Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kastamonu’da hayvan pazarı, 69 gün sonra tekrar açıldı

Kastamonu Yayın: 01.08.2016 07:21
Yazar:

KASTAMONU Şap hastalığı nedeniyle 69 gün önce karantinaya alınan Kastamonu Canlı Hayvan Pazarı, tekrar açıldı. Kastamonu İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, Kastamonu’da il merkezi, Tosya ve Taşköprü ilçelerinde şap hastalığının yayılmasını önlemek için 23 Mayıs 2016 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar Kastamonu Hayvan Pazarı’nı karantina altına alarak kapatılmasını kararlaştırmıştı. 28 Temmuz tarihi itibariyle alınan karar doğrultusunda 69 gün sonra Kastamonu Hayvan Pazarı, tekrar açıldı. Kastamonu İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, yazılı yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Kastamonu’da il merkezi, Taşköprü ve Tosya ilçelerinde alınan numunelerde şap hastalığının görülmesi üzerine belirtilen bölgelerde gerekli kordon ve karantina uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Şap hastalığı mihraklarında hastalığın özellikle genç ve yeterince bağışıklığı sağlanmamış hayvanlarda ölümle seyretmesi ve hızla yayılım göstermesi, ayrıca ilimize komşu bazı illerde de hastalığın yaygın olarak seyretmesi nedeniyle hayvan pazarlarının kapatılması, ilimizde mevcut hayvan pazarlarına çevre il ve ilçelerden yoğun bir şekilde hayvan hareketlerinin olması, hastalığın daha fazla mihrak oluşturmaması ve hastalık çıkma ihtimali muhtemel mihrakların da kontrol altına alınmasını sağlamak üzere salgın hastalıklarda alınacak tedbirler kapsamında hastalıkla etkin mücadele için ilimiz merkezinde bulunan Hayvan Pazarının 23.05.2016 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar kapatılması kararı alınmış, alınan karar doğrultusunda 29.07.2016 tarihinde tekrar açılması kararlaştırılmıştır”. Öte yandan, Kastamonu Hayvan Pazarı 17 Aralık 2015 tarihinde tekrar şap hastalığı tehdidi nedeniyle karantina altına alınarak yine kapatılmış ve yaklaşık üç ay sonra açılabilmişti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BİNDİK BİR ALAMETE GİDEYOZ KIYAMETE AMANİEYYNN!

Manşet Yayın: 23.04.2024 13:33
BİNDİK BİR ALAMETE GİDEYOZ KIYAMETE AMANİEYYNN!

Yol dediğin yol gibi

Ulaşmalı bir yere

Biz dön baba dönelim

Geliyoz aynı yere

Bu döngü kısır döngü

Başı varda sonu yok

Dönüyom dönemiyom

Sonunda bir çıkış yok

Amanieyynn….

Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete…

 

Ne güzel söylemiş Cem Karaca

“Dön baba dönelim geliyoz aynı yere”

Bu kafa ile bu kadar!

 

Bu gün 23 Nisan.

Bu güzel ülkenin pırıl pırıl çocukları artık et yiyemiyor. Yeterli beslenemiyor. Geleceğe umutla bakamıyor…

 

Milyonlarca eve artık et girmiyor. Yazık bu ülkenin çocuklarına.Yetersiz beslenmenin acı sonuçları ile karşı karşıya  kalacaklar.

Yeteri kadar gelişemeyen beyin ve vücut yapıları, zekâ geriliği gibi…

 

Geçen yıl Ocak ayında 1 kg kıyma 195 lira idi. Bugün 3 katını geçti.  O günden bugüne et yüzde 300 zamlanmış. Enflasyon ne kadardı?!

 

Et, insan hayatı için önemli bir besin, içeriğinde bulunan proteinler, vitaminler, mineraller söz konusu olduğunda bebeklerin gelişimi için de oldukça önemli olduğu söylenebilir. Özellikle etin içeriğindeki B6, B12 vitaminleri, demir ve çinkonun bebeklerin zihinsel ve bedensel gelişimine etkisi çok büyük.

 

Et; yüksek biyolojik değeri, doyuruculuğu ve içerdiği proteinler açısından insan beslenmesinde ön sırada yer alan bir besin maddesi.

Et kan yapar ve kansızlığı önler. Bedeni canlı ve güçlü kılar. Zihinsel gelişmeyi sağlar. Şişmanlığı önler.

Kırmızı etin büyümede önemli etkisi var.

Ayrıca, kırmızı et, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır1.

 

Sağlıklı bir insanın haftada 3/4 kez et yemesi gerekiyor. Günlük 100/150 gramı aşmamak kaydıyla. Al bakalım alabilirsen!

 

Son 4 ayda et ithalatına 1 milyar dolar ödemişiz. Az sayıdaki yerli üretici yüksek yem fiyatları nedeniyle zor durumda. Hükumet ithalatla piyasaları kontrol etmeye çalışıyor. Oysaki ithalata verilen paralar yerli üretimi desteklemek için verilse,  paramız içeride kalır çari açığımız azalan ithalat nedeniyle düşer. Eti de çok daha ucuza yeriz.

 

Bir ithalat hevesidir gidiyor. Ota, b.ka, çöpe bile milyarlarca dolar verip ithal ediyoruz. Yakın zamana kadar Ülkede kolaylıkla ürettiğimiz tarım ürünlerini artık dışarıdan alıyoruz. Buna et de dahil.

 

Dünyanın en az et tüketen ülkeleri arasındayız. Fakat en çok et ithal eden iki ülkeden biriyiz.

Geçen yıl kıyma 195 ₺ olduğunda büyük şaşkınlıkla buna benzer bir yazı yazmıştım.

Bugün 3 katı oldu. Bakalım önümüzdeki yıl 1 kg kıymayı 2 bin ₺ ye alabilecek miyiz.?