Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Madencinin Emeklilik Yaşı 43’e Kadar Düşecek

Zonguldak Yayın: 17.09.2014 07:38
Yazar:
Madencinin Emeklilik Yaşı 43’e Kadar Düşecek

ZONGULDAK Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde çalışan arkadaşlarımızı ziyaret ederek torba kanun olarak bilinen 6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un madencilikle ilgili maddeleri hakkında bilgi verdi. Sabah vardiyası değişiminde işten çıkan ve işe girecek olan işçilerin bilgilendirildiği ziyarete Alabaş’ın yanı sıra GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS Kozlu Şube Başkanı Şaban Kaptan ve şube yöneticileri, Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci ve Şube Yönetimi katıldı. 6552 Sayılı Kanunun taşkömürü ve linyit yeraltı maden işletmelerinde çalışan işçilerin ücretlerinin iki asgari ücretten az olamayacağını düzenlediğini belirten Alabaş, emeklilik yaşının ise 55’ten 50’ye düşürüldüğünü, fiili hizmet süreleriyle birlikte madencilerin emeklilik yaşının 43’e kadar düşeceğini söyledi. Yeraltı maden işletmelerinde İş Kanunu’nda bulunan haftalık 45 saatlik çalışma süresini değiştirmeden en fazla 36 saatlik, günlük 6 saatlik yeraltı çalışmasını düzenleyen maddesinin girişimleri sonucu 1 Ocak 2015 tarihine ertelendiğini belirten Alabaş, “Düzenlemenin uygulanabilirliğinin olmadığını ifade ettik. Madencilikte yeraltı çalışma süresinin yanı sıra tüm çalışma sürelerinde günlük 7,5 saat, haftalık 37,5 saat, iki gün tatil düzenlemesinin doğru olacağını belirttik. Konuyu, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile görüştük. Sayın Bakan, yeni bir yasayla, çalışma süreleriyle ilgili düzenleme yürürlüğe girmeden, taleplerimiz doğrultusunda yeniden düzenleme yapacakları sözünü verdi” dedi. Soma kazasının ardından torba yasa ile şehit ailelerine, çocuklarının işe alınması gibi çeşitli haklar sağlandığını belirten Alabaş, “166 yıllık üretim kültürü ve 5 bin şehidi olan Zonguldak için bu maddenin uygulanmaması bölge insanı olarak bizleri derinden yaralamıştır. Zonguldak maden şehitleri yakınlarının da bundan yararlanması için mücadelemiz devam edecek. Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olan bu maddenin getirdiği hakların tüm maden şehitlerinin ailelerine de sağlanmasını istiyoruz” dedi. Alabaş, özetle Soma faciasının meydana geldiği andan itibaren iş güvenliği ile ilgili Sendikalarının görüşlerini kamuoyuyla paylaştıklarını, Torba Yasayla 2008’de madencinin elinden alınan hakların bir bölümünün geri kazanıldığını, TTK’da gruplu çalışan madencilerin daimiye geçirilmesi ve işçi açıklarının giderilmesi için görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Konuşmanın ardından maden işçilerinin sorularını yanıtlayan GMİS Heyeti, ardından ocak şeflerini ziyaret etti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bartın’daki feci yangının tanıkları yaşanan dehşeti anlattı

Gündem Yayın: 25.04.2024 16:36
İhlas Haber Ajansı
Bartın’daki feci yangının tanıkları yaşanan dehşeti anlattı

Bartın’da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı yangında şok detaylar ortaya çıkarken, olayın tanıkları ise yaşanan dehşeti anlattı.

Bartın’ın Kayadibikavlak Köyü Örencik Mahallesi’nde bulunan tek katlı bir evde saat 20.30 sıralarında kesin sebebi henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Bitişiğindeki eve de sıçrayan yangında Tevfik Çetinbağ hayatını kaybederken, eşi Seher Çetinbağ, ile kardeşi Selim Çetinbağ ağır şekilde yaralandı. Olay yerine itfaiye, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saat süren çalışmalarının ardından yangın söndürülürken, iki ev de kullanılamaz hale geldi. Yaralılar ambulansla hastaneye kaldırılırken, durumlarının ağır olduğu belirtildi.

Boş tüpü itfaiye evden uzaklaştırdı

Yangın esnasında Bartın Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, bölgede geniş güvenlik tedbirleri alındı. Yangının tamamen söndürülmesinin ardından nöbetçi savcı ve olay yeri inceleme ekipleri, evin içerisinde, çevresinde detaylı inceleme yaptı. Evin kapısının önündeki boş tüp ise, ekiplerin incelemesinin ardından bir itfaiye eri tarafından kapının önünden alınarak, yola çıkartıldı

Faciada şok detaylar

Facianın ardından olayla ilgili sır perdesi de aralanmaya başladı. Yanarak ölen Tevfik Çetinbağ’ın yatalak hasta olduğu ve yangından kaçamadığı öğrenildi. Patlama esnasında kocasıyla birlikte evde bulunan Seher Çetinbağ’ın patlamanın hemen ardından yardım istemek için dışarı çıktığı ve kocasının kardeşi olan Selim Çetinbağ ile birlikte yatalak eşini kurtarmak için alevlerin arasına girdiği belirtildi.

