Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

MARZINC Kirletmeye Devam Ediyor

Gündem Yayın: 16.03.2019 14:07
Yazar:
MARZINC Kirletmeye Devam Ediyor

Karabük Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun, Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan MARZINC Geri Dönüşüm Tesisi ile ilgili yaptığı açıklamada, Tesisin suları ve çevreyi kirletmeye devam ettiğini belirterek, bunun çözümünün Organize Sanayiye Arıtma Tesisi yapılmasından geçtiğini söyledi. Coşkun ayrıca MARZINC’ın Arıtma Tesisi inşaatına yeni başladığını da hatırlatırken, Tesis ile ilgili açılan davada bilirkişi raporunun aleyhte olduğunu ifade etti

Karabük Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun, yarattığı çevre ve toprak kirliliği ile  vatandaşların tepkisini çeken ve bu nedenle de Karabük gündemini oldukça meşgul eden Organize Sanayi Bölgesinde kurulu MARZINC Geri Dönüşüm Tesisi ile ilgili yeni bir açıklama daha yaparak yaşanan tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi.

MARZINC’ın halen daha kirletmeye devam ettiğini öne süren Başkan Coşkun, Tesisin Arıtma Tesisi inşaatına da  yeni başladığını belirtirken, Firma ile ilgili açılan davada bilirkişi raporunda yaşanan kirliliğin açıkça belirtildiğini ifade etti.

Karabük Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun tarafından yapılan açıklama şöyle:

Başlıksız 4 kopya 14

“Atık Su Arıtma Tesisi olmayan Organize Sanayi Bölgesi olur mu? Karabük Sanayi bölgesinin atık su arıtma tesisi olmadığından MARZİNC ve buradaki sanayi tesislerinin atık suları, belediyenin Organize Sanayi Bölgesi kanalizasyon şebekesine boşaltılmaktadır.

MARZİNC günde 65 ton su kullanmaktadır. 3-4 defa devir daim edilen su belediye kanalizasyon şebekesine deşarj edilmektedir. Kanalizasyon şebekesindeki arızlardan ve bilhassa yağmurlu havalarda taşan atık sular çevreye ve insan sağlığına zarar vermektedir. 2015 yılında Kemal Oyman Sanayi sitesine Belediye kanalizasyonundan taşan atık sular için Çevre Müdürlüğü MARZİNC’e İdari para cezası uygulanmış, Kemal Oyman Antepoğlu Sanayi Sitesi esnafının şikayeti üzerine MARZİNC aleyhine dava açılmıştır.

Mahkemenin isteği üzerine bölgede inceleme yapan 5 kişilik bilirkişi heyeti (Prof. Dr. Şule Coşkun Cevher, ister Cengiz Çevre Mühendisleri Tugay Yalım, Rahime Polat, Lalehan Köşger) özetle aşağıdaki raporu vermiştir, “MARZİNC’ten deşarj edilen atık suyun OSB kanalizasyon hattına kaçak deşarj yapıldığı belirtilerek, işletmenin faaliyetleri neticesinde oluşan atık suyun özellikleri, kirlilik parametreleri göz önüne alındığında, bu atık suyun kaçak deşarjı nedeniyle çevre kirliliğine yol açmış olduğu.

Deşarj süresi dikkate alındığında sınır değerin üzerindeki miktarlarda kirlilik parametrelerinin özellikle kurşun, toprakta havada veya suda kalıcı etki bıraktığı, sınır değerleri üzerindeki miktarlarda kirlilik parametrelerinin insan ve hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvan ve bitkilerin doğal özelliklerinin değişmesine neden olabilecek niteliklere sahip olduğu,

MARZİNC geri dönüşümden kaynaklanan çevrenin kirletilmesi olayının kasten meydana gelmiş olduğu, atık suyun OSB kanalizasyonun hattına kaçak deşarj yapılmasından MARZİNC İşletme Müdürünün sorumlu olduğu, bilirkişi heyetince tespit edilerek imza altına alınmıştır, 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava devam etmektedir.

Önce belediyece MARZİNC’in Organize kanalizasyon şebekesine atık su atmasına mani olunmuş, sahada depo edilen binlerce ton atık malzemenin organizeden lisanslı atık depolarına taşınması sağlanmış, arıtma tesisi için organizeden yer tahsisi yapılmış, iyileştirme ve taahhütler alınmasından sonra MARZİNC çökertme tesisinden çıkan atık sular yine belediye organize kanalizasyon şebekesine deşarj edilmektedir. Belediyenin organize kanalizasyon şebekesine karışan atık sular belediyenin Melise Köyü’ndeki arıtma tesisine kadar gitmekte, buradan Filyos Nehri ile Karadeniz’e kadar ulaşmaktadır. Belediyenin arıtması organik arıtmadır. Kimyasal arıtma değildir. Dolayısıyla sular ve çevre kirletilmeye devam etmektedir (5 yıldır arıtma tesisi olmadan çalışan MARZİNC, arıtma tesisi inşaatına yeni başlamıştır. Çevre bakanlığınca bu duruma göz yumulmuştur) Çözüm organize sanayiye arıtma tesisi yapılmasıdır. Tüm organize sanayi bölgelerinde arıtma tesisi olmasına rağmen, Karabük organize sanayisinde arıtma tesisi yoktur. Her şeyden önce MARZİNC çevreyi ve suları kirletmek istemiyorsa kendi kimyasal arıtma tesisini kurmalıdır.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kazada yaralanan yayaya ilk müdahaleyi itfaiyeciler yaptı

Gündem Yayın: 20.04.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı

Düzce’de itfaiye binası önünden yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarptığı şahsa ilk müdahaleyi itfaiye erleri yaptı.

Kaza, Atatürk Bulvarı üzerinde meydana geldi. Alınan bilgilere göre, Düzce İtfaiyesi önünden karşıya geçmeye çalışan Batuhan E.’ye Çoban Kavşağı’ndan Cedidiye istikametine seyir halinde olan Oğuzhan E. idaresindeki 34 ZU 4508 plakalı Volkswagen marka otomobil çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan Batuhan E. yaralanırken, ilk müdahaleyi bölgede bulunan itfaiye erleri yaptı. İhbar üzerine bölgeye çağırılan ambulansla yaralı hastaneye kaldırıldı. Kaza sebebiyle tek şeritten verilen trafik, aracın kaldırılmasının ardından normal seyrine döndü.

Kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

Paylaş: