Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

GÜNLÜK 120 BİN EKMEK ÇIKIYOR

Gündem Yayın: 24.06.2019 14:10
Yazar:
GÜNLÜK 120 BİN EKMEK ÇIKIYOR

Karabük’te günlük kaç ekmek çıkıyor. Ne kadarı satılıyor, kalan ekmekler nasıl değerlendiriliyor? İsraf var mı? Karabük Fırıncılar Odası Başkanı Selahattin Akbulut sorularımıza cevap verdi

Karabük ekmek tüketiminde istikrarlı. Karabük Fırıncılar Odası Başkanı Selahattin Akbulut, Karabük’te günlük 120 bin ekmek üretildiğini, kalan ekmeklerin köylerde satışa sunulduğunu, ömrünü tamamlamış ekmeklerin ise hayvancılıkla uğraşanlara verildiğini söyledi.

Karabük’te üretilen ekmeğin standartlara  uygun olduğunu, tüm fırınlarda üretimin gayet hijyenik ortamda yapıldığını belirten Başkan Akbulut,  “Karabük’te halen kara fırın dediğimiz odunla üretim  yapan fırınların dışında doğalgaz kullanan, fuel oil ile de üretim yapan fırınlarımız var. Fırınlarımızda çıkan ekmeklerimiz standartlara uygun ve her açıdan hijyen ortamında yapılıyor. Kullanılan undan malzemeye kadar her şey sağlığa uygun. Fırıncılarımız ekşi maya kullanıyor, hazır maya kullanan yok. Günlük ortalama 120 ekmek üretilirken, bu rakamın içinde ekstradan yapılan pide ve diğer ekmek türü yok. Yine bu rakamın içinde Kardemir’e verilen ekmek yok. İsraf yok denecek kadar az. Akşam kalan ekmeklerimiz çevre köylerde daha düşük fiyata satılıyor. Yine bazı müşterilerimiz taze ekmek yerine bayat ekmek tercih ediyor. Diğer kalan çok az miktardaki bayat ekmek ise köylerde hayvancılıkla uğraşanlara veriyoruz. Fırınlarımızda günlük az miktarda yöresel ekmek çeşitleri de çıkmakta. Patatesli ekmek, Mısır ekmeği, Trabzon ekmeği gibi. Herkesin tercihi farklı oluyor. Bu yüzden fırınlarımızda her talebe göre ekmek bulunmakta” dedi

Ekmeğin üretim anında değil, evlerde tüketimi sırasında israf olduğunu belirten Akbulut “Vatandaşlarımız bu konuda daha duyarlı olmalı. Bayat ekmek her türlü değerlendirilebilir. Hiç bir şey yapamazsanız ufalayıp dolapta saklayıp farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Vatandaşlarımız tüketeceği kadar ekmek alırsa belki bir nebze israfın önüne geçmiş oluruz” dedi

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

Eğitim Yayın: 24.04.2024 13:26
Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

KARES Alışveriş Merkezinde bulunan Mescid’in Kubbesine Arapça “Allah” yazısı yerine Arapça “Leyla” yazıldığı görüldü. Bugüne kadar fark edilmeyen yazının bilerek mi ya da bilmeyerek mi yazıldığı merak konusu oldu.

Karabük KARES Alışveriş Merkezi’ndeki caminin kubbesinin ortasına Arapça “Allah” yazısı yerine “Leyli/Leyla” kelimesinin yazıldığı görülürken, bunun yanlışlıkla mı yazıldığı ya da başka bir amaç için mi yazıldığı merak konusu oldu. Daha önce fark edilmeyen bu yazı ile ilgili gazetemiz tarafından yapılan araştırmalarda Arapça’da “Leyli” kelimesinin gece, geceye dair ve geceye ait anlamlarında kullanıldığı, Kuran’ı Kerim’de de yer alan kelimenin gece ibadeti için camide yer aldığı düşünülüyor; ancak bu kelimenin tekkelerde kullanıldığı belirtilirken, bu yazının Karabük’te Kavurmacı Camiinin kubbesinin ortasında da yer aldığı öğrenildi.

Yaptığımız araştırmalarda, uzman isimler, “Leyli kelimesi, gece anlamına gelir ve Allah’ın kudretini, geceleyin ibadet etmenin önemini simgeler. Ancak tekke gibi yerlerde tasavvufta yer alan Leyla sevgiliyi, onun şahsında ilahi aşkı temsil eder. Malum Leyla ve Mecnun hikâyesinde anlatılan durumdur. Arapçada “Leyla” ismi gecedir. Her ayın sonuna da “Leyla” denir. Çünkü ayın sonunda ay tamamen kaybolur. Karanlık, bilinmezlik ve sır barındırır. Tekkeler tasavvuf ehlinin ibadet amaçlı kullandıkları yerlerdir. Tekkede bu yazı olsa bile, Kavurmacı Camiinde neden yazıldığını sormak gerekiyor? Bir de ebcet hesabıyla “İlah” kelimesi “Leyla” kelimesi ile sayısal olarak aynı toplamdadır. Tabi bu camiyi yaptıranlara sormak lazım. Neden kubbesine Leyla yazıldı? Kim bu Leyla?” diye sordular.

Cami ziyaretçileri ise bu detayın dikkat çekici olduğunu, ancak ibadetlerini yerine getirirken bu yazıyı fark etmenin çok zor olduğunu dile getirdiler ve böyle bir hata varsa giderilmesini istediler.

2016 yılında 86 bin caminin kıblesi hatalı çıkmıştı. Yaşanan bu skandalın ardından Diyanet, kıble tespiti konusunda daha dikkatli olmak ve uzman astronomlardan eğitim almak adına çalışmalara başlamıştı. Ancak, camilerdeki yazıların ve süslemelerin gerçekten orijinaline sadık kalınıp kalınmadığı, restorasyonlarda ne tür önlemler alındığı ve yeni camilerdeki yazı süsleme programlarının izin kontrolü konusunda soru işaretleri bulunuyor.

Bu konular hakkında daha fazla bilgi edinmek ve halkın merakını gidermek adına ilgili kurumların açıklama yapması bekleniyor. Karabük’teki KARES Alışveriş Merkezi camisinde yer alan Arapça “Leyli/Leyla” kelimesinin doğru mu yoksa yanlışlıkla mı yazıldığı merak konusu olmaya devam ediyor. (Kaynak: Bölgenin Sesi Gazetesi)