Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KBÜ, Eski Devlet Bakanı Dr. Yüksel Yalova’yı Ağırladı

Gündem Yayın: 15.12.2016 13:10
Yazar:
KBÜ, Eski Devlet Bakanı Dr. Yüksel Yalova’yı Ağırladı

 

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Uluslararası İlişkiler Kulübü; “Dünyada Artan Enerji İhtiyacı ve Türkiye’nin Enerji Politikaları” konulu konferansta önemli bir ismi ağırladı.

Eski Devlet Bakanı ve Meclis Başkanvekili Dr. Yüksek Yalova, konuşmacı olarak yer aldığı konferansta ağırlıklı olarak enerji konusunda dünyayı bekleyen tehlikelere, gelişmiş ülkelerin aldığı önlemlere, yeni enerji kaynaklarına, teknolojik gelişmelere ve Türkiye’nin enerji politikalarına değindi.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Demir Çelik Enstitüsü Enstitü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Memiş Işık,  Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ersin Müezzinoğlu, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Umut Kedikli, Bilgi İşlem Daire Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Tahir Güneşer ve öğrenciler katıldı.

Yalova konuşmasının başında 1069 yılında Uygur Türklerinden Yusuf Has Hacib’in Doğu Karahanlı hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han’a atfen yazdığı ve takdim ettiği Kutadgu Bilig eserinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Tarihin en önemli toplumsal sözleşmesi denildiğinde Jean Jacgues Rousseau söylenir ama bence Yusuf Has Hacib’in yazdığı Kutadgu Bilig’tir. Kutadgu Bilig’de devlet eşittir hakan, hakan eşittir yurttaştır. Devlettin yurttaşından yasalara uyma, vergi ödeme ve dost bildiğini dost, düşman bildiğini düşman bilme gibi istekleri vardır. Yurttaş da yasaların adil olduğunda vergi ödeyeceğini ve can, mal güvenliği olduğunda da dostu dost, düşmanı düşman bileceğini söyler.”

Kutadgu Bilig’de akla önem vermek gerektiğinin vurgulandığını da söyleyen Dr. Yüksel Yalova “Söze gerekli ehemmiyeti vermediğimizde harflerden bile tasarruf etmiş oluyoruz. Oysa söz olmazsa akıl ilişkisi gidiyor.” dedi.

Eski Devlet Bakanı ve Meclis Başkanvekili Dr. Yüksel Yalova uluslararası arenada yarışta önlerde olabilmek, yapılacak en önemli şeyin bilime, ilime yatırımlar yapmak olduğunu söyledi.

Teknolojinin hızla ilerlediğini de söyleyen Yalova sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada gelişmiş ülkelerin harcayacağı su miktarı bile belirlenmekte, kaynakların sınırsız olmadığının farkındalar. İsveç’te çöp yok çünkü geri dönüşümü iyi kullanmaya başladılar. Tarımda gen teknolojisi geldi, nanoteknolojisi diye bir kavram ortaya çıktı. Kentler akıllı oldu, 40 sene önceki otomobile bindiğimizde rahatsız oluyoruz. İki gün elektrik kesintisi olsa dayanamayız. Eskiden lüks lambası zenginlik alametiydi. Videokasetler tarih oldu artık her yerde televizyonlar var. Bunların olması için de elektriğe ihtiyacımız var.”

Devletlerin uyguladığı dış politikalarda enerjinin rolünün çok büyük olduğunu vurgulayan Dr. Yüksel Yalova kaynakları daha rasyonel kullanmak gerektiğini, devletin vergilerle bir şeyler yapmaya çalıştığını ama yeterli olmadığını, son yüzyılda yaşanan savaşlara bakıldığında ise savaş nedeninin enerji alanlarının paylaşımı ile ilgili stratejiler olduğunu söyledi.

Eski Devlet Bakanı ve Meclis Başkanvekili Dr. Yüksel Yalova konferans öncesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar’ı makamında ziyaret etti, ardından Yabancı Diller Yüksekokulu yanında yer alan Botanik Bahçesi’nde kendi adına hazırlanan ağacını dikti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar da Dr. Yalova’ya Ağaç Dikme Sertifikası’nı takdim etti.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gümüşhane’nin saklı cenneti Çağlayandibi Şelalesi baharla coştu

Dünya Yayın: 25.04.2024 20:36
İhlas Haber Ajansı
Gümüşhane’nin saklı cenneti Çağlayandibi Şelalesi baharla coştu

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde bulunan ve doğal ağaç müzesi olarak nitelendirilen Örümcek Ormanları’nın eteklerinde yer alan Çağlayandibi Şelalesi, bahar mevsiminde karların erimesiyle coşarak suyunu metrelerce ileriye dökmeye başladı.

Kentin doğal güzelliklerinden biri olan ve ilçeye bağlı Yeşilköy köyü Gücükdene mevkiinde bulunan Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, bahar mevsiminde karların erimesiyle su debisi en yüksek noktaya ulaştı. Derin bir vadideki Örümcek Ormanları sahasında ise yan derelerde çok sayıda minik şelale oluştu.

2014 yılında Tabiat Parkı ilan edilen Çağlayandibi Şelalesi’ne araç yolundan 150 metrelik yürüyüş yoluyla ulaşılıyor. 15 metre yükseklikten düşen suyun oluşturduğu hava ziyaretçilerine seyrine doyulmaz anlar yaşatırken, şelale Kürtün ilçe merkezine 5, Gümüşhane il merkezine ise 64 kilometre mesafede yer alıyor.

Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanına komşu, Kabaktepe şehitliği, Çıkrıkdüzü, Güvende, Kazıkbeli gibi dünyaca ünlü yaylaların yolu üzerinde yer alan şelale denizden 870 metre yükseklikte yer alıyor.

Avrupa ve Kafkaslar’ın en yüksek ve en geniş ladin ve köknar ağaçlarının bulunduğu ve doğal ağaç müzesi olarak nitelendirilen Örümcek Ormanları’nın hemen dibinde yer alan şelale flora ve fauna açısından da çok zengin bir bölgede yer alıyor.

Bahar mevsiminde doğanın yeniden canlanmasıyla birlikte şelale, coşkulu bir şekilde akarak çevresine ferahlık ve canlılık katıyor. Ziyaretçiler, suyun güçlü akışını ve doğanın yeniden canlanışını izlerken, şelalenin etrafındaki yeşilliklerle bütünleşen manzara görsel bir şölen sunuyor.

Gümüşhane’nin en güzel sonbahar manzaralarından birisine sahip olan Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanıyla bütünleşik alan ilkbaharda da ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunarken, yeniden canlanan doğada ağaçların rengarenk görüntüleri görenleri mest etti.

Bölgeye Gümüşhane’den gelen fotoğraf sanatçısı Metin Aydın, ilkbahar mevsiminde ilk kez gördüğü ve çok etkilendiği manzara karşısında şu ifadeleri kullandı:

“Dağlardaki karların erimesinden dolayı çok güzel su var burada. Müthiş şelale manzarası var. En son buraya sonbaharda gelmiştik. Sonbaharda da çok güzel oluyor burası, rengarenk oluyor. İlkbaharda böyle bir renk beklemiyorduk, çok güzel renkler var. Ayrıca su da geçen yıla göre daha fazla. Burası aynı zamanda bir tabiat parkı, herkesi burayı ziyaret etmeye bekliyorum. Gelenler hem Örümcek Ormanlarını gezebilir hem de şelaleyi gezebilir.”