Alevlerin arasında kalan Seher Çetinbağ ve kaynı Selim Çetinbağ, Tevfik Çetinbağ’ı kurtarmayı başaramazken, kendileri de ağır bir şekilde yaralandı.

“Gaz sızıntısı” iddiası

Yapılan ilk incelemelerde, Seher Çetinbağ’ın olaydan birkaç saat önce tüp değişimi yaptığı belirlendi. Dolu tüpü kendisini ocağa monte ettiği ileri sürülen Seher Çetinbağ’ın, yemek yapmak için tüpü açtıktan bir süre sonra tüpten sızan gazın alev aldığı ve patlamanın meydana geldiği tahmin ediliyor. Yangının kesin sebebinin ise itfaiye ve olay yeri inceleme ekiplerinin hazırladığı raporların tamamlanmasının ardından ortaya çıkacağı kaydedildi.

Patlama sesine irkildiler

Alevlerin kül ettiği evlerin yaklaşık 5 metre uzağındaki evde oturan Belma Çetinbağ ve yengesi Fatma Çetinbağ, o anlarda yaşanan dehşeti anlattı. Yangında amcasını kaybeden ve babası yaralanan Belma Çetinbağ, yemek yerken patlama sesi ile irkildiklerini kaydetti. Patlama sesinin ardından dışarı çıktıklarında ise amcasının kaldığı evin alevlerin arasında kaldığını gördüğünü kaydeden Belma Çetinbağ, “Akşam yemeği yiyorduk. Ben yan evdeki üst kattaydım. Bir yerde bir patlama gibi bir ses oldu. Ben yengeme, soba gibi bir şey patladı dedim. Yengem dışarı çıktı. Ev yanıyor diye bağırmaya başladı. Dışarı çıktım ben de, baktım ahşap ev birden alev almış” dedi.

Kurtarmak isterken alevlerin arasında kaldılar

Babası ve yengesinin yatalak amcasını kurtarmak için alevlerin sardığı eve girince yaralandığını söyleyen Belma Çetinbağ, “Babamla yengem de, sakat amcamı kurtarmak için eve girmişler ama kurtaramamışlar. Zaten ev bir anda alev aldı. Evde 2 kişi vardı, amcamla yengem vardı. Tüp patlayınca yengem, dışarı çıkıp bizimkileri mi çağırdı, ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Babamla, yengem tekrar amcamı kurtarmak için girmişler içeri. Sonuç olarak ikisi de yandı. Onlar da şu an hastanede. Amcam tamamen yandı. Yengem de yanmış olarak içeriden çıktı. Ambulans hastaneye götürdü. Amcam sakattı, sol tarafı hiç tutmuyordu, yatalaktı, yatağa bağlıydı” diye konuştu.

“Yengem büyük ihtimal tüpü tam takamadı”

Patlamanın ve yangının tüp değişiminden sonra olduğunu kaydeden Belma Çetinbağ, “Yengemin bu akşam tüpü değiştirdiği söylenmişti. Büyük ihtimal tüpü tak takamadı, çakmağı çakınca öyle patlama oldu. Zaten yengem tüpü yeni değiştirmiş. Büyük ihtimal tüpten oldu. Tüpü tam takamadı herhalde” diye konuştu.

‘Emmi yanıyor’ diye bağırma sesi duydum”

Emmi yanıyor diye bağırma sesi üzerine alevlerin arasında kalan amcası Tevfik Çetinbağ’ı kurtarmaya çalıştığını anlatan Fatma Çetinbağ ise, “Akşam yemeğini yiyorduk, o anda aniden bir dinamit patlaması gibi bir patlama oldu. Ben merdivenden aşağıya inerken baktım emminin evi alev almış. ‘Emmi yanıyor’ diye bağırma duydum. Kurtarmaya çalıştım, camı falan açtım ama kurtaramadık. Bir şey yapamadık, çok üzgünüm. Yemek yaparken mi olmuş bilmiyoruz. Tüp mü patladı bilmiyoruz. Ama akşamüstü, boş tüpü kapının ağzına koydu. Galiba tüpten oldu” diye konuştu.

Olay yerinde yapılan incelemelerin tamamlanmasından sonra ise Tevfik Çetinbağ’ın yanan bedeni, ceset torbasına konularak, evden çıkartıldı. Çetinbağ’ın cesedi, evin önüne getirilen tabutun içerisine yerleştirildi. Tabuta konulan Tevfik Çetinbağ’ın cesedi jandarma, itfaiye ekipleri ve vatandaşlar tarafından cenaze aracına taşındı.