Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kağıt Rölyef Eserler Göz Dolduruyor

Safranbolu Yayın: 06.02.2020 12:27
Yazar:
Kağıt Rölyef Eserler Göz Dolduruyor

Safranbolu Belediyesine bağlı Safranbolu Kültür Eğitim Merkezi’nde (SAKEM) verilen Kağıt Rölyef kursunda ortaya çıkan eserler göz doldurmaya devam ediyor.

SAKEM Şubelerinde Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri verilen kurslarda, kursiyerler birbirinden farklı eserler üretiyor. Eser, birden çok ayrı katmanın üst üste özel tekniklerle bir araya getirilerek derinliği olan üç boyutlu tablolar oluşturulması, fotoğrafın ya da posterin tek tek kesilerek en arka plandan ön plana çeşitli malzeme destekleriyle, tekrar bir araya getirilmesi işlemi sonrasında ortaya çıkarılıyor.

Kültürel mirasın geçmişten geleceğe taşınması anlamında oldukça önemli bir kurs olan Kağıt Rölyef kursunda kağıttan 3 boyutlu tablolar elde edildiğini kaydeden Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse,  Rölyef sanatının genellikle tarihi yapıların, doğa manzaralarının veya insan figürlerinin, modele uygun çalışmaların yardımcı malzemeler ile tabloya boyut vererek yerleştirilmesi ile ortaya çıktığını söyledi.

SAKEM Şubelerinde verilen kurslara çok sayıda insanın ilgi göstermesinden dolayı mutlu oldukların ifade eden Köse; “Sosyal bir belediye olarak insanlarımızın talepleri doğrultusunda çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Bu tarz kurslarımızda oldukça ilgi görüyor. Talep geldiği sürece kurslarımıza devam edeceğiz” dedi.

Kağıt Rölyef kurslarında toplam 3 grupta 45 kursiyer bulunuyor.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

Eğitim Yayın: 24.04.2024 13:26
Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

KARES Alışveriş Merkezinde bulunan Mescid’in Kubbesine Arapça “Allah” yazısı yerine Arapça “Leyla” yazıldığı görüldü. Bugüne kadar fark edilmeyen yazının bilerek mi ya da bilmeyerek mi yazıldığı merak konusu oldu.

Karabük KARES Alışveriş Merkezi’ndeki caminin kubbesinin ortasına Arapça “Allah” yazısı yerine “Leyli/Leyla” kelimesinin yazıldığı görülürken, bunun yanlışlıkla mı yazıldığı ya da başka bir amaç için mi yazıldığı merak konusu oldu. Daha önce fark edilmeyen bu yazı ile ilgili gazetemiz tarafından yapılan araştırmalarda Arapça’da “Leyli” kelimesinin gece, geceye dair ve geceye ait anlamlarında kullanıldığı, Kuran’ı Kerim’de de yer alan kelimenin gece ibadeti için camide yer aldığı düşünülüyor; ancak bu kelimenin tekkelerde kullanıldığı belirtilirken, bu yazının Karabük’te Kavurmacı Camiinin kubbesinin ortasında da yer aldığı öğrenildi.

Yaptığımız araştırmalarda, uzman isimler, “Leyli kelimesi, gece anlamına gelir ve Allah’ın kudretini, geceleyin ibadet etmenin önemini simgeler. Ancak tekke gibi yerlerde tasavvufta yer alan Leyla sevgiliyi, onun şahsında ilahi aşkı temsil eder. Malum Leyla ve Mecnun hikâyesinde anlatılan durumdur. Arapçada “Leyla” ismi gecedir. Her ayın sonuna da “Leyla” denir. Çünkü ayın sonunda ay tamamen kaybolur. Karanlık, bilinmezlik ve sır barındırır. Tekkeler tasavvuf ehlinin ibadet amaçlı kullandıkları yerlerdir. Tekkede bu yazı olsa bile, Kavurmacı Camiinde neden yazıldığını sormak gerekiyor? Bir de ebcet hesabıyla “İlah” kelimesi “Leyla” kelimesi ile sayısal olarak aynı toplamdadır. Tabi bu camiyi yaptıranlara sormak lazım. Neden kubbesine Leyla yazıldı? Kim bu Leyla?” diye sordular.

Cami ziyaretçileri ise bu detayın dikkat çekici olduğunu, ancak ibadetlerini yerine getirirken bu yazıyı fark etmenin çok zor olduğunu dile getirdiler ve böyle bir hata varsa giderilmesini istediler.

2016 yılında 86 bin caminin kıblesi hatalı çıkmıştı. Yaşanan bu skandalın ardından Diyanet, kıble tespiti konusunda daha dikkatli olmak ve uzman astronomlardan eğitim almak adına çalışmalara başlamıştı. Ancak, camilerdeki yazıların ve süslemelerin gerçekten orijinaline sadık kalınıp kalınmadığı, restorasyonlarda ne tür önlemler alındığı ve yeni camilerdeki yazı süsleme programlarının izin kontrolü konusunda soru işaretleri bulunuyor.

Bu konular hakkında daha fazla bilgi edinmek ve halkın merakını gidermek adına ilgili kurumların açıklama yapması bekleniyor. Karabük’teki KARES Alışveriş Merkezi camisinde yer alan Arapça “Leyli/Leyla” kelimesinin doğru mu yoksa yanlışlıkla mı yazıldığı merak konusu olmaya devam ediyor. (Kaynak: Bölgenin Sesi Gazetesi)