Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

Bartın Yayın: 22.07.2015 08:56
Yazar:
Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

BARTIN ‘da 2015 Yılı 3’üncü İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Seyfettin Azizoğlu başkanlığında yapıldı.
Bartın’da 2015 Yılı 3. İl Koordinasyon kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu başkanlığında yapılan toplantıya Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, yatırımcı kuruluşların bölge müdürleri, Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Tekin Aktemur, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, ilçe ve belde belediye başkanları, İl Özel idaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir, iI Millî Eğitim Müdürü Yaşar Demir, İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, İl Halk Sağlı Müdürü Ahmet Demir, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihat Çakır, İŞ-KUR Müdürü Ramazan Erdim ve kurum temsilcileri katıldı.
SURUÇ’TAKİ SALDIRI KINANDI
Toplantı da konuşan Vali Azizoğlu, ilk olarak Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen terör saldırısını kınadı. Vali Azizoğlu: “Bu olaylar ülkemiz üzerinde oynanan oyunları açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor. Biz biliyoruz ki; bin yıldan beri Anadolu’yu vatan yapmak için bu millet oluk oluk kan döktü. Bu toprakları vatan yaptı. Biz Türk milleti olarak inanıyorum ki gerektiği anda da kanımızı seve seve dökmekten çekinmeyeceğiz. Anadolu’yu vatan yapmak için kanları seve seve döken atalarına bugünün insanları olarak da bizler hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Gerektiği an gereken herkese gösterecek güçte olduğumuza inanıyorum. Son günlerde yaşanan olaylarda şehit düşen Mehmetçiğe, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu oyunları oynayanların, bu katliamları yapanların da kendi açtıkları kanda boğulacaklarına inanıyorum. Milletimiz dimdik ayaktadır. Onlara da devletimiz gereken cevabı verecektir” dedi.
129 PROJE TAMAMLANDI
Daha sonra Bartın’da yapılan yatırımlarla ilgili bilgiler veren Vali Azizoğlu, “İlimizde 2015 yılı ilk 6 aylık dönemi içerisinde çalışmaları yapılan projelerinin sayısı 466’dır. Bu projelerin toplam bedeli 1 Milyar 997 milyon 408 bin TL’dir. Çalışmaların devam ettiği bu 466 proje için 2015 yılında ilimize tahsis edilen ödenek miktarı 219 milyon 549 bin TL olup, Haziran sonu itibariyle bu miktardan 76 milyon 494 bin TL harcama yapılmıştır. Bu altı aylık dönem içerisinde 466 projeden 129 adeti bitirildi, 159 projede faaliyetler devam etmekte, 65 projede ise ihale aşamasına gelinmiştir” diye konuştu.
BELEDİYELER 40 PROJE YÜRÜTÜYOR
Vali Azizoğlu şöyle devam etti:
“Bu projelerin dışında Belediyelerimiz tarafından 46 milyon 418 bin TL bedelli 40 proje yürütülmektedir. Bu projeler için 2015 yılında 25 milyon 375 bin TL ödenek ayrılmış olup 6 aylık dönemde 7 milyon 830 bin TL harcama yapılmıştır. İlimizdeki yatırımları kısaca sektörel olarak değerlendirdiğimizde; Ulaştırma sektörü ilk sırada sonra sırası ile Tarım, Eğitim ve Enerji sektörü yer almaktadır.”
TEKLİFLER DEĞERLENDİRİLDİ
Bu toplantıda Ayrıca; 2016 ve sonrası dönemler için kurumlarımızın yatırım teklifleri değerlendirilerek valilik görüşleri oluşturulacaktır. Yatırım teklifleri ile oluşturulan görüşler, ildeki kamu kuruluşları tarafından Kalkınma Bakanlığına iletilmek üzere kendi merkez teşkilatlarına bildirilecektir. Yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerine öncelikle Bölge Müdürlüklerimize söz vererek, ilimiz yatırım projelerini, sorun ve çözüm önerilerini ayrıntılı inceleye
ceğiz. Kurumlarımıza yapmış oldukları çalışmalar nedeniyle teşekkür ediyor ve bundan sonra yapacakları çalışmalarda başarı diliyorum.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hamsi ihracatında sona doğru

Ekonomi Yayın: 28.03.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Hamsi ihracatında sona doğru

Türkiye genelinde bu yılın Ocak-Şubat döneminde 18 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 577 bin 463 kilogram karşılığı 2 milyon 119 bin 896 dolarlık döviz sağlandı.

En fazla hamsi ihracatı 524 bin 936 dolar ile Belçika’ya, 401 bin 109 dolar ile Amerika Birleşik Devletleri’ne 368 bin 287 dolar ile Fransa’ya yapılırken geçen yılın aynı döneminde ise 19 ülkeye 303 bin 752 dolar karşılığı 1 milyon 569 bin 373 dolarlık ihracat yapılmıştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsiyi ayıklanmışın yanı sıra artık konserve olarak da ihraç edilmeye başlandığını söyledi. Bu sezon hamsi ihracatının önceki sezona göre daha verimli geçtiğini belirten Gürdoğan, 15 Nisanda başlayacak olan av yasağı nedeniyle hamsi ihracatında bundan sonra herhangi bir hareketlilik beklemediklerini kaydetti.

Hamsi ihracatında miktar bazında yüzde 90 artış yaşadıklarını ifade eden Gürdoğan, “2024 yılı Ocak-Şubat döneminde hamsi ihracatından 2 milyon dolar civarında bir gelir söz konusu. Değer bazında yüzde 35, miktar bazına baktığımız zaman ise yüzde 90 arttı. 2023 yılında ise değer bazında 1 milyon 569 bin dolar iken aynı zamanda miktar bazında da 303 bin 752 kilogram olarak gerçekleşmişti. Hamsi ihracatı en fazla Amerika Birleşik Devletleri, AB Almanya, Belçika gibi ülkelere yapılırken verim açısından geçen seneye göre daha iyi. 15 Nisanda av yasağı başlayacak bunun için hamsi ihracatında herhangi bir hareketlilik beklemiyoruz” dedi.

“Balık av sezonu erken başlamasın”

Hamsi sezonunun boy konusu dikkate alınarak daha geç başlamasından yana olduklarını belirten Gürdoğan, “Hamsi avında boy konusu dikkate alınarak sezona erken değil daha geç başlatılmasının altını çizmek istiyoruz. Çünkü gelecek nesillere aktarmak adına var olan hamsi stoklarını korumak gerekirse avlanma tarihleriyle oynamamız gerektiğini belirtmek isterim. Özellikle balıkçılıkla geçinen sektör temsilcilerimiz yeterli balık bulamamalarından dolayı Afrika, Moritanya gibi ülkelere avlanmaya gittiklerini belirtmek isterim. Dolayısıyla elimizdeki stokları çok daha verimli kullanmak adına körfez balıkçılığı dediğimiz ufak balıkların büyütülme konusundaki çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Örneğin istavrit olmak üzere diğer balık çeşitlerini büyütmek için KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesinde uygulamalar neticesinde özellikle Japonya’daki yarım ada, deltalardaki sistemle büyütüp katma değerli ürünler elde etme çalışmalarını başlatmamız lazım. Bunun örneği Japonya, Norveç’te çok yaygın. Biz sadece denizdeki balıkları olduğu gibi avlıyoruz, onları büyütme konusunda çalışmaların başlamasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Hamsinin ayıklanmış olarak ihracının yanı sıra artık konserve olarakta göndermeye başladıklarını kaydeden Gürdoğan, “Hamsiyi ayıklanmış olarak da yolluyoruz. Artık konserve olarak da yollamaya başladık. Dolayısıyla katma değerli ürünler olarak yollandığı için rakamlarda da artış oluyor. Dünyadaki sistemlere entegre olduğumuz zaman uzun vadede yani dayanıklı tüketim malları haline getirilmesi gerekiyor konserve gibi dondurulmuş ürenler gibi. Dolayısıyla hamsiyi taze olarak uzak yerlere yollayamayacağımız yerlere soğuk zincirle göndermemiz çok daha rantabl olduğunu miktarda ve ihracatta artış olmasını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.