Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KBÜ’de ERP yazılımı eğitim programı

Gündem Yayın: 24.11.2017 12:49
Yazar:
KBÜ’de ERP yazılımı eğitim programı

“Mühendislik öğrencisi ERP yazılımı öğrenmeden mezun olmayacak” sloganıyla 11.’si düzenlenen EN-ERP – Kurumsal Kaynak Planlama (Enterprise Resource Planning) eğitim programı Karabük üniversitesinde gerçekleştirildi.

Bilimtey Bilim Kulübü tarafından düzenlenen “EN-ERP 11” adlı eğitim programına konuşmacı olarak Lazzoni Mobilya Planlama Müdürü Ömür Demir ve Login Bilgisayar Yazılımları İş Çözümleri Yöneticisi Ahmet Savaş Göktürk katıldı.

Eğitim programında kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması anlamlarına gelen ERP’nin (Enterprise Resource Planning) güncel konuları ve durumu ele alındı.

İlk olarak programda konuşan Lazzoni Mobilya Planlama Müdürü Ömür Demir, öğrencilere Lazzoni Mobilya bünyesindeki ERP yazılımından bahsederek projelerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Login Bilgisayar Yazılımları İş Çözümleri Yöneticisi Ahmet Savaş Göktürk ise ERP hakkında pratik bilgiler verdiği konuşmasında ERP’nin tanımını şu sözlerle yaptı: “Türkçe karşılığı kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması anlamlarına gelen ERP’ nin işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken iş gücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemleridir.”

Ham maddeden mamule kadar tüm süreçlerin ERP sistemi ile yönetilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Göktürk “Elinde ne kadar ham madde olduğunu görmek isteyen işletme sahibi, ERP sistemi ile bunu öğrenebilir. Ayrıca ERP sisteminde üretimdeki değişkenlere ve siparişlere de bakılabiliyor.” diye konuştu.

ERP eğitim programı sonrasında akıllı telefonlar üzerinden iki sınav hazırlayan Ahmet Savaş Göktürk, iki sınavın da raporlarını anlık olarak sistemden aldı. İki sınavdan da 75 puan ve üstü alan öğrenciler Başarı Sertifikası almaya hak kazandı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hamsi ihracatında sona doğru

Ekonomi Yayın: 28.03.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Hamsi ihracatında sona doğru

Türkiye genelinde bu yılın Ocak-Şubat döneminde 18 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 577 bin 463 kilogram karşılığı 2 milyon 119 bin 896 dolarlık döviz sağlandı.

En fazla hamsi ihracatı 524 bin 936 dolar ile Belçika’ya, 401 bin 109 dolar ile Amerika Birleşik Devletleri’ne 368 bin 287 dolar ile Fransa’ya yapılırken geçen yılın aynı döneminde ise 19 ülkeye 303 bin 752 dolar karşılığı 1 milyon 569 bin 373 dolarlık ihracat yapılmıştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsiyi ayıklanmışın yanı sıra artık konserve olarak da ihraç edilmeye başlandığını söyledi. Bu sezon hamsi ihracatının önceki sezona göre daha verimli geçtiğini belirten Gürdoğan, 15 Nisanda başlayacak olan av yasağı nedeniyle hamsi ihracatında bundan sonra herhangi bir hareketlilik beklemediklerini kaydetti.

Hamsi ihracatında miktar bazında yüzde 90 artış yaşadıklarını ifade eden Gürdoğan, “2024 yılı Ocak-Şubat döneminde hamsi ihracatından 2 milyon dolar civarında bir gelir söz konusu. Değer bazında yüzde 35, miktar bazına baktığımız zaman ise yüzde 90 arttı. 2023 yılında ise değer bazında 1 milyon 569 bin dolar iken aynı zamanda miktar bazında da 303 bin 752 kilogram olarak gerçekleşmişti. Hamsi ihracatı en fazla Amerika Birleşik Devletleri, AB Almanya, Belçika gibi ülkelere yapılırken verim açısından geçen seneye göre daha iyi. 15 Nisanda av yasağı başlayacak bunun için hamsi ihracatında herhangi bir hareketlilik beklemiyoruz” dedi.

“Balık av sezonu erken başlamasın”

Hamsi sezonunun boy konusu dikkate alınarak daha geç başlamasından yana olduklarını belirten Gürdoğan, “Hamsi avında boy konusu dikkate alınarak sezona erken değil daha geç başlatılmasının altını çizmek istiyoruz. Çünkü gelecek nesillere aktarmak adına var olan hamsi stoklarını korumak gerekirse avlanma tarihleriyle oynamamız gerektiğini belirtmek isterim. Özellikle balıkçılıkla geçinen sektör temsilcilerimiz yeterli balık bulamamalarından dolayı Afrika, Moritanya gibi ülkelere avlanmaya gittiklerini belirtmek isterim. Dolayısıyla elimizdeki stokları çok daha verimli kullanmak adına körfez balıkçılığı dediğimiz ufak balıkların büyütülme konusundaki çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Örneğin istavrit olmak üzere diğer balık çeşitlerini büyütmek için KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesinde uygulamalar neticesinde özellikle Japonya’daki yarım ada, deltalardaki sistemle büyütüp katma değerli ürünler elde etme çalışmalarını başlatmamız lazım. Bunun örneği Japonya, Norveç’te çok yaygın. Biz sadece denizdeki balıkları olduğu gibi avlıyoruz, onları büyütme konusunda çalışmaların başlamasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Hamsinin ayıklanmış olarak ihracının yanı sıra artık konserve olarakta göndermeye başladıklarını kaydeden Gürdoğan, “Hamsiyi ayıklanmış olarak da yolluyoruz. Artık konserve olarak da yollamaya başladık. Dolayısıyla katma değerli ürünler olarak yollandığı için rakamlarda da artış oluyor. Dünyadaki sistemlere entegre olduğumuz zaman uzun vadede yani dayanıklı tüketim malları haline getirilmesi gerekiyor konserve gibi dondurulmuş ürenler gibi. Dolayısıyla hamsiyi taze olarak uzak yerlere yollayamayacağımız yerlere soğuk zincirle göndermemiz çok daha rantabl olduğunu miktarda ve ihracatta artış olmasını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.