Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İl Sağlık Müdürlüğünden İshal uyarısı

Gündem Yayın: 17.08.2019 14:05
Yazar:
İl Sağlık Müdürlüğünden İshal uyarısı

Karabük’te son günlerde ishal vakalarında artış yaşanırken, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ishal vakalarına karşı alınması gereken önlemlerle  ilgili açıklama yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından şehir şebeke suları ve ambalajlı suların kontrol altında tutulduğu ve su analizlerinin yapıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi.

“Son günlerde ilimizde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ishal vakalarında artış görülebileceği öngörülmektedir. Özellikle yakın zamanda İlimizde faaliyet gösteren iki büyük işletmede çalışanlar arasında bu tarz vakalara rastlanmış olması konunun önemini ortaya koymaktadır.
İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı ekipler tarafından düzenli aralıklarla tüm şehir şebeke suları ve ambalajlı sular kontrol edilmekte ve su analizleri yapılmaktadır. İl merkezi ve ilçelerimizde şebeke sularında herhangi bir problem görülmemekle birlikte; şebeke sisteminde meydana gelebilecek arızalar nedeni ile su kesintilerinin yaşanabileceği, halkımızın bu durumda şebeke suyuna alternatif olarak dere, nehir, göl ve baraj suyu gibi yüzeysel su kaynakları ile kuyu gibi denetimsiz ve kontrolsüz su kaynaklarından su ihtiyaçlarını karşılamaya yönelebileceği düşünülmektedir.
Toplum sağlığının korunması, sağlık sorununa yol açmaması ve özellikle ishal başta olmak üzere salgınların yaşanmaması için halkımız tarafından alınması gereken tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmektedir.
1-Su dağıtım şebekesi aracılığı ile tüketime sunulan içme-kullanma sularının kalitesine ilişkin kontroller Bakanlığımızca İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamında düzenli olarak yapılmaktadır. Kaynağı bilinen ve kontrolü yapılan musluk suyunun tüketilmesi güvenlidir. Kaynağı bilinmeyen su tüketilmemelidir.
2-Kişisel temizlik ve el temizliğinin yapılmaması dışkı-ağız yolu ile yayılan hastalıkların özellikle ishallerin artmasına neden olur. Su kesintilerinde ishalli bir hastalığa yakalanıldığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Özellikle yaşlılar ve çocuklar hassas gruplardır. Bulaşıklar içme suyu niteliğindeki sular ile yıkanmalıdır. Tuvaletler 5 su bardağı suya iki bardak çamaşır suyu katılarak hazırlanan suyla temizlenmelidir.
3-Bina ve konutlarda kullanılan su depoları belirli periyotlarda (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde altı ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
4-Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon vb. kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir. “İçilmez” yazısı bulunan çeşmelerin suları asla içilmemelidir.
5-Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir.
6-Kesinti yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında, kesinti sonrasında şebeke suyu içme amaçlı olarak kullanılacak ise su berraklaşıncaya kadar akıtılmalı ve tercihen 1-2 dakika kaynatılıp soğutularak kullanılmalıdır.
7-Su kesintisi sonrasında ve salgın durumlarında çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyve yıkandıktan sonra % 1 lik klor solüsyonundan bir litre suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir. (% 1 lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemeli ve % 10 aktif klor “ sodyum hipoklorit” içermelidir. Konuyla ilgili güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak bilgi alınmalıdır.)
8-Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajlı su listesinewww.cevresagligi.saglik.gov.tr. adresinden ulaşılabilmektedir.
9-Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir % 1 lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden % 1 lik klor solüsyonu geçirilmelidir.
10-Su kesintisi, arıza, açıkta su satılması gibi hususlar belediyelerin ilgili birimlerine iletilmelidir.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yerli üretim yeni silah tanıtıldı

Teknoloji Yayın: 23.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Yerli üretim yeni silah tanıtıldı

DÜZCE(İHA) – Yerli tasarım ve mühendislikle üretilen tabanca serisi SAR9 ailesinin en yeni ve ileri teknolojiye sahip jenerasyonu olan Gen3’ü tanıtıldı.

Türkiye’nin ilk polimer tabancasına ve ilk özgün yerli görev tabancası SAR9’a imza atan Sarsılmaz, zamanın ötesinde bir mühendislikle ürettiği SAR9 ailesinin yeni üyesi SAR9 Gen3’ü tanıttı.

Ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük silah üreticilerinden Sarsılmaz, Türkiye’de ve yurt dışında çeşitli ödüller kazanan tamamen yerli tasarım ve mühendislikle üretilen tabanca serisi SAR9 ailesinin en yeni ve ileri teknolojiye sahip jenerasyonu olan Gen3’ü piyasaya sundu.

Bir ordunun ihtiyaç duyduğu silah ve mühimmat üretme kapasitesine sahip olan Sarsılmaz, SAR9 Gen3 polimer gövde, paslanmaz kaset, yüksek alaşımlı çelik namlu ve kapak uzmanlığını en ileri düzeyde bir araya getiriyor. Tetik emniyeti, yarı kurulu sistem ve gövde emniyetini bir araya getiren geniş güvenlik özelliklerini SAR9 Gen3’te daha da ileri seviyeye taşıyor. Üst düzey kontrol sağlayan 18 derecelik kavrama açısı ve kurmayı destekleyen üst kapak Gen3’ün zorlu şartlarda bile en rahat şekilde kullanımını sağlayan özellikleri arasında yer alıyor. SAR9 Gen3, ayrıca gelişmiş fonksiyonlara sahip reddot opsiyonunu uyumlu mekanik nişan hattı ile zenginleştirmiş bulunuyor.

Yıllık 440 bin tabanca, 120 bin piyade ve makineli tüfek üretim kapasitesi bulunan firma, sahip olduğu bu kapasiteyle Avrupa’nın en büyükleri arasında yer alıyor. Tamamen yerli tasarım ve mühendislikle üretilen Sarsılmaz silah sistemleri, 80’den fazla ülkeye ihraç ediliyor.

Paylaş: