleştirilen paşa, Samsun’un Köprü ilçesinden bir hanımla evlendi ve burayı ikinci memleketi olarak gördü. Sadrazamın Osmanlı’da daha önceden görülmemiş yetkileri elinde toplamasının ardından ilçenin Köprü olan adı, Vezirköprü olarak adlandırılmaya başlandı.

17’nci yüzyılda Osmanlı’da Kösem Sultan’ın etkin olduğu ve 4. Mehmet’in 6 yaşında tahta çıktığı dönemde devletin başına getirilen Köprülüler, Osmanlı’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan çıkartıp, tekrar şaşalı günlerine geri döndürmüştü. Osmanlı’da bir döneme adını verecek kadar hizmetlerde bulunan Vezirköprülü sadrazamlar Köprülü Mehmed Paşa, Oğlu Fazıl Ahmet Paşa ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın 27 yıl boyunca devlet yönetiminin elinde bulundurması Samsun Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor. Müzede, 3 sadrazamın balmumu heykellerinin yanı sıra bilgilendirme yazıları, Osmanlı dönemine ait savaş malzemeleri ve araç gereçleri de sergileniyor.

Samsun Müzesi’nde kendilerine ayrılan köşede Köprülü ailesi hakkında, “17. yüzyıl ortalarından itibaren saltanata önemli vezir ve sadrazamlar yetiştirmişti. Köprülü ailesinin kurucusu olan Köprülü Mehmed Paşa’nın 1656 tarihinden itibaren kesintisiz olarak oğlu Fazıl Ahmet Paşa, damadı Kara Mustafa Paşa ile birlikte 27 yıl boyunca devlet yönetimini elinde bulundurmuştu. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana yenilgisi adeta Köprülü ailesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Aile bu tarihten itibaren hiçbir zaman eski gücünü elde edememiş olsa da Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Köprülüzade Numan Paşa ve Abdullah Paşa da sadrazamlık makamına yükselen aile üyeleridir. Kars ve İstanbul milletvekillikleri, dışişleri, devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı da yapan edebiyatçı, edebiyat tarihçisi ve Türkolog olan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) de bu aileden gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzede ayrıca Köprülü ailesi ile ilgili olarak, “17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı’da değişim ve dönüşüm faaliyetleri kısa süreli çalkantılar yaşanmasına yol açmıştır. 17. yüzyıl ortalarından itibaren mutlak otoriteyi ele geçiren Köprülü Mehmed Paşa saray içerisindeki konumunu güçlendirirken Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’da büyük imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu şekilde hem kendinden sonraki aile fertlerine zengin vakıflar bırakmış, hem de halk nazarında devlet otoritesinin gücünü yansıtmayı amaçlamış olmalıdır. Köprülü Mehmed Paşa’nın ilk olarak imar faaliyetinde bulunduğu yer Vezirköprü’dür. Burada önce bir konak, han, arasta, namazgah ile Kedeğre/ Köpri kasabasının su yollarının tamiri, çeşmeler yaptırmıştı. Gümüşhacıköy, Turhal, Hekimhan, Safranbolu, Bilecik, Bozcaada, İstanbul ve Balkanlarda cami, mescit, namazgah, medrese, han, hamam, mektep, sebil ve çeşmeler yaptırdığı kitabe, vakfiye ve arşiv belgelerinden öğrenilmektedir” bilgileri yer alıyor.

Köprülüler Devri

Kaynaklar, ’Köprülüler Devri’ veya ’Köprülüler Dönemi’ni, Osmanlı’da 15 Eylül 1656 ile 15 Aralık 1683 tarihlerini kapsayan ve Köprülü ailesinden sadrazamların görev yaptığı ve imparatorluğun toparlanması ve istikrarı için bir fırsat yaşanan tarihi döneme verilen isim olarak nitelendiriyor.

Ayrıca, Samsun’un batısında bulunan ve hala Vezirköprü adını kullanan ilçede 90 bin 388 kişi yaşamını sürdürüyor. Köprülülerin kentte bıraktığı izler ve eserler de geçmişten bugüne köprü vazifesi görmeye devam ediyor.