Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kademeli Normalleşme Başladı

Gündem Yayın: 01.06.2021 13:13
Yazar:
Kademeli Normalleşme Başladı

Tüm Türkiye’nin merakla beklediği  kademeli normalleşme takvimi yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.  Kademeli Normalleşmede sokağa çıkma kısıtlaması Cumartesi 22.00 ile Pazartesi sabahı 05.00 arasında, yani Pazar gününün tamamını da kapsayacak şekilde uygulanacak.Yeme içme yerleri hafta içi açık olacak.  Üniversiteler 13 Eylül’de açılacak. Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ve düğün törenleri belirlenen şartlara uygun şekilde başlayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısından sonra Haziran ayına ilişkin kademeli normalleşme takvimini açıkladı.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı da 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle kademeli normalleşme döneminde alınacak tedbirleri duyurdu.

Kademeli normalleşmede yeni dönem şöyle:

Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve Cumartesi günü akşam 22.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında uygulanmaya devam edecek.

Bu sınırlama hafta sonu Cumartesi 22.00 ile pazartesi sabahı 05.00 arasında, yani Pazar gününün tamamını da kapsayacak şekilde uygulanacak.

Temmuz ayında bu kısıtlama süreleri ve günleri, vaka ve vefat sayılarındaki değişime, aşılamada kat edilen mesafeye göre yeniden belirlenecek.

Tam gün sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı pazar günleri bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Pazar günleri marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

İki doz aşı olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altındakiler için ayrıca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.
Hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar pazar günleri dışındaki diğer günlerde 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, pazar günleri ise tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklar.

65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamayacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşlardan toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek, bilet, rezervasyon kodu ibraz edilmesi yeterli olacak.

Kısıtlama saatleri içinde özel aracıyla seyahat edecekler ise seyahat izin belgesi almak zorunda.

Yeme-içme yerleri 07.00-21.00 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapabilecek, saat 24.00’e kadar paket servisini sürdürebilecek.

Bu mekanlarda sokağa çıkma kısıtlaması olan pazar günü ise sadece paket servis hizmeti verilmeye devam edilecek.

Restoran, lokanta, kafeterya ve pastane gibi yerler Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki kurallara uyulması, masalar arasında her yönden 2 metre ve yan yana sandalyeler arasında 60 santim mesafe olması kaydıyla faaliyet gösterebilecek.

Kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, gibi işletmeler kurallar çerçevesinde pazar günü hariç 07.00-21.00 arasında çalışabilecek.

Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay ocağı gibi yerlerde oyun oynanamayacak, aynı masada açık alanlarda 3, kapalı alanlarda 2’den fazla müşteri olamayacak.

Spor salonları da Pazar günleri hariç belirlenen kurallar çerçevesinde 1 Haziran itibarıyla 07.00-21.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

1 Haziran itibarıyla ilkokullarda, 7 Haziran Pazartesi’den itibaren ise ortaokul ve liselerde haftada iki gün yüz yüze eğitime başlanacak.

Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki okullarda ise yüz yüze eğitime 1 Haziran Salı gününden itibaren haftanın 5 günü tam zamanlı olarak geçiliyor.

Okullardaki yüz yüze eğitimlere katılım, isteğe bağlı olacak.

Türkiye genelinde öğrenciler, 2020-2021 eğitim öğretim yılı karnelerini 18 Haziran’da alabilecek.

Üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül itibarıyla başlayacak.

Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ve nikah şeklindeki düğün törenleri, belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran’dan itibaren başlayabilecek.

Nikah törenleri, nikah merasimi şeklindeki düğünler açık alanlarda, masa ve sandalyeler arasında gerekli mesafenin bırakılması, temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması, yiyecek-içecek ikramının olmaması şartıyla yapılabilecek.

Nikah törenleri, nikah merasimi şeklindeki düğünler, kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılması, azami 100 davetli olması şartıyla yapılabilecek, nişan ve kına gibi etkinliklere ise 1 Temmuz’dan sonra izin verilecek.
Nikah töreni ve düğünlerde 15 Haziran’dan sonra yiyecek-içecek ikramı yapılabilecek, kapalı alanlarda azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamaya son verilecek.

Sinema salonları “bir koltuk dolu-bir koltuk boş” şeklinde yüzde 50 kapasite sınırına uymak şartıyla hizmet verebilecek.

Kapalı yüzme havuzları, hamam, sauna ve masaj salonları, nargile salonu ile gazino gibi işyerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmesine devam edilecek.

Kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulaması yeni bir düzenlemeye kadar devam edecek.

Huzurevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evi gibi merkezlerde kalanlara yönelik ziyaretlere, kalan her kişi için haftada en fazla bir ziyaret olacak şekilde izin verilecek.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BİNDİK BİR ALAMETE GİDEYOZ KIYAMETE AMANİEYYNN!

Manşet Yayın: 23.04.2024 13:33
BİNDİK BİR ALAMETE GİDEYOZ KIYAMETE AMANİEYYNN!

Yol dediğin yol gibi

Ulaşmalı bir yere

Biz dön baba dönelim

Geliyoz aynı yere

Bu döngü kısır döngü

Başı varda sonu yok

Dönüyom dönemiyom

Sonunda bir çıkış yok

Amanieyynn….

Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete…

 

Ne güzel söylemiş Cem Karaca

“Dön baba dönelim geliyoz aynı yere”

Bu kafa ile bu kadar!

 

Bu gün 23 Nisan.

Bu güzel ülkenin pırıl pırıl çocukları artık et yiyemiyor. Yeterli beslenemiyor. Geleceğe umutla bakamıyor…

 

Milyonlarca eve artık et girmiyor. Yazık bu ülkenin çocuklarına.Yetersiz beslenmenin acı sonuçları ile karşı karşıya  kalacaklar.

Yeteri kadar gelişemeyen beyin ve vücut yapıları, zekâ geriliği gibi…

 

Geçen yıl Ocak ayında 1 kg kıyma 195 lira idi. Bugün 3 katını geçti.  O günden bugüne et yüzde 300 zamlanmış. Enflasyon ne kadardı?!

 

Et, insan hayatı için önemli bir besin, içeriğinde bulunan proteinler, vitaminler, mineraller söz konusu olduğunda bebeklerin gelişimi için de oldukça önemli olduğu söylenebilir. Özellikle etin içeriğindeki B6, B12 vitaminleri, demir ve çinkonun bebeklerin zihinsel ve bedensel gelişimine etkisi çok büyük.

 

Et; yüksek biyolojik değeri, doyuruculuğu ve içerdiği proteinler açısından insan beslenmesinde ön sırada yer alan bir besin maddesi.

Et kan yapar ve kansızlığı önler. Bedeni canlı ve güçlü kılar. Zihinsel gelişmeyi sağlar. Şişmanlığı önler.

Kırmızı etin büyümede önemli etkisi var.

Ayrıca, kırmızı et, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır1.

 

Sağlıklı bir insanın haftada 3/4 kez et yemesi gerekiyor. Günlük 100/150 gramı aşmamak kaydıyla. Al bakalım alabilirsen!

 

Son 4 ayda et ithalatına 1 milyar dolar ödemişiz. Az sayıdaki yerli üretici yüksek yem fiyatları nedeniyle zor durumda. Hükumet ithalatla piyasaları kontrol etmeye çalışıyor. Oysaki ithalata verilen paralar yerli üretimi desteklemek için verilse,  paramız içeride kalır çari açığımız azalan ithalat nedeniyle düşer. Eti de çok daha ucuza yeriz.

 

Bir ithalat hevesidir gidiyor. Ota, b.ka, çöpe bile milyarlarca dolar verip ithal ediyoruz. Yakın zamana kadar Ülkede kolaylıkla ürettiğimiz tarım ürünlerini artık dışarıdan alıyoruz. Buna et de dahil.

 

Dünyanın en az et tüketen ülkeleri arasındayız. Fakat en çok et ithal eden iki ülkeden biriyiz.

Geçen yıl kıyma 195 ₺ olduğunda büyük şaşkınlıkla buna benzer bir yazı yazmıştım.

Bugün 3 katı oldu. Bakalım önümüzdeki yıl 1 kg kıymayı 2 bin ₺ ye alabilecek miyiz.?