Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Koronavirüs Karabük’te can almaya devam ediyor

Gündem Yayın: 13.11.2020 11:54
Yazar:
Koronavirüs Karabük’te can almaya devam ediyor

Sayı 80’e yükseldi

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ölümlerin her geçen gün arttığı Koronavirüs (COVİD-19)  salgın hastalığı nedeniyle  Karabük’te ölenlerin sayısı 80’e çıktı.

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Koronavirüs testleri pozitif çıktıktan sonra tedavi altına alınan Hamide G. (72) ve Bedia Ö. (78) hayatını kaybetti.

Cenazeler Koronovirüs tedbirleri kapsamında toprağa verildi.  Bu ölümlerle birlikte Karabük’te  Koronavirüsten ölenlerin sayısı 80’e çıkarken, vaka sayısı Karabük’te 7800’leri buldu.

Öte yandan Yetkililer, her seferinde vatandaşları sosyal mesafe, maske takma ve hijyen kurallarına uymaları konusunda uyarıyor.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

MÖ 5900’lü yıllara ait volkanik cam kaya Samsun Müzesi’nde sergileniyor

Kültür Sanat Yayın: 24.04.2024 08:36
İhlas Haber Ajansı

Samsun merkezde yer alan Dündartepe’de 1940-1941 yıllarında yapılan kazılarda bulunan yaklaşık MÖ 5900-3200 yılları arasını kapsayan Kalkolitik Çağ’a ait obsidian (volkanik cam kaya) dilgi ve birçok araç gereç, Samsun Müzesi’nde sergileniyor.

Samsun’un İlkadım ilçe sınırları içinde yer alan Dündartepe, halk arasında ‘Öksürük Tepe’ ve ‘Söğütlübahçe’ isimleriyle biliniyor. Yerleşim, yaklaşık 200’e 220 metre ölçülerinde bir alanı kaplıyor. 1940-1941 yıllarında bölgede gerçekleştirilen yüzey araştırmalarıyla tespit edilen höyükte eş zamanlı kazı çalışmaları da gerçekleştirildi.

Araştırmalar ışığında aşağı ve yukarı şehir olarak tanımlanan 2 bölümlü yerleşimde 3 kültür katı tespit edildi. En eski yerleşim tabakaları (1. Kat) eneolitik olarak tanımlanırken kronojik dizinde Genç Kalkolitik Çağ’a tarihlendiriliyor. Alişar 2 ve Alacahöyük 4. tabakayla aynı zamanda yerleşim gören Dündartepe’nin 2. katı ise Erken Tunç Çağı’na tarihlendiriliyor. İlk araştırmalar ve sonuçlarının paylaşıldığı yayınlarda Hitit dönemine tarihlenen 3. katın tarihlendirilmesi güncel bulgularla tartışılıyor.

MÖ 5900-3200 yılları arasındaki Kalkolitik Çağ’a ait volkanik cam kaya dilgi de müzede yer alıyor

Minyatür çanak çömlekler, ağırşaklar, tezgah ağırlıkları ve meral objelerden oluşan Dündartepe buluntuları, bölgenin kültürünü yansıtıyor. Samsun Müzesi’nde özel alanda sergilenen Dündartepe buluntuları arasında ayrıca Kalkolitik Çağ’dan kalma taş, serpantin balta, çakmak taşından ok ucu, obsidian (volkanik cam kaya) dilgi, çakmak taşından dilgi, radyolarid dilgi ve kalsedon dilgiler de müze ziyaretçilerinin dikkatini çekiyor.

Paylaş: