Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kastamonu Belediyesi, tarihi ve kültürel varlıkları bir bir ortaya çıkartıyor

Kastamonu Yayın: 12.07.2016 07:34
Yazar:
Kastamonu Belediyesi, tarihi ve kültürel varlıkları bir bir ortaya çıkartıyor

KASTAMONU Geçmişin yaralarını sarmak için kolları sıvayan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, tarihi ve kültürel varlıklarının işlevsel hale getirilmesi adına çalışmalarına hız verdi. Kastamonu’da yıllardır görmezden gelinen ilin saklı hazinesi olan tarihi ve kültürel dokuyu canlandırmak için Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın talimatı doğrultusunda başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Tarihi konak restorasyonları, sokak sağlıklaştırma çalışmaları, tarihi meydan projeleri, tarihi çarşı projeleri ve tescilli türbeler ile çeşmelerin onarılarak hak ettiği değeri bulması adına yapılan çalışmalar Başkan Babaş’ın yakın takibiyle sürdürülüyor. Kastamonu’nun kurtuluşunun tarihi ve kültürel zenginliğinde saklı olduğunu her fırsatta belirten Başkan Babaş, yıllarca ihmal edilen ecdat yadigarı kültürel varlıklarının onarılarak gelecek kuşaklara doğru aktarılması ve eksikliklerin hızla giderilmesi için yoğun mesai harcıyor. Tarihi ve kültürel varlıkların ayağa kaldırılmasıyla ilgili yapılan projeler hakkında bilgi veren Başkan Babaş, geçmişin boşluğunu kapatmak, kültür varlıklarını koruma, yaşatma ve geleceğe aktarmak adına çalışmaların dört koldan sürdüğünü söyledi. Başkan Babaş, “Tarihi yapıları sahiplenip işlevsel hale getirilmesi, sokak sağlıklaştırmalarının tamamlanması, Nasrullah Meydanı ile Bakırcılar Çarşısı’nın gerçek işlevine uygun projelendirilmesi ve uygulamalarının yapılması için çalışmalarımız devam etmektedir. Yine tarihi konaklarımıza hayat verecek restorasyonlarımızı hızla sürdürüyoruz. Bu çalışmaların yanı sıra tarihi yapılara cephe veren tescilli duvarların, köşe pahlarının, çeşmelerin ve türbelerin onarım çalışmalarını da başlatmış bulunmaktayız” dedi. 61 ÇEŞME, 52 TÜRBENİN BAKIM VE ONARIMI YAPILACAK Atabey Camii’nden kaleye çıkan sokaklarda duvarların derz ve tamirat çalışmalarının da başladığının altını çizen Başkan Babaş, 61 çeşme ve 52 türbenin kültüre ve tarihi dokuya yakışır duruma getirmek istediklerini ifade etti. İlk etapta 11 tescilli çeşme ve 7 türbenin bakım ve onarımını hızla tamamlamak istediklerini söyleyen Babaş, “Tescilli çeşme ve türbelerimizin onarım projelerinin Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmasının hemen ardından değerlerimiz hızla onarılarak kültürümüze kazandırılacaktır. Biz dünyanın en popüler turizminin kültür turizmi olduğu bilincini taşıyoruz. Bu nedendendir ki geçmişin boşluğunu doldurmak adına hızlı adımlar atıp dört koldan çalışıyoruz. Kastamonumuz yapacağımız bu çalışmalarla hızlı bir mesafe kat edecektir. Dünyanın en önemli turizmi olan kültür turizminde böylelikle yer alacağız. Hedefimiz Dünya Miras Listesi olup birlik ve beraberlik içerisinde sabırla ve büyük bir azimle eksikliklerimizi gidererek istediğimizi elde edeceğimizi düşüncesindeyim” ifadelerini kullandı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da 155 yıl önce çıkan yangında ’500 ev’ yok oldu

Kültür Sanat Yayın: 18.04.2024 16:24
İhlas Haber Ajansı
Samsun’da 155 yıl önce çıkan yangında ’500 ev’ yok oldu

Samsun’da 1869 yılında çıkan büyük yangında merkezde bulunan evlerin tamamı yanmıştı. 500 evin yok olduğu yangın anı Samsun Müzesi’nde sergileniyor.

1869 yılında Samsun’da çıkan ve daha önce görülen yangınlardan çok daha şiddetli olması nedeniyle ‘Büyük Yangın’ olarak adlandırılan yangın, 3 Ağustos 1869 günü Hacı Ömer Efendi’nin müderrislik yaptığı bugünkü Samsun Büyükşehir Belediyesi Binasının karşısında bulunan Süleyman Paşa Medresesi’nin bir odasında orada misafir bulunan bir kişinin dikkatsizliğinden çıktığı kaynaklarda belirtiliyor.

Müzede bulunan kaynaklar ayrıca söz konusu dönemde yapıların ahşap olması, söndürme araçlarının yetersizliği ve ilkelliği yüzünden yangın çok kısa sürede hızla yayılarak çevreye sıçramış, yüzlerce ev, dükkan ve mağazayı yakarak birkaç mahalleyi de harabe haline getirdiğinden bahsediyor.

Büyük Samsun Yangını, şehir halkını evsiz bırakan büyük bir felaket olarak kayıtlara geçerken, hala dilden dile anlatılan olay, 3 ay önce açılan ve 50 bine yakın kişi tarafından ziyaret edilen Samsun Müzesi’nde sergileniyor. Halkın ilkel şartlarda su taşıması ve yangını söndürme çabasının canlandırıldığı yangındaki minyatürler, vatandaşların da ilgisini çekiyor.

Fransız Konsolosu: “500 ev yok oldu”

Dönemin Samsun Fransız Konsolosu, İstanbul’daki Fransız Büyükelçiliği’ne gönderdiği raporda Samsun yangını ile ilgili olarak, “Yangında şehrimizin 415 evi yandı. Bütün Samsun halkı şimdi çok üzgün ve perişan. 2 gün önce saat 10.00’a doğru yangın çığlıkları şehrin pazar merkezinden yükselmeye başladı. Yangının yeri ve çıkış nedeni hakkında birkaç farklı yorum var. Hangisi doğru belli değil. Yangın tedbirsizlik sonucu çıkmış ve yangının çıkış yerinin bitişiğinde petrolle dolu variller ateş alarak yangının süratle büyümesine neden olmuştur. Bu yangının sebebi buymuş. Bu mağaza, tahtadan yapılmış bir handa bulunduğundan han tamamen yanarak yok oldu. Kale surları içerisinde yer alan Kale Mahallesi’ndeki evler tamamen yandı. Bu mahallelerde bulunan 500 ev yok oldu” ifadeleri yer aldı.