Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kastamonu’da Kivi Üretimi Her Geçen Yıl Artıyor

Kastamonu Yayın: 05.06.2014 08:34
Yazar:

KASTAMONU Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son beş yılda Kastamonu’da kivi üretimi iki katına çıktı. TÜİK Kastamonu Bölge Müdür Vekili Sevgi Altınbaş, ekonomik değeri yüksek meyvelerden olan kivinin Kastamonu’da denize yakın ilçelerinde yaygın olarak üretildiğini belirterek, “Kivinin tarımı yapılmaya başlandığından beri gerek dikildiği alan, gerekse üretim miktarı artış eğilimindedir. Yıllar itibarı ile ekili alan, üretim, ağaç başına ortalama verim, meyve veren ağaç sayısı ve toplam ağaç sayısı incelendiğinde; 2013 yılında 2009 yılına göre, Kastamonu’da kivi tarımı yapılan alan yüzde 21,23; üretim yüzde 107,14; ağaç başına ortalama verim yüzde 96,4 ve toplam ağaç sayısı yüzde 50,04 artmıştır. Meyve vermeyen yaşta ağaç sayısı ise 2009 yılına göre yüzde 18,02 artış göstermiştir” dedi. Kastamonu’da kivi üretim miktarı 2009 yılında 112 ton iken 2010 yılında 2 katından fazla artarak 231 tona çıktığını hatırlatan Altınbaş, “2011 yılında 189 tona düşen üretim bu yıldan itibaren yükselişe geçip 2013 yılında 232 tona ulaşmıştır. Yıllar itibarı ile üretim ve dikim alanında düzenli artış gözlenirken, ağaç başına verim için nispeten dalgalı bir hareketten söz edilebilir. 2009 yılında ağaç başına 27 kilogram olan ve 2012 yılına kadar devamlı artan ortalama verim 2013 yılında 29 kilogram olmuştur. Meyve veren ağaç sayısı 2013 yılında 8092 adet ile en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Buna paralel toplam ağaç sayısındaki en yüksek nokta 2013 yılında görülmüştür” şeklinde konuştu. Türkiye’de 25 ilde kivi üretiminin yapıldığını belirten Altınbaş, şunları söyledi: “Üretim miktarı açısından ilk üç sırayı Yalova, Rize ve Ordu illeri almaktadır. 2009 yılında Türkiye genelinde üretilen toplam 23 bin 689 ton kivinin yüzde 0,47’si Kastamonu ilinde üretilmekteyken artan ağaç sayısı ve verime paralel olarak Kastamonu 2013 yılında Türkiye toplam üretiminin yüzde 0,56’sını üretir hale gelmiş ve il sıralamasında 12. sıradan 10. sıraya yükselmiştir” KİVİ ÜRETİMİNDE İNEBOLU İLK SIRADA İlçelerde 2013 yılındaki üretime dair bilgiler incelendiğin de en fazla kivi dikili alanın İne bolu’da olduğunu söyleyen Al- tınbaş, şunları kaydetti: “Buna paralel olarak en fazla üreti min de 75 ton ile yine İnebo lu’da gerçekleştiği görülmek tedir. 2013 yılı verilerine göre ağaç başına ortalama verim de Doğanyurt 50 kilogram ile ilk sırada yer alırken Çatalzeytin’de bu rakam ağaç başına 4 kilograma kadar düşmektedir. Kivi tarımının yaygınlaşması sonucunda, verim ve arazi şartları göz önünde bulundurularak kivi tarımı potansiyeli olan ilçelerde yeni ağaç dikimi hızlanmıştır. Meyve vermeyen yaşta ağaç sayısının en fazla olduğu ilk üç ilçe olan Bozkurt, İnebolu ve Doğanyurt’ta önümüzdeki yıllarda meyve veren yaşta ağaç sayısının artması ile üretimin çoğalması beklenmektedir”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Akbank, geliştirdiği ‘büyük dil modeli’ ile müşterilerine hizmet verecek

Türkiye Yayın: 25.04.2024 14:04
İhlas Haber Ajansı
Akbank, geliştirdiği ‘büyük dil modeli’ ile müşterilerine hizmet verecek

Akbank Teknoloji mühendisleri tarafından geliştirilen yeni ‘büyük dil modeli’, bankacılık uzmanlığı gerektiren konuları etkin bir şekilde anlayarak daha verimli ve hızlı sonuç üreten bir yapay zeka altyapısına olanak sunuyor. Geliştirilen yeni büyük dil modelinin ilk uygulama alanı müşteriler, iş ortakları ya da resmi kurumlardan yazışma yoluyla gelen binlerce talimat ve talebin anlaşılması, analiz edilmesi ve işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesi olarak belirlendi.

Yenilikçi ürün ve hizmetlerle bankacılığın geleceğini şekillendiren Akbank, yürüttüğü yapay zeka çalışmalarının yanı sıra üretken yapay zeka (GenAI) çözümlerini de bir süredir odağına almıştı. Bu kapsamda banka, bankacılık alanındaki tecrübesini yapay zeka teknolojileri alanındaki gücü ile bir araya getirerek, bankacılık ürün ve süreçleri üzerine uzmanlaşmış kendi ‘büyük dil modeli’ni geliştirdi.

Akbank Teknoloji mühendisleri tarafından geliştirilen yeni ‘büyük dil modeli’, açık kaynaklı birçok model üzerinde yürütülen araştırma çalışmalarının sonucunda seçilen, Türkçe ve İngilizceyle birlikte sekiz dilde iletişim imkânı sunan Mixtral modelini temel alıyor. 56 milyar token ve bankacılık özelinde 100 bin örnek doküman ile eğitilen bu yeni model, bankacılık uzmanlığı gerektiren konuları etkin bir şekilde anlayarak daha verimli ve hızlı sonuç üreten bir yapay zeka altyapısına olanak sunuyor.

Bankacılık hizmetleri üretken yapay zeka ile yeniden şekilleniyor

Geliştirilen büyük dil modelinin ilk uygulama alanı resmi kurumlar, iş ortakları ya da müşterilerden yazışma yoluyla gelen binlerce talimat ve talebin otomasyon dahilinde okunması, anlamlandırılması ve işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesi olarak belirlendi. Böylece müşteriler tarafından şubelere gelen para transferi talimatları gibi detaylı işlemlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi ile müşteri deneyimi en üst seviyeye çıkartılıyor.

Akbank Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Gökçay yaptığı açıklamada, “Banka olarak bankacılığın geleceğini tanımlama vizyonumuzla inovasyon çalışmalarımızın sınırlarını genişletmeye devam ediyoruz. Günümüzün hızla değişen teknoloji ortamında yapay zeka, bulut tabanlı uygulama modernizasyonu, servis bankacılığı teknolojileri gibi alanlarda çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Teknoloji, bankacılığın geleceğinde kritik bir rol üstleniyor ve bu rol hem hizmetleri hem de müşteri deneyimini kökten değiştirecek güçte. Biz de önemli yatırım alanlarımızdan biri olan yapay zeka teknolojilerini, pek çok yeni bankacılık hizmetini sunabileceğimiz stratejik bir değer potansiyeli olarak görüyoruz” dedi.

Bankanın daha önce sunduğu doğal ses modeli, yardımcı sohbet botları gibi yapay zeka uygulamaları ile her zaman müşterilerinin hayatını kolaylaştıran çözümlerde öncü olduğunu belirten Gökçay, sözlerine şöyle devam etti: “Günümüz dünyasının karmaşık finansal taleplerine cevap olabilmek için 76 yıllık bankacılık tecrübemizi, yapay zeka uzmanlığımız ile sentezleyerek kendi büyük dil modelimizi geliştirdik. Bu kapsamda müşterilerimizden gelen talepleri çok daha hızlı bir şekilde işleyerek yanıtlayacak ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunarak üst düzey bir deneyim sağlayacağız. Bununla birlikte işlenen veriler yalnızca bankamız veri ortamlarında tutuluyor ve güvenle saklanıyor olacak.

Geliştirdiğimiz yeni ‘büyük dil modeli’ müşteri talimatlarını işlemede ve doğruluk oranlarında yüksek başarı sağladı. Model, 56 milyar token ve bankacılık özelinde 100 bin örnek doküman ile eğitildi. Yaptığımız testlerde klasik doğal dil işleme çözümleriyle elde edilen doğruluk oranı, büyük dil modeli ile kurgulanan üretken yapay zeka ve arama optimizasyonu uygulamaları sonrası yüzde 35 artış gösterdi. Banka olarak, önümüzdeki dönemde de mevcut doğal dil işleme çözümlerini büyük dil modeli ile dönüştürmeyi ve yapay zeka temelli yeni bankacılık uygulamalarını hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede, müşterilerimizin ihtiyaçlarını öngörebilen, hızlı ve güvenilir çözümler geliştirmek için teknolojiyi en etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz.”