Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Hayvanlar için topraksız buğdaydan çim üretimi

Yenice Yayın: 28.11.2019 11:16
Yazar:
Hayvanlar için topraksız buğdaydan çim üretimi

Yenice ilçesinde yaşayan çiftçi merakından dolayı büyükbaş hayvanları için topraksız buğdaydan çim üretti.
İlçeye bağlı İsmetpaşa Mahallesinde yaşayan Bilge Toprak (44) belediyeden emekli olduktan sonra kendisini oyalayacak uğraş alanları aramaya başladı. İnternette yaptığı araştırmada buğdaydan üretilen topraksız çim 44 yaşındaki Bilgehan Toprak’ın dikkatini çekti. Büyükbaş hayvanları da bulunan Toprak, merakından dolayı 1 yıl önce topraksız çim üretimini geliştirmek için tavalarda ve saçlarda deneme çalışmalarına başladı. Toprak, deneme yanılma yoluyla geliştirmeye çalıştığı sistemde en iyi verimi köpüklü kutulardan aldı. Evin alt tarafındaki ardiyesini 2-3 metrekarelik bölümü ışık girmeyecek oda haline getiren Toprak, ısıyı belirlemek için koyduğu dijital termometreyi 18 dereceye ayarlarken, odada köpük kutularına üzerine serdiği 600 gramlık buğdaydan net olarak 5 kilo ürün verimi alabiliyor.
İhlas Haber Ajansı (İHA) Muhabirine açıklamalarda bulunan Bilgehan Toprak, topraksız buğdaydan çim üretimi hakkında bilgi vererek, “Haşlama şeklinde 2-3 sefer buğdayın posasunu ayırmak şartıyla yıkıyoruz. Hava şartlarına göre değişebiliyor. Yaz aylarından daha fazla çabuk kabarıp patlama yapıyor buğday. Kış ayında ise geç patlama yapıyor. Takriben 15 gün de yetişiyor ama kış ayında 20 günü buluyor” dedi.
“4.5-5 KİLO ARASINDA NET VERİM ALABİLİYORUZ.”
Topraksız buğdaydan çim üretimine internette yaptığı araştırma sonucu karar verdiğini ifade eden Toprak, “İnternette gezinirken denk geldi. ‘Bizde yapabilir miyiz?’ dedik. Biraz daha detayına girdik. Hayvanlarımız vardı, onlara vermek için. 1 kilodan 10 kilo arasında ürün verebileceğini söylemişlerdi. Bende ona istinaden biraz daha araştırdım. 7 kiloya kadar vurabildik yem kilosunu. Benim yapmış olduğum köpüklerde 600 gram seriyoruz. 4.5-5 kilo arasında net verim alabiliyoruz. İki gün suda bekletiyoruz, iki gün de haşlama yaparak geceleme odalarında bekletiyoruz. Takriben 4 veya 5. gün alıyoruz. Onuncu günde hayvanlara veriyoruz” diye konuştu.
Bir araştırmacı olarak merakı olduğunu belirten Toprak, topraksız çim üretiminde herhangi bir hedefinin olmadığını kaydederek “Hedefim yok ama bütün çiftçi arkadaşlarıma da tavuk yemi, kaz yemi, keçi yemi olarak verebilirler. Bende büyükbaş hayvanlar olduğu için hayvanlarıma verebiliyorum. Bütün hayvanlar yiyebilir.” ifadelerini kullandı.
“KENDİMDE DENEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM”
İnternette yaptığı araştırmada topraksız buğdaydan üretilen çimin insan sağlığına faydalı olduğunu öğrendiğini de dile getiren Toprak, şunları söyledi: “Kanser önleyici olduğunu öğrendik. Yeşil çimi bir bardaklık paso olarak kaynatılarak çay şeklinde demlenerek içiliyormuş. Ayrıca çimi de salatalara katılarak yeniliyormuş. Şuana kadar hiç denemedim. Kendimde denemeyi düşünüyorum. Elimizde olan bir şey yani. Demleyerek, kaynatarak içmeyi düşünüyorum. İnsana faydalı olduğunu öğrendik internetten. Bizde araştırarak bilgi sahibi oluyoruz.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kadıralak’ta soldular, Honefter de açtılar

Dünya Yayın: 23.04.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
Kadıralak’ta soldular, Honefter de açtılar

Mavi yıldız çiçekleri, Kadıralak Yaylası’nda bahar mevsiminde erken açıp soğuklardan da etkilenince solup ‘Mor Yayla’ görüntüsünü bu yıl beklendiği gibi sergileyemezken, bu yaylaya 60 km mesafedeki Honefter Yaylası’nda güzel havayı da fırsat bilerek kendini gösterdi.

Trabzon’un Tonya ilçesinde 1300 metre yükseklikteki Kadıralak Yaylası her yıl Nisan ayında açan mavi yıldız çiçekleri ile doğa severlerin ilgisini çekerken, bu yıl Mavi Yıldız çiçeklerinin yayladaki ömrü son günlerdeki soğuk hava nedeniyle kısa sürdü. Yaylaya ‘Mor Yayla’ ismini veren çiçekler bir çok noktada soğuk hava nedeniyle solarken, geçtiğimiz yıllardaki görüntüsü de istenildiği gibi oluşmadı.

Tonya ilçe merkezine 9 km, Karadeniz Sahili’ne ise yaklaşık 29 km uzaklıktaki yaylada her yıl Nisan ayının ilk haftalarından itibaren kendini gösteren mavi yıldız çiçekleri 2 hafta süreyle kendini gösterirken, Mayı Yıldız çiçekleri Kadıralak Yaylası dışında kendini bu yıl yaylaya 60 km mesafedeki Düzköy ilçesinin Honefter Yaylası’nda kendini gösterdi. Bahar mevsimi ile yaylaya çıkan yöre halkı, bin 700 metrenin üzerindeki rakıma sahip yaylada tıpkı Kadıralak Yaylası’nda olduğu gibi Mavi Yıldız çiçekleri ile karşılaştı.

Yayla sakinlerinden Mehmet Zihni Civelek, Mavi yıldız çiçeklerinin Kadıralak Yaylası dışında sadece kendi yaylarında görüldüğünü söylerken, bu çiçekleri gözleri gibi baktıklarını ifade etti.