Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Hydroponic Tarım ile Topraksız Marul üretimi

Gündem Yayın: 11.10.2018 09:34
Yazar:
Hydroponic Tarım ile Topraksız Marul üretimi

Karabük  Bayır Mahallede ilk kez Hulusi Saylar isimli girişimci tarafından topraksız tarım denemesi yapıldı. Bu işe ilk kez giren Hulusi Saylar “Kendim hidrolik işi ile ilgileniyorum ve internette hidrolikle ilgili genel araştırmalar yaparken Hydroponic isimli bir şey gördüm ve incelerken çok ilgimi çekti. Böylesi bir denemeyi küçük ölçekte başlayıp alınan sonuca göre büyütmek bizim elimizde. Topraksız su içinde marul üretiyoruz ve 1 ay kurulum sürecinin ardından şu anda 25. günümüzdeyiz. Genel verim de ilk ürünler ümit verici sürece göre üretim alanımızı büyütmeyi düşünüyorum” dedi.

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin de yaptığı açıklamada,  “Topraksız tarım ya da hydroponic tarım, toprak olmadan durgun su kültürü içinde uygulanan bir tarım biçimidir. Bitkiler topraktaki besinlerin yerine bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren bir besin solüsyonundan faydalanırlar. Bundan dolayı, toprağın tamamında mineral aramak yerine, bitkiler besinleri kolay bir şekilde ve direkt olarak besin solüsyonundan alabilirler. Bu tarım biçimi ilimizde ilk kez Hulusi Saylar isimli çiftçimiz tarafından denenmiş ve ilk deneme başarı ile sonuçlanmıştır. Yaptığımız ziyarette gördük ki,  böylesi küçük bir örtü altında böyle bir deneme güzel sonuçlar vermiştir” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te Arıcılar, Arıcılığın Püf Noktalarını Öğrendi

Manşet Yayın: 25.04.2024 11:50
İhlas Haber Ajansı
Karabük’te Arıcılar, Arıcılığın Püf Noktalarını Öğrendi

Karabük’te arıcılık yapan 26 üreticiye “Ana Arı Yetiştiriciliği” kursu verildi. Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Karabük Arı Yetiştiricileri Birliği ortaklığında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı(BAKKA) Teknik Desteği sağlanan “Ana Arı Yetiştiriciliği” kursu düzenlendi.

Bal arısı koloni bireyleri ve önemi, ana arı üretim modelleri, kontrolsüz şartlarda ana arı yetiştirme, kontrollü şartlarda ana arı yetiştirme, yapay tohumlama, ana arının gelişmesine etki eden etmenlerin ele alındığı eğitimde kursiyerlerin ana arı yetiştirmek için gerekli olan malzemeleri bilmeleri, hangi zaman ve şartlarda üretim yapılması gerektiğini bilmeleri, en verimli koloniyi oluşturmanın arıcılık alanındaki önemi ve gerekliliğini kavrayabilmeleri, ana arının ve larvaların takibinin önemini bilmeleri, ana arı ve koloni hastalıklarını bilmek ve hastalıklara karşı çözüm üretebilmek gibi becerilere hakim olmaları amaçlandı.

Karabukte Aricilar Ariciligin Puf Noktalarini Ogrenci
Yüksek Ziraat Mühendisi Alim Tutar, Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından arıcılık yapan üreticilere verilen “Ana Arı Üretim Eğitimi’nin teorik bilgilerinin daha önce verildiğini ve şuanda da pratik olarak devam ettiğini söyledi.
Eğitim ile birlikte üreticilerin ana arı yetiştirmek için pratik bilgilere ulaştığını belirten Tutar “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından her yıl ilimizde arıcılık yapan ya da arıcılık yapmak isteyen çiftçilerimize arıcılık kursu açılmaktadır. Ancak “Ana Arı Yetiştirme Kursu” İl Müdürlüğünün başvurusu, Bakanlık onayı ile ilk defa açılmaktadır. Kursa Alanında uzman Bakanlığında onay verdiği hocalar tarafından verilmektedir. Her arıcımız kendi arılığında bulunan ana arıyı üretmesi ve özellikle kendisine bunu iş kolu olarak görmek isteyen arkadaşlarımız olursa bunlar da ileride ana arı işletmesi oluşturabilmesi için bu eğitim verildi. Çünkü ana arı üretimini ticari maksatla yapabilmesi için bu sertifikaya arkadaşların ihtiyacı var. Bu sertifika olmadan kesinlikle ticari boyutta ana arı üretimi yapan işletme olmaları mümkün değil” dedi.

Karabukte Aricilar Ariciligin Puf Noktalarini Ogrenci2
Karabük Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fuat Alpay, “İlimizde arıcılarımızın en büyük sorunlarından bir tanesi ana arı teminin de sıkıntı yaşamamız. Ana arı üretiminde görülen bazı sıkıntıları aşmak adına İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle birlikte ana arı yetiştiriciliği kursu düzenledik. Kursun pratik eğitimini Karabük’te Safranbolu, Yenice ve Karabük Merkez olmak üzere üç bölgeye ayırdık” diye konuştu.