Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük Üniversitesi’nde Avrasya Söyleşileri seminer dizisi

Gündem Yayın: 29.12.2020 07:44
Yazar:
Karabük Üniversitesi’nde Avrasya Söyleşileri seminer dizisi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Bölge Çalışmaları Programı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Avrasya Çalışmaları Programı tarafından aralık ayında ortaklaşa düzenlenen ‘Eurasia Talks’ (Avrasya Söyleşileri) Seminer Dizisi’nde dünyaca ünlü akademisyenler öğrencilerle bilgilerini ve deneyimlerini paylaştı.
Karabük Üniversitesi Bölge Çalışmaları Programı ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi Avrasya Çalışmaları Programı ortaklığında ‘Eurasia Talks’ (Avrasya Söyleşileri) Seminer Dizisi’ yapıldı. Seminer; tarih, siyaset, dil, eğitim, sağlık, çatışma ve göç gibi bölgeyle ilgili konuları tartışmak için akademisyenleri, öğrencileri ve Avrasya coğrafyasıyla ilgilenenleri bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yuliya Biletska, pandeminin ciddi zorluklarla birlikte, kendileri için birçok fırsat oluşturduğunu belirterek, “Bunlardan belki de en önemlisi sanal ortamda düzenlenen bu tür etkinliklerle alanımızda önde gelen isimlerle güncel konuları ve fikirleri tanıma, tartışma ve fikir alışverişi yapma imkânı bulmamızdır. Bu nedenle ODTÜ ile sanal ortamda öğrencilerimizi bir araya getirdik ve dünyanın en iyi üniversitelerinde çalışan bilim insanlarını Avrasya bölgesindeki en güncel konuları tartışabilecekleri bu ortama davet ettik. Bu program sayesinde öğrencilerimiz sadece bu alandaki yeni yaklaşımlar ve araştırmalar hakkında bilgi edinmekle kalmıyor, aynı zamanda soru sorma ve tartışmaya katılma fırsatına da sahip oluyorlar. Bu, genç bilim insanlarını motive etmek ve kaliteli araştırmayı teşvik etmek için son derece önemlidir. Bu bağlamda, yüksek lisans yapan öğrencilerimizin çoğunun seminerlere katılmasından mutluluk duydum” şeklinde konuştu.
10 Aralık’ta düzenlenen ilk seminer Ukrayna tarihiyle ilgili araştırmalara odaklanan, dünyanın önde gelen tarihçilerinden biri ve Harvard Üniversitesi’nde Ukrayna Araştırma Enstitüsü’nün (HURI) direktörü olan Serhii Plokhii’nin katılımıyla düzenlendi. Profesör Serhii Plokhii’nin kitabı Türkçe’ye çevrilerek 2017 yılında ‘Avrupa’nın Kapıları: Ukrayna Tarihi’ olarak Türkiye’de yayımlanmış ve bu kitabın, Türk okuyucular için Ukrayna tarihinin temel kaynaklarından biri haline geldiği belirtildi.
‘Eurasia Talks’ Seminerlerinin ikinci bölümü olan ve 25 Aralık’ta düzenlenen ‘Avrasya’yı Nasıl Çalışmalı? Konular, Kaynaklar ve Yöntem’ başlıklı seminerde uzun yıllardan beri Doğu Avrupa, Geniş Karadeniz Bölgesi ve Kafkasya hakkındaki çalışmalarına devam eden Dr. Turgut Kerem Tuncel, günümüzde Avrasya coğrafyasıyla ilgili önem kazanan konular, bu bölgede olan biteni anlamaya yardımcı olabilecek kaynaklar ve saha araştırmalarında kullanılabilecek yöntemler hakkındaki görüşlerini ve sahadaki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Ayda iki kez düzenlenecek olan ‘Eurasia Talks’ seminerlerinin önümüzdeki yılın bahar dönemi sonuna kadar dünyanın önde gelen üniversitelerinden ve araştırma kurumlarından önemli bilim insanlarını konuk etmesi planlanıyor.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı:

Politika Yayın: 29.03.2024 12:12
İhlas Haber Ajansı

Kastamonu’da sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye yüzyılını inşa etmek üzere, bu milletin geleceğine dair, istenen yere ulaşmak adına döşeyeceğimiz taşları bir bir planladık, uyguluyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’da düzenlenen iftar programında sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi. Programda konuşan Bakan Yumaklı, Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için yerel yönetimlerin güçlü olması gerektiğini belirtti. Kastamonu’ya yapılacak büyük projelerle ilgili de konuşan Bakan Yumaklı, Türkiye yüzyılını inşa etmek için canla başla çalıştıklarını vurguladı.

“Bir ülkenin kalkınması sadece genel halden ibaretten değildir”

Yerel yönetimlerin önemine değinen Bakan Yumaklı, “Türkiye yüzyılını inşa etmek üzere, bu milletin geleceğine dair, istenen yere ulaşmak adına döşeyeceğimiz taşları bir bir planladık, uyguluyoruz. Uygulamaya da devam edeceğiz. Bunların arasında en önemli noktalardan bir tanesi de yerel yönetimler, belediyeler. Bunu neden söylüyorum, çünkü bir ülkenin kalkınması sadece genel halden ibaretten değildir. Yerelde de aynı gayretin, aynı duruşun, düşüncenin olması gerekiyor. 31 Mart’ta sizlerin Tahsin Başkan’dan yana koyacağınız tavır bizim Kastamonu ile ilgili temayüllerimizin de gerçekleşmesi için çok önemli bir adımdır” dedi.

“Kastamonu’daki projelerin hayata geçirilmesi için elimden geleni yapacağım”

Kastamonu’da yapılması planlanan projelerle ilgili konuşan Bakan Yumaklı, “Kastamonu için yereldeki yapılması gerekenleri Tahsin Başkan, bütün projeleri ile anlatmış oldu. Onların ile diğerleri arasındaki farkın, ‘yapacağız, edeceğiz’den, ‘ben bunu planladım, yapmaya da karar verdim’ olduğunu biliyorsunuz. Kastamonu’nun bir de daha büyük projeleri var. Bunların hükümet bazında takip edilmesi ve yapılması gerekiyor. Mesela Kırık Barajı’nın, Allah nasip eder, ömür verirse açılışını yapmak bize nasip olur. Hastanemiz var, bu sene yapımına başlanılacak olan Maslak Sanayi Sitesi var, Karaçomak deresinin ıslahı var. Adını sayamadığım çok büyük hacimli işleri, hem ben kendi bakanlığımda takip edeceğim hem de diğer bakanlıklarda olanları takip edip hayata geçirilmesi için elimden geleni yapacağım” diye konuştu